2021. július 20., 09:11

Harangszó és kukorékolás, szegény balatonberényiek!

Amikor még keresztényebb ország volt Magyarország, akkor harangszó hívta templomba, szentmisére, litániára az embereket mindenhol, még Balatonberényben is. Keresztet vetettek az emberek, ha elhaladtak a templom közelében, és a harangszóra tisztelettudóan megálltak, levették a kalapjukat bárhol is voltak.

Fotó: Sztruhár György
Archív felvétel

Olyan nem létezett, hogy valakit is zavart volna a harangszó. Inkább megnyugvást adott, még a házastársi perpatvar is elcsitult olyankor.

Érsekújvárban hosszú évekig laktunk a főtéren a ferences és a plébániatemplom között, a két harangzúgást sztereóban lehetett hallani. Eszünk ágában sem volt meglátogatni a ferences barátokat, hogy halkítsák le a harangjukat, vagy panasszal élni a plébánián a reggeli, déli vagy esti harangszó miatt. A Balaton mellett nyaraló külföldi vagy belföldi nyaralóknak sem volt eddig kifogásuk a templomi harangszó zaja miatt. Egy német házaspár elmondása szerint csodálatos dolog hallani tájunkon a harangot reggel, délben és este. Ez náluk már nincs így, betiltották, mert zavarta a muszlimok nyugalmát. Velük nem túl jó ujjat húzni! Pedig a templom harangszó nélkül éppolyan, mint a hívők nélküli.

Balatonberényben valószínűleg nem a muszlimok akadékoskodtak, hanem azok a turisták, akiket az éjszaka fáradalmai után zavart a reggeli harangszó.

A déli már nem, addigra már kipihenték magukat, és elkezdtek gyúrni a következő éjszakára. Az esti harang szavát már észre sem vették, addigra felerősödött a homály. Korán reggel, másnaposan viszont harangzúgás volt nem csak a templomban, hanem a fejekben is, vagy pedig a kettő összekeveredett, és a templom harangja felerősítette a fejben lévő káoszt.

A templomi harang Balatonberényben az idők kezdetétől reggel öt órakor jelezte a helyieknek, hogy ideje felkelni. Azonban sok nyaraló ezen felháborodott, hiszen pihenni jöttek, és nem a harangozást hallgatni. Tiltakoztak is a polgármesternél! A helybeliek szerint viszont ez egy ősi hagyomány, és már az is furcsa volt az embereknek, hogy a reggeli ötös harangszót áttették hat órára. De hogy egy-két nyaraló ember kénye-kedve szerint teljesen megszüntessék, az már szerintük felháborító! Nekik ezzel kezdődött a nap, erre ébredtek, és mentek a dolgukra.

Végül is nem lett a reggeli harangszóból fülemile-per. Az egyház meghátrált, és a falu vezetésével megegyeztek abban, hogy reggelenként nem fognak harangozni.

A déli és esti harangszó egyelőre megmaradt! Péter és Pál, mint Arany János versében tehát megbékélt, de hát hol is akadna ügyvéd, ki a fülemile füttyét vagy a harang zúgását mai napság felvállalja?

Ezzel viszont még nem érhet véget a reggeli csendháborítás felszámolása.

A reggeli nyugalomra vágyó nyaralók következő petíciója most a kakasok ellen irányulhat. De azt már jóval nehezebb lesz elérni, hogy a kakasok ne kukorékoljanak hajnalban, csak délben, esetleg kora este…

Ki látott már szájkosaras kakasokat? A ciripelő tücskök egyelőre csöndben meglapulnak a fűben…Pedig a templomi harangszó, a kakaskukorékolás és a tücsökciripelés a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik…

Megosztás
Címkék