B. Vida Júlia

2018. május 19., 07:35

Felvételik és érettségik ideje

Május igencsak mozgalmas hónap az oktatásban. Egyrészt ilyenkor vannak a középiskolai felvételik, s lassan kezdődik a szóbeli érettségik időszaka is.

A mai nap még sok helyütt a ballagásoké vagy éppen a szorgalmas tanulásé. Jövő héten a magyar diákok nagy része is már a zöld asztal mellett ad számot a négy év alatt megszerzett tudásról. Az akadémiai hét során csodát már nem lehet tenni, legfeljebb a tanultakat újra átismételni, hogy az ismeretek rögzüljenek. Bár teljességgel érthető, hogy a diákokban van némi izgalom és félelem, sok pedagógus igyekszik bátorítani őket. A legfontosabb, hogy megszólaljanak, bármilyen kérdést húznak is. Elvégre néma gyermeknek anyja sem érti a szavát. Ha elindul a szó, talán elindul a gondolat is, és hirtelen bevillan néhány olyan információ, ami kihúzza az embert a csávából. A vizsgabizottság tagjai sem azért ülnek az asztal mögött, hogy elbuktassák a vizsgázót...

A kilencedikes tanulók számára ősztől kezdődik valami új. Ám előtte kétszer is számot kellett adniuk tudásukról. Először a Tesztelés9-en, másodszor a felvételiken. Hogy miért volt szükség kétszer egymás után stresszhatásnak kitenni őket, azt még sok szakember sem érti. Miért nem lehet a sikeres teszt egyenes belépő a kiválasztott középiskolába? Főleg miután minden ilyen iskola szinte lasszóval fogná a gyermekeket, hogy megmaradhasson. Az idén ráadásul igencsak kevés a kilencedikes tanuló, erre panaszkodnak a középiskolák és gimnáziumok igazgatói.

S hogy ki ne felejtsük, májusban van a hivatalos óvodai beíratások hivatalos ideje is. A legtöbb ilyen intézmény azonban egész évben fogadja a kisgyermekeket, hisz magyar óvodáinkra nem éppen jellemző a túlzsúfoltság. Örülnek minden apróságnak. Mint ahogy alap- és középiskoláink is a diákoknak. Minden magyar gyermek kincs!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Matus Tibor 2018. december 10., hétfő

Az európai egység valódi barátai

A Kohézió barátai csoportosulás hat év után újra találkozott Pozsonyban, hogy megvitassa a 2021–2027‑es európai uniós keretköltségvetés kérdését.

 

Száraz Dénes 2018. december 09., vasárnap

Mindennapi várakozásaink

A kisgyerek nem csak az ajándékokra vár. A jó szóra, törődésre, szeretetre sokkal inkább.

Kövesdi Károly 2018. december 08., szombat

Liberté, Égalité, Fraternité…

Párizs olyan, mint egy vándorünnep, írta annak idején Hemingway a városról, amikor még élhető volt.

Száraz Dénes 2018. december 08., szombat

Lajčákosdi

Az utóbbi napokban, hetekben a szlovák külügyminiszter körül forrott a levegő. Lemondása, majd maradásra bírása a legfontosabb hazai politikai eseménynek számított, minden mást háttérbe szorított.

Molnár Judit 2018. december 07., péntek

Táblaháború

Lefestették a magyar helységnévtáblákat Szencen és környékén, jött a hír.

Kövesdi Károly 2018. december 05., szerda

Az Andrej, a Miroslav, meg a Béla

Márpedig Andrej odavágott: hagyják őt békén a piszlicsáré plágiumügyekkel, amikor ő nagypolitikát szeretne csinálni, olyat, mint Orbán Viktor! Az az igazi! Nézzék meg Magyarországot!

Agárdy Gábor 2018. december 04., kedd

Greenpeaces dilemmák

A kormánytól az államfőn keresztül az utca emberéig, mindenki így vagy úgy, de kiállt az aktivisták mellett, hogy ők nem bűnözők, csak „aktivisták“.

Aich Péter 2018. december 03., hétfő

Mit látna Márai?

Mert mostanra jócskán fordult a kocka, Európa mégis úgy tesz, mintha még mindig ő irányítaná a világ menetét.

B. Vida Júlia 2018. december 02., vasárnap

A várakozás ideje

Ha belebámulunk a fénybe, mindjárt megszáll bennünket valamiféle isteni nyugalom, belső békesség.

Fülöp Antal 2018. december 02., vasárnap

A hamis szolidaritásról

Nyomát sem látjuk itt az általuk meghirdetett (és a Közép‑Euró­pától naponta követelt) toleranciának és szolidaritásnak.

Vélemény
Matus Tibor: Az európai egység valódi barátai

A Kohézió barátai csoportosulás hat év után újra találkozott Pozsonyban, hogy megvitassa ...

Száraz Dénes: Mindennapi várakozásaink

A kisgyerek nem csak az ajándékokra vár. A jó szóra, törődésre, szeretetre sokkal inkább.

Kövesdi Károly: Liberté, Égalité, Fraternité…

Párizs olyan, mint egy vándorünnep, írta annak idején Hemingway a városról, amikor még élhető ...

Legnézettebb