2020. november 13., 13:44

Gondolatok a magyar nyelv napján

Ünnepnapra ébredtünk. A magyar emberek, éljenek bárhol a nagyvilágban a magyar nyelv napját ünnepelhetik november 13-án. Már a felvilágosodás korának nagy gondolkodói is kifejtették, minden nemzet csak a maga nyelvén lehet tudós, idegenén sohasem. A magyar nép számára ízesen és édesen cseng a világ más nemzetei számára oly bonyolultnak és keménynek tűnő magyar nyelv. Legyünk büszkék arra, hogy a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelvét birtokoljuk anyanyelvi szinten, és érezzük át, kötelességünk ápolni, védeni, fejleszteni, átörökíteni ezt a páratlan tudást.

A magyar nyelv szépségeit ápolni, megtartani és átadni úgy tudjuk, ha vigyázunk rá. Elsősorban a szülő feladata az anyanyelvet áthagyományozni gyermekére, és gazdagítani annak szókincsét. A későbbiekben az oktatási intézmények is felelőssé válnak azért, hogy a jövő generációja tartalmas, kifejező és egyértelmű megfogalmazásra legyen képes, mind élőszóban, mind pedig írásban.

Rohanó világunkban egyre nagyobb teret kap az internetes kommunikáció, nagyon ritkán vetünk már papírra gondolatokat kézírással, és a gyors gondolatváltások miatt sorvadni látszik a helyesírás és a szép kifejezőkészség is. Ha máskor nem, de a magyar nyelv napján mindenképpen gondolkodjunk el azon, hová vezethet mindez?

Akarunk-e egy olyan generációt kiengedni a világba, akiknél az édesanya szót felváltja a muter, akik a tetszik szó helyett a lájkolom kifejezést használják, vagy akiknek mit sem mond a jó ortográfiai, stilisztikai vagy retorikai készség. Az, hogy gyermekeinknek hogyan adjuk át ezen nemzeti örökségünket, fennmaradásunk, összetartozásunk legfontosabb eszközét, csak rajtunk múlik.

unnamed.jpg
Fotó:  Erdélyi keresztények

Olvassunk nekik sokat: válogatott, szépirodalmi műveket, vigyázzunk a magyar népmesékre, mondákra, hívjuk be otthonainkba János vitézt, Toldit, verseljünk, ritmizáljunk a Kodály módszer segítségével, használjuk ki azt a ritka rímes kultúrkincset, amit Weöres Sándor hagyott nekünk örökül, vegyük ölünkbe a gyermekeket, mert rajtunk múlik milyen értékeket adunk át nekik. Az ifjakat pedig figyelmeztessük arra, hogy bár tele lehet rakni a magyar nyelvet divatos, újszerű idegen szavakkal és fordulatokkal, a nyelvhasználat mindig az ember tükre, vigyázzanak arra, mit mutat a tükörkép.

November 13. meghatározó dátum a magyar nyelv történetében, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. A magyar országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, hogy a figyelmet ráirányítsa a szellemi-kulturális örökségünk alapját jelentő anyanyelvünkre.

2011-ogyhat.jpg
Fotó:  Anyanyelvápolók Szövetsége
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.