2021. június 21., 19:36

Fontos lépés az egységes felvidéki politizálás irányában

Még a legkritikusabb MKP bírálóknak is el kellene ismerniük, hogy a vasárnapi OT ülés új utat nyitott meg a felvidéki magyar politizálásban, régen várt új témák kerültek terítékre és elfogadásra. Az örök aggályoskodóknak pedig csalódniuk kellett, mert az ülés kapcsán most nehéz valamibe is belekötni.

mkp ot
Fotó: ma7

Ami talán a legfontosabb, hogy az OT határozata történelmi előrelépést jelent a Szövetség megalakulása felé. Ellenszavazat nélkül elfogadták az alapszabály-javaslatot, és egyetértés volt abban is, hogy a felvidéki magyar politika kibontakozásának egyetlen lehetősége az egységes magyar fellépés. Most majd a partnereknek szükséges megtenni ugyanezt a lépést, hogy elhárulhasson az egyesülés elől az utolsó akadály.

Ha beletekintünk az OT vasárnapi döntéseibe,

elégedettek lehetnek még a kákán is csomót keresők azzal, hogy az MKP kiáll a szlovákiai megyerendszer átalakítása mellett, a természetes régiók mentén kialakítandó megyékért fog küzdeni.

2001-ben kormánypártként már volt egy erre irányuló sikertelen próbálkozása a pártnak. Bugárék a kudarc ellenére akkor maradtak a Dzurinda-kormány tagjai. További fontos előrelépés lehet a közösségi jogok megerősítése, valamint a személyi elvű jogok kiterjesztése a peremvidéken élők számára.

Sok bírálat érte a fúzió előkészítőit a párt logójának tervezett változata miatt.

Most mindenki megnyugodhat, mert a Szövetség megalakulásának egyik fontos feltételeként szabta meg az MKP, hogy a közös párt logójában megjelenjenek a magyar nemzeti színek,

illetve, hogy a párt szerveiben a tárgyalási nyelv magyar legyen. Kérdés, hogy ezt a pontot mennyire tudja majd a Most-Híd elfogadni az ismert belső tényezőik miatt. Bár amennyiben ez az egyesülés féltétele, kénytelenek lesznek azonosulni vele, ha egyesülni szeretnének.

Egyáltalán nem mellékes, hogy az országos tanács tagjai a magyar nemzeti jelképek szabad használata, a magyar nyelv regionális nyelvként való elismerése, valamint a magyar katolikus püspök kinevezése mellett is határozat formájában nyilvánították ki elszántságukat.

A jövőben a települési önkormányzatok is komoly támaszra találhatnak a pártban, mert az OT elutasította a kormány által tervezett összevonásukra irányuló elképzeléseket.

Végre valahára eljutottunk oda is, hogy egy felvidéki magyar politikai szubjektum nyíltan zászlójára tűzte a Beneš-dekrétumok kollektív bűnösségére vonatkozó részeinek megszüntetését.

Az OT határozatai nem csak az Összefogás és a Most-Híd számára előkészített tárgyalási dokumentumok, hanem a jövőben egyeztetési alapul szolgálhatnak a szlovák pártokkal való tárgyalásokra is.

Mindezek tükrében komolyan bízhat a párt az OT határozatainak kedvező fogadtatásában a felvidéki magyarság körében. Kijelenthetjük, hogy az egyesülés végső szakaszában az MKP országos tanácsülése iránymutató mérföldkővé válhat.

Az OT ülés híreivel párhuzamosan látott napvilágot a Focus ügynökség Markíza televíziónak készített felmérése, amelyből kiderült, hogy Forró Krisztiánban, az MKP elnökében az ország lakosságának 10 százaléka bízik, tehát többen, mint amekkora arányban él a magyar közösség Szlovákiában. Ráadásul az MKP elnöke a legkevésbé elutasított politikusnak számít a közvéleménykutatók szerint. Valószínűsíthető, hogy az OT ülés jövőbenéző, fontos határozatai a párt szempontjából kedvező befolyással lesznek a következő felmérés eredményeire.

De nem ez a lényeg! Hanem az, hogy egy fontos lépéssel közelebb kerültünk az egységes felvidéki magyar politizáláshoz!

Megosztás
Címkék