2022. október 17., 12:49

Fussunk az álmaink után!

Szeretem hallgatni az inspiráló embereket. Mondhatni, szinte ki vagyok éhezve szavaikra. Különösen most, amikor úgy tűnik, nem jó fele megy a világ. Kellenek a megszállott, jó értelemben vett megmondó emberek. Akik nem ismerik a lehetetlent, csak a tehetetlent. Akik nem félnek elindulni bármilyen kacskaringós úton, mert tudják, szívós munkával, kitartással és a Jóistentől kapott tálentumaikkal előbb-utóbb célt érnek.

inspiráció
Fotó: Pixabay

Kell egy álom! Ezt tudják, ez lebeghet a szemük előtt, amikor járják az útjukat. A felvidéki expó nagy durranása Balogh Levente záró előadása volt. Bár ez itt nem a reklám helye, szinte mindannyian isszuk azt a palackozott ásványvizet, aminek ő az „atyja”. Sokan, akik tévéznek, cápaként is ismerhetik.

Fokozatosan, kemény munkával küzdötte fel magát a csúcsra, építette fel brand-jét, került bele a magyarországi vállalkozók krémjébe és hát a világban is volt és van egy-két „jelenése”. A sikeres ember mintapéldánya.

Egy fárasztó munkanap után nagy izgalommal vártam előadását. Tudtam, ki jön, és nagyjából azt is, mire számíthat a hallgatóság. Az életéről mesélt. Arról, honnan indult és hová jutott. A nehézségek is szóba kerültek, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy minden kalamajkából ügyesen kivezette „hajóját”. Mindig tudta, vagy megérezte, hogy merre lépjen tovább. Volt, hogy rossz döntést hozott, veszteségek is érték, de ez elkerülhetetlen, ha az ember vállalkozónak áll… Nem titkolja, egy-két dologban ma már másként döntene, mint akkor, amikor helyzet volt. Rengeteg tapasztalatot és tudást szerzett az elmúlt évtizedek alatt, amit szívesen ad át kezdő vállalkozóknak, akikben lát fantáziát. Akik nagyot mernek álmodni és van azért némi piaci ismeretük is.

Engem legjobban mégis az fogott meg, ahogy a díjnyertes, kiváló minőségű ásványvízről mesélt. Szeretettel. Büszkeséggel. Mint valami kincsről. S valóban az. Nemsokára a víz drágább lehet, mint az olaj… Vigyázni kell rá, gondolni a jövőre is. S az sem baj, ha nem a fél világ fogja ezt a vizet inni. Bánjunk okosan értékeinkkel!

Velem együtt még sokan hallgatták, itták Levente szavait. Bizonyára volt köztük sok kezdő, csetlő-botló vállalkozó is, akik talán a bomba üzlet titkára voltak kíváncsiak. Lehettek ott olyanok is, akik már letettek ezt-azt az asztalra, nem kezdők a szakmában. S biztos akadtak jól menő vállalkozónak számító emberek is. A kérdés, ki mit visz haza magával az előadásról? Kinek mit adott a sikeres üzletember pályatörténete?

Mert kell egy álom, de azért a lehetőségeket is figyelembe kell venni. Legalább fél lábbal mindig a földön kell járni. Nem könnyű szakma ez. Főleg most nem, amikor minden bizonytalan és úgy néz ki, az energiaárak tönkretesznek jó néhány vállalkozást.

Az előadásban azonban erről nem esett szó. Sokkal inkább az csengett ki belőle, hogy nem szabad feladni, számolni kell a kellemetlenségekkel, gondok-bajok akadnak, de igenis a siker kulcsa mindannyiunkban benne van. Nem lehet mindenki cápa, de sikeres emberré, sikeres magyarrá bárki válhat abban, amihez ért, amiben tehetséges. Sosem szabad feladni!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.