Pomichal Krisztián

2019. január 12., 16:13

Hordószónokok

Régen nem tapasztalt mélyponton az üzemanyagár. A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Mikor ezeket a sorokat írom, pénteken délután, az országos hálózatoknál 1,24 euró/liter körül tankolhatunk, de a kisebb, helyi érdekű kutakon már a bűvös 1,20‑as érték alá is benézhet a benzinár. Egészen felüdítő látvány fogadja tehát a töltőállomásra betérő autóst, különösen annak fényében, hogy októberben még nem sokon múlott a lélektani másfél eurós ár.

Nincs a világon olyan választó, aki ne értékelné az alacsony olajárat.

Nem véletlen, hogy Donald Trump alig két napja, a tőle megszokott szórakoztató stílusban közölte egy kabinettalálkozón, a rekordalacsony árakat bizony ő harcolta ki. Mint mondta, felhívott néhány embert az OPEC‑nél, engedjék, „hadd folyjon az az istenverte olaj”. Részben igaza van. A Kőolaj‑exportáló Országok Szervezete bizony jó mélyen benne van a dologban, ahogy Trump is. Könyékig. És persze Oroszország, Venezuela, Irán, meg a nyolcadik utas, a benzinkutas.

Az OPEC tagjai ugyanis, élükön a szervezet de facto vezetőjével, Szaud‑Ará­biával, október környékén erősen belehúztak a kitermelésbe, számítva arra, hogy az Irán ellen életbe lépő szank­ciók miatt Teherán szépen kiszorul a piac­ról. Természetesen az oroszok is kértek egy szeletet a tortából, és rég nem látott volumenű kitermelésbe fogtak.

A terv papíron jónak tűnt, csakhogy nem számoltak a Trump‑faktorral, aki a korábbi agresszív retorika ellenére egérutat adott Iránnak.

Nyolc országnak, köztük Kínának és Indiának engedélyezték, hogy jövő májusig, egyre csökkenő mennyiségben ugyan, de vásároljanak a perzsáktól.

Bár a cél Irán kőolajexportjának teljes leállítása, erre a határidő letelte után is vajmi kevés az esély, az oroszok például már előre jelezték, ők bizony tesznek a tiltásra. Trump engedékenysége mögött könnyen lehet, hogy inkább belpolitikai érdekek húzódnak. Az amerikai félidős választások előestéjén, vélik az elemzők, az elnök nem engedhette meg magának, hogy Irán hirtelen kizárása a piac­ról egekbe lökje az árakat. Azért egy apró félmondat erejéig érdemes megemlíteni, hogy Trump haladékának az igazi vesztese Szaúd‑Arábia. Talán egy finom jelzés volt ez az Államok részéről, hogy nem illik lépten‑nyomon újságírókat gyilkolászni.

Meddig maradhat az alacsony olajár? Jelen pillanatban úgy tűnik, nem so­káig.

Az OPEC tagállamai és néhány külsős ország hosszas vajúdás után megegyezett abban, hogy 1,2 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést. Oroszország is jelezte, hajlandó önmagát korlátozni, bár csak a maga által megszabott mértékben. Mivel a jelek szerint Venezuela kőolaj‑kitermelése is beleáll a földbe, a kínálat szinte biztosan csökkeni fog, az árak pedig lassacskán megindulnak felfelé. A nyersolaj már meg is indult, de a benzinkutakra még kicsit várni kell.

Az írás megjelent a Magyar7 2019/2. számában.             

0 HOZZÁSZÓLÁS
N. Gyurkovits Róza 2019. március 24., vasárnap

Örökmozgó

Szemétdomb lett a Földünk, közben soha nem látott természeti csapások tombolnak körülöttünk.

Králik Róbert 2019. március 24., vasárnap

Kire szavazzak?

Még soha nem voltam ilyen helyzetben. Eddig – a rendszerváltás óta – minden szabad választáson részt vettem és mindig, mindenkit a voksolásra ösztönöztem.

Kövesdi Károly 2019. március 24., vasárnap

A „másképp” gondolkodóknak

Továbbra is tiszteletben fogom tartani a másképp gondolkodók lelki világát, hiszen magam is másképp gondolkodom. Másképp, mint ti, akik uralni vélitek a közbeszédet.

Molnár Judit 2019. március 23., szombat

A karakter bukása – a józanság diadala

Nincs meglepetés, a befutók tekintetében bejött a papírforma.

Pomichal Krisztián 2019. március 23., szombat

Az igazság elviselhetetlen relativitása

Meglehet, néhány évtized múlva Venezuela-paradoxonként emlegetik majd a szemünk előtt zajló eseményeket.

Agárdy Gábor 2019. március 22., péntek

A harmadik lehetőség bája

Egy hölgy, aki alig két éve a semmiből került elő, bejutott az államfőválasztás második fordulójába. Igen, ilyen csak a mesében, meg Szlovákiában lehetséges...

Kolek Zsolt 2019. március 22., péntek

Verbunkos a magyar iskolákért

Az anyanyelvi oktatás akkor kelendő: ha piacképes, ha versenyképes.

Pomichal Krisztián 2019. március 20., szerda

Miért nem szurkolok a szlovák válogatottnak?

Ha lebőgünk Nagyszombatban, félő, hogy egyre több itteni magyar gyerek húz majd magára Hamšík mezt Dzsudzsáké helyett. Akkor pedig megette a fene az egészet.

Száraz Dénes 2019. március 20., szerda

Előttünk álló meccseink…

Bugár most már jóval kisebb arccal fut a választók után.

Száraz Dénes 2019. március 17., vasárnap

Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Vélemény
N. Gyurkovits Róza: Örökmozgó

Szemétdomb lett a Földünk, közben soha nem látott természeti csapások tombolnak körülöttünk.

Králik Róbert: Kire szavazzak?

Még soha nem voltam ilyen helyzetben. Eddig – a rendszerváltás óta – minden szabad választáson ...

Molnár Judit: A karakter bukása – a józanság diadala

Nincs meglepetés, a befutók tekintetében bejött a papírforma.