Pomichal Krisztián

2019. január 12., 16:13

Hordószónokok

Régen nem tapasztalt mélyponton az üzemanyagár. A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Mikor ezeket a sorokat írom, pénteken délután, az országos hálózatoknál 1,24 euró/liter körül tankolhatunk, de a kisebb, helyi érdekű kutakon már a bűvös 1,20‑as érték alá is benézhet a benzinár. Egészen felüdítő látvány fogadja tehát a töltőállomásra betérő autóst, különösen annak fényében, hogy októberben még nem sokon múlott a lélektani másfél eurós ár.

Nincs a világon olyan választó, aki ne értékelné az alacsony olajárat.

Nem véletlen, hogy Donald Trump alig két napja, a tőle megszokott szórakoztató stílusban közölte egy kabinettalálkozón, a rekordalacsony árakat bizony ő harcolta ki. Mint mondta, felhívott néhány embert az OPEC‑nél, engedjék, „hadd folyjon az az istenverte olaj”. Részben igaza van. A Kőolaj‑exportáló Országok Szervezete bizony jó mélyen benne van a dologban, ahogy Trump is. Könyékig. És persze Oroszország, Venezuela, Irán, meg a nyolcadik utas, a benzinkutas.

Az OPEC tagjai ugyanis, élükön a szervezet de facto vezetőjével, Szaud‑Ará­biával, október környékén erősen belehúztak a kitermelésbe, számítva arra, hogy az Irán ellen életbe lépő szank­ciók miatt Teherán szépen kiszorul a piac­ról. Természetesen az oroszok is kértek egy szeletet a tortából, és rég nem látott volumenű kitermelésbe fogtak.

A terv papíron jónak tűnt, csakhogy nem számoltak a Trump‑faktorral, aki a korábbi agresszív retorika ellenére egérutat adott Iránnak.

Nyolc országnak, köztük Kínának és Indiának engedélyezték, hogy jövő májusig, egyre csökkenő mennyiségben ugyan, de vásároljanak a perzsáktól.

Bár a cél Irán kőolajexportjának teljes leállítása, erre a határidő letelte után is vajmi kevés az esély, az oroszok például már előre jelezték, ők bizony tesznek a tiltásra. Trump engedékenysége mögött könnyen lehet, hogy inkább belpolitikai érdekek húzódnak. Az amerikai félidős választások előestéjén, vélik az elemzők, az elnök nem engedhette meg magának, hogy Irán hirtelen kizárása a piac­ról egekbe lökje az árakat. Azért egy apró félmondat erejéig érdemes megemlíteni, hogy Trump haladékának az igazi vesztese Szaúd‑Arábia. Talán egy finom jelzés volt ez az Államok részéről, hogy nem illik lépten‑nyomon újságírókat gyilkolászni.

Meddig maradhat az alacsony olajár? Jelen pillanatban úgy tűnik, nem so­káig.

Az OPEC tagállamai és néhány külsős ország hosszas vajúdás után megegyezett abban, hogy 1,2 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést. Oroszország is jelezte, hajlandó önmagát korlátozni, bár csak a maga által megszabott mértékben. Mivel a jelek szerint Venezuela kőolaj‑kitermelése is beleáll a földbe, a kínálat szinte biztosan csökkeni fog, az árak pedig lassacskán megindulnak felfelé. A nyersolaj már meg is indult, de a benzinkutakra még kicsit várni kell.

Az írás megjelent a Magyar7 2019/2. számában.             

0 HOZZÁSZÓLÁS
Matus Tibor 2019. január 22., kedd

Béla, a Profi

Egy kérdés, két nyelven  - valódi kettős beszéd?

Agárdy Gábor 2019. január 21., hétfő

A csúsztatás csimborasszója - felsőfokon

Eddig sem voltak nagy elvárásaim a szlovák televízió irányában, már megszoktam a csúsztatásokat. Az utóbbi időben azonban mintha gyakrabban kerülne sor egynéhány „füllentésre“.

Száraz Dénes 2019. január 20., vasárnap

Reményteljes hírek a múltból, jelenből és a jövőből is

Az összefogás reménye?

Molnár Judit 2019. január 19., szombat

Ki a bűnös?

Bugár Béla eddig a békejobbot nyújtó szerepében tetszelgett – miközben a háttérben mindent megtett az MKP ellehetetlenítéséért.

Zachar Pál 2019. január 18., péntek

Előbb lesz ember a Marson, minthogy elkészüljön az ipolysági elkerülő út

Építési munkálatok tervezett kezdete: 2024. június. Ebben az évben Elon Musk szerint már emberek érkezhetnek a Marsra.

Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Vélemény
Matus Tibor: Béla, a Profi

Egy kérdés, két nyelven  - valódi kettős beszéd?

Agárdy Gábor: A csúsztatás csimborasszója - felsőfokon

Eddig sem voltak nagy elvárásaim a szlovák televízió irányában, már megszoktam a csúsztatásokat. ...