2018. május 19., 07:35

Felvételik és érettségik ideje

Május igencsak mozgalmas hónap az oktatásban. Egyrészt ilyenkor vannak a középiskolai felvételik, s lassan kezdődik a szóbeli érettségik időszaka is.

Érettségi - illusztráció
Fotó: TASR

A mai nap még sok helyütt a ballagásoké vagy éppen a szorgalmas tanulásé. Jövő héten a magyar diákok nagy része is már a zöld asztal mellett ad számot a négy év alatt megszerzett tudásról. Az akadémiai hét során csodát már nem lehet tenni, legfeljebb a tanultakat újra átismételni, hogy az ismeretek rögzüljenek. Bár teljességgel érthető, hogy a diákokban van némi izgalom és félelem, sok pedagógus igyekszik bátorítani őket. A legfontosabb, hogy megszólaljanak, bármilyen kérdést húznak is. Elvégre néma gyermeknek anyja sem érti a szavát. Ha elindul a szó, talán elindul a gondolat is, és hirtelen bevillan néhány olyan információ, ami kihúzza az embert a csávából. A vizsgabizottság tagjai sem azért ülnek az asztal mögött, hogy elbuktassák a vizsgázót...

A kilencedikes tanulók számára ősztől kezdődik valami új. Ám előtte kétszer is számot kellett adniuk tudásukról. Először a Tesztelés9-en, másodszor a felvételiken. Hogy miért volt szükség kétszer egymás után stresszhatásnak kitenni őket, azt még sok szakember sem érti. Miért nem lehet a sikeres teszt egyenes belépő a kiválasztott középiskolába? Főleg miután minden ilyen iskola szinte lasszóval fogná a gyermekeket, hogy megmaradhasson. Az idén ráadásul igencsak kevés a kilencedikes tanuló, erre panaszkodnak a középiskolák és gimnáziumok igazgatói.

S hogy ki ne felejtsük, májusban van a hivatalos óvodai beíratások hivatalos ideje is. A legtöbb ilyen intézmény azonban egész évben fogadja a kisgyermekeket, hisz magyar óvodáinkra nem éppen jellemző a túlzsúfoltság. Örülnek minden apróságnak. Mint ahogy alap- és középiskoláink is a diákoknak. Minden magyar gyermek kincs!

Megosztás
Címkék