Pomichal Krisztián

2019. január 12., 16:13

Hordószónokok

Régen nem tapasztalt mélyponton az üzemanyagár. A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Mikor ezeket a sorokat írom, pénteken délután, az országos hálózatoknál 1,24 euró/liter körül tankolhatunk, de a kisebb, helyi érdekű kutakon már a bűvös 1,20‑as érték alá is benézhet a benzinár. Egészen felüdítő látvány fogadja tehát a töltőállomásra betérő autóst, különösen annak fényében, hogy októberben még nem sokon múlott a lélektani másfél eurós ár.

Nincs a világon olyan választó, aki ne értékelné az alacsony olajárat.

Nem véletlen, hogy Donald Trump alig két napja, a tőle megszokott szórakoztató stílusban közölte egy kabinettalálkozón, a rekordalacsony árakat bizony ő harcolta ki. Mint mondta, felhívott néhány embert az OPEC‑nél, engedjék, „hadd folyjon az az istenverte olaj”. Részben igaza van. A Kőolaj‑exportáló Országok Szervezete bizony jó mélyen benne van a dologban, ahogy Trump is. Könyékig. És persze Oroszország, Venezuela, Irán, meg a nyolcadik utas, a benzinkutas.

Az OPEC tagjai ugyanis, élükön a szervezet de facto vezetőjével, Szaud‑Ará­biával, október környékén erősen belehúztak a kitermelésbe, számítva arra, hogy az Irán ellen életbe lépő szank­ciók miatt Teherán szépen kiszorul a piac­ról. Természetesen az oroszok is kértek egy szeletet a tortából, és rég nem látott volumenű kitermelésbe fogtak.

A terv papíron jónak tűnt, csakhogy nem számoltak a Trump‑faktorral, aki a korábbi agresszív retorika ellenére egérutat adott Iránnak.

Nyolc országnak, köztük Kínának és Indiának engedélyezték, hogy jövő májusig, egyre csökkenő mennyiségben ugyan, de vásároljanak a perzsáktól.

Bár a cél Irán kőolajexportjának teljes leállítása, erre a határidő letelte után is vajmi kevés az esély, az oroszok például már előre jelezték, ők bizony tesznek a tiltásra. Trump engedékenysége mögött könnyen lehet, hogy inkább belpolitikai érdekek húzódnak. Az amerikai félidős választások előestéjén, vélik az elemzők, az elnök nem engedhette meg magának, hogy Irán hirtelen kizárása a piac­ról egekbe lökje az árakat. Azért egy apró félmondat erejéig érdemes megemlíteni, hogy Trump haladékának az igazi vesztese Szaúd‑Arábia. Talán egy finom jelzés volt ez az Államok részéről, hogy nem illik lépten‑nyomon újságírókat gyilkolászni.

Meddig maradhat az alacsony olajár? Jelen pillanatban úgy tűnik, nem so­káig.

Az OPEC tagállamai és néhány külsős ország hosszas vajúdás után megegyezett abban, hogy 1,2 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést. Oroszország is jelezte, hajlandó önmagát korlátozni, bár csak a maga által megszabott mértékben. Mivel a jelek szerint Venezuela kőolaj‑kitermelése is beleáll a földbe, a kínálat szinte biztosan csökkeni fog, az árak pedig lassacskán megindulnak felfelé. A nyersolaj már meg is indult, de a benzinkutakra még kicsit várni kell.

Az írás megjelent a Magyar7 2019/2. számában.             

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

Pomichal Krisztián 2019. június 08., szombat

Klímabunkók

Alig volt olyan, a brüsszeli fősodorral szembehelyezkedő párt vagy politikus, amelyik a kampánya során akárcsak egy szót is ejtett volna a klímaváltozásról.

HIRDETÉS
Vélemény
Agárdy Gábor: Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli ...

Dunajszky Éva: Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál ...

B. Vida Júlia: Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.