2022. november 21., 10:27

Fordul a kocka, avagy hogyan lehet a leghatékonyabban takarékoskodni

Javában folynak az ötletelések az energiatakarékossággal kapcsolatban. A legfelsőbb szinttől a legalsóig - mármint a kormánytagoktól a tisztes állampolgárokig - mindenki azon töri a fejét, hogyan is lehetne a lehető leghatékonyabban takarékoskodni.

fűtés
Fotó: pixabay.com

Mert ugye azt észrevettük, hogy a média néhányszor megemlítette: gázból van elegendő, de hozzátette, hogy erre az évre. És hogy jövőre mi lesz, csak találgathatjuk. Baj van a tüzelővel, a villanyárammal, a víztartalékkal, és még sorolhatnám tovább. Komoly krízisnek kellett bekövetkeznie, hogy ezt felfogjuk, és takarékos földlakókká váljunk.

Vannak érdekes, sőt komikus lecsapódásai is ennek az elgondolkodtató helyzetnek. Szárnyra kelt például egy vicc: Ha tavaly ilyenkor valaki köhögött, azonnal meggyanúsították, hogy kovidos. Ezzel szemben ha most valaki nem köhög, meggyanúsítják, hogy fűti az otthonát.

Egy barátnőm elmesélte, hogy ő - többek között - a fűtéssel a lakóházuk többi lakójának átlagfogyasztásánál messze-messze kevesebbet szokott fogyasztani. Rajta kívül még két család tűnik ki már évek óta az átlagosnál jóval alacsonyabb fűtésenergia-fogyasztással. Ez a három lakás, illetve a három lakástulajdonos idővel szálka lett a többiek szemében. A lakógyűléseken rendre a fejükhöz vágták, hogy bizonyára csalnak. Tartottak is náluk néhány ellenőrzést, de azok semmit sem mutattak ki.

Néhány évvel ezelőtt a házvezetőség kitalálta, hogy a földszinti hirdetőtáblára kiteszik az összes lakás fűtésmutatóját, és a feltűnően alacsony fogyasztást piros kiemelővel hangsúlyozzák.

A lakók némelyike ellenezte a felvetést, mondván, ez beavatkozást jelent az érintettek személyiségi jogaiba. De a többség éljenezve fogadta az ötletet, és közben elvetette az „áldozatok” tanácsait, hogyan is lehet kevesebb energiával élni az életet egy lakásban. Voltak, akik fontolóra vették a javaslatokat, végül is a pénztárcájukat érintette a dolog. De voltak ellenhangok is: csak nem fogok fagyoskodni a saját lakásomban! Pedig fagyoskodásról szó sem volt, csak észszerűségről.

Az egyik férfi dörmögő hangon jegyezte meg, hogy mit érne az élet, ha az ember nem járhatna-kelhetne télen és nyáron egy szál gatyában az otthonában.

Végül is a többségi szavazat alapján elkészült a hirdetmény, az összes lakástulajdonos neve és fűtésenergia-fogyasztása feltüntetésével, természetesen kiemelve a megrögzött takarékoskodókat. Az emberek maguk között szégyenlistának nevezték a kimutatást, a táblát pedig szégyentáblának – természetesen a takarékosokra utalva. Csak néhány hétig függött a lajstrom a faliújságon, mert a házkezelőség elnöke belátta, hogy helytelen volt az eljárás.

És mi történt a minap? Lakógyűlést tartottak a házban, a legfontosabb programpont az energiákkal való takarékoskodás volt. Meghányták-vetették ennek módját és lehetőségeit. Frappáns ötleteket osztottak meg egymással a víz- villanyáram- és fűtésfogyasztást taglalva. Volt, akinek nem fűlt a foga a fene nagy spóroláshoz, de belátták, nincs más lehetőségük, és különben is: a legfelsőbb politikai döntésen túl saját költségvetésük bánná az ellenkezést.

A „gatyás” férfi mélységesen hallgatott. Az volt a legjobb az egészben, ahogy a lakók indítványozták, hogy az egyes lakások energiafogyasztása rendszeresen kerüljön fel a táblára, és a legmagasabb rezsit mutató lakások tulajdonosait piros kiemelővel hangsúlyozzák a szégyenlistán. Lám, fordult a kocka.
Megosztás
Címkék