nyaralas-kulfoldon-shuttershock.jpg
2021. június 21., 08:20

Füstbe menő nyári tervek?

Túlzás nélkül állíthatjuk, az utóbbi hetekben nehéz tervezni bármit is, nincs mihez tartás, a helyzet annyira képlékeny, hogy bármikor beüthet a ménkű. Bármikor előfordulhat, hogy az alaposan megtervezett nyaralásból a végén nem lesz semmi. Lásd Portugália esetét, amely az első között váltott zöldbe, majd egy hónap leforgása alatt feketévé változott. De a brit szigeteket sem ajánlott most célba venni. Pedig ott már elég magas az oltottság!

Az utazási szemafort arra találták ki, hogy a kisember tájékozódjon, mielőtt elindul valamerre vakáció idején. Csakhogy, mint ahogy erre már a politikusok és járványügyi szakemberek is egyre sűrűbben figyelmeztetnek, könnyen előfordulhat, hogy aki zöld országba utazott, az már piros, ne adj Isten, fekete országból érkezhet haza, s kőkemény karantén várhat rá. Ilyen gyorsan változhat ugyanis a járványhelyzet az egyes országokban.

Főleg ott, ahol a delta variáns, az indiai mutáció kezdte meg pusztító hadjáratát. Ami különösen elszomorító, hogy elősorban a tízen- és huszonéves fiatalok körében tombol. Hogy is lehetne másként, hisz ők azok, akik a legtöbb országban még nem kapták meg a védőoltást. Utoljára hagyták őket, mondván, nekik még jobb az immunrendszerük.

Érdekes módon senki nem gondolt arra, hogy éppen ők azok, akik nyáron a leginkább ellazulnak, mit több, elszabadulnak. Pedig éppen ez a korosztály az, amelyik egy kis náthából, amivel sokszor a delta jelentkezik, nem csinál nagy gondot. S szétszórják a nyavalyát, amerre csak járnak.

Nem jó hír az sem, hogy az új variáns ellen már kevésbé hatékonyak a jelenleg elérhető vakcinák. A szakértők azzal próbálják megnyugtatni a kedélyeket, hogy ahol magas az oltottság, ott nem okozhat komoly bajt. Azokban a régiókban, ahol viszont alacsony, néhány százzal megemelkedhet a kórházban ápoltak száma és néhány tucat halottal is számolni lehet.

Hát mit mondjunk? Nem ilyen hírekre vártunk az októbertől májusig átszenvedett hónapok után. Nem azt akartuk, hogy eszünkbe juttassák már nyár elején, megismétlődhet a tavalyi őszi forgatókönyv. Nemigen nyugtat meg az sem, hogy vélhetően az újabb járvány már sokkal kevésbé fog megviselni mindannyiunkat, nem lesz lockdown és nem dönti romba az egészségügyet. Nem azt akartuk hallani, hogy még nincs vége, és nem azt akarjuk érezni, hát ennek már sosem lesz vége…

Naivul azt hittük, ha már be vagyunk oltva, kicsit szabadabban lélegezhetünk. Hogy lehet végre szép nyarunk. Nem vágytunk nagy dolgokra a legtöbben. Csak egy kicsit elmenni a tengerhez, kiruccanni a szomszédos országokba. Ma még megtehetjük, de hogy mi lesz július végén vagy augusztusban, azt még senki sem tudja.

A járványügyi szakemberek receptje így hangzik, nyaraljunk inkább itthon. Kár, hogy ennek megvalósítása több akadályba is ütközik, például a szállások zöme már rég betelt. Azok, akik pedig befizettek valamilyen külföldi nyaralásra, most azon izgulhatnak, hogy egyáltalán felszáll-e velük a repülőgép, vagy érdemes-e teletankolni az autót és nekivágni a nagy kalandnak. Mert szuvenírként senki sem akar hazahozni egy új vírusmutációt és senkinek sincs annyi szabadsága és olyan idegrendszere, hogy kéthetes karanténba vonuljon. Elegünk van a bezártságból!