2022. október 20., 18:33

Gyűlöletgyilkosság Bezzegszlovákiában

A múlt héten a világsajtó a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese ellen elkövetett merénylet után újabb tragédia miatt helyezte a térképre Szlovákiát. A pozsonyi Vár utcai kettős gyilkosságot követően már a gyűlölet-bűncselekmény is véres valósággá vált a magát gyakran európai éltanulónak bemutatni igyekvő országban.

elkövető
Fotó: Facebook

Múlt szerdán a mindössze 19 esztendős Juraj K. az LMBTQ-közösség által látogatott belvárosi Tepláreň bár előtt hidegvérrel lelőtt két fiatal férfit. A gyűlölet-bűncselekmény elkövetésére a jelek szerint tudatosan készült, a gyilkosságot megelőzően szociális oldalán hosszú kiáltványban tett hitet szélsőséges nézetei mellett. A tett elkövetése után magára vállalta a bűncselekményt, jelezve, hogy nem bánta meg tettét, nem érez sajnálatot az áldozatok iránt. 

Juraj K. bejegyzéseiből arra lehet következtetni, másokat is célba vett, s csak a körülmények alakulása akadályozta meg a támadások végrehajtásában.

A támadó arról írt, célpontjai között volt a fővárosi zsidó közösség, de vezető politikusok is. A szociális oldalán megosztott kép tanúsága szerint a két ember életét kioltó fiatalember a tett elkövetése előtt Eduard Heger kormányfő háza előtt járt. A szerda esti támadás után a tettes kézre kerítésére nagy erőket mozgósítottak a hatóságok, de mielőtt rendőrkézre kerülhetett volna, Juraj K. minden valószínűség szerint öngyilkosságot követett el.

A fentiek alapján nyilvánvalónak látszik, hogy a Vár utcai kettős gyilkosság gyűlölet-bűncselekmény, hiszen a tett elkövetésének indoka jól beazonosíthatóan az áldozatok valamely társadalmi csoporthoz, jelen esetben az LMBTQ-közösséghez való tartozása.

A múlt szerdai támadást a szlovákiai közélet valamennyi fajsúlyos szereplője elítélte, a tragédia mégis átpolitizálódott. Zuzana Čaputová államfő állásfoglalásában egyértelműen utalt arra, hogy az általa szélsőségesként értékelt politikusok által felszított gyűlölet vezetett a két ember életét kioltó támadáshoz.

A társadalmat megrázó gyilkosságok kapcsán indokolt a felelősség felvetése, de erősen kérdéses, hogy a politikai adok-kapok a meglévő feszültségek tompítását szolgálná.

Miközben a közélet egyik oldala a politikai haszonszerzés alig burkolt szándékával felelőst keres, szükségképpen kiváltja ezzel az előítéletes reakciók cunamiját. Ennek eredményeként a gyász és az együttérzés helyett legfeljebb a véleménybuborékok önigazoló harsogása hallatszik.

Arról pedig végképp nem esik szó, hogy Szlovákia a Kuciak-gyilkosság után újra egy erőszakos cselekmény miatt kerül a világlapok címlapjára. Az a Szlovákia, amely az elmúlt években nem egyszer tetszelgett az európai éltanuló szerepében, s diplomatái kéretlenül oktatták ki a renitensnek beállított szomszédokat.

Az eset kapcsán azt se hallgassuk el, felvidéki magyarként tanulságos és elszomorító, hogy az a progresszív-liberális véleményelit, amely a politikai szlogenek szintjére emeli a szociokulturális kisebbségek melletti kiállást, szinte kivétel nélkül szemérmesen elfordítja a fejét, ha az őshonos magyar kisebbség jogsérelmeiről van szó.

Megjelent a Magyar7 2022/42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.