HIRDETÉS

B. Vida Júlia

2018. május 19., 07:35

Felvételik és érettségik ideje

Május igencsak mozgalmas hónap az oktatásban. Egyrészt ilyenkor vannak a középiskolai felvételik, s lassan kezdődik a szóbeli érettségik időszaka is.

A mai nap még sok helyütt a ballagásoké vagy éppen a szorgalmas tanulásé. Jövő héten a magyar diákok nagy része is már a zöld asztal mellett ad számot a négy év alatt megszerzett tudásról. Az akadémiai hét során csodát már nem lehet tenni, legfeljebb a tanultakat újra átismételni, hogy az ismeretek rögzüljenek. Bár teljességgel érthető, hogy a diákokban van némi izgalom és félelem, sok pedagógus igyekszik bátorítani őket. A legfontosabb, hogy megszólaljanak, bármilyen kérdést húznak is. Elvégre néma gyermeknek anyja sem érti a szavát. Ha elindul a szó, talán elindul a gondolat is, és hirtelen bevillan néhány olyan információ, ami kihúzza az embert a csávából. A vizsgabizottság tagjai sem azért ülnek az asztal mögött, hogy elbuktassák a vizsgázót...

A kilencedikes tanulók számára ősztől kezdődik valami új. Ám előtte kétszer is számot kellett adniuk tudásukról. Először a Tesztelés9-en, másodszor a felvételiken. Hogy miért volt szükség kétszer egymás után stresszhatásnak kitenni őket, azt még sok szakember sem érti. Miért nem lehet a sikeres teszt egyenes belépő a kiválasztott középiskolába? Főleg miután minden ilyen iskola szinte lasszóval fogná a gyermekeket, hogy megmaradhasson. Az idén ráadásul igencsak kevés a kilencedikes tanuló, erre panaszkodnak a középiskolák és gimnáziumok igazgatói.

S hogy ki ne felejtsük, májusban van a hivatalos óvodai beíratások hivatalos ideje is. A legtöbb ilyen intézmény azonban egész évben fogadja a kisgyermekeket, hisz magyar óvodáinkra nem éppen jellemző a túlzsúfoltság. Örülnek minden apróságnak. Mint ahogy alap- és középiskoláink is a diákoknak. Minden magyar gyermek kincs!

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2018. június 25., hétfő

Abortusztörvény helyett családtámogatást

Azt kellene tehát erősíteni, hogy a gyermek és a család érték. Inkább erről vitatkozhatnának a honatyák.

Haják Szabó Mária 2018. június 23., szombat

Beismerés, avagy szembejön a valóság

Európa egykori erős vezetője, Angela Merkel német kancellár csak sodródik az eseményekkel.

Agárdy Gábor 2018. június 22., péntek

A dühös nyögdíjas

Amíg elbírálják a migránsok menekültkérelmét, addig ideiglenes lakhatást, napi háromszori étkezést, higiéniai és orvosi ellátást kapnak. Ha kell, gyógyszert, ruhaneműt és havi 350...500 euró zsebpénzt is...

Matus Tibor 2018. június 20., szerda

Alig indultak el a traktorok

A miniszter nevetségesen bizonygatja, hogy mennyire nyitott a párbeszédre, csak hát ő még egyetlenegy felkérést sem kapott a találkozóra. 

Molnár Judit 2018. június 16., szombat

Ová Helenák, Isten veletek!

Élj azon a néven, ahogy az Édesanyád hív!

Kolek Zsolt 2018. június 16., szombat

Horthytól Kádárig és tovább

Horthyt és Kádárt világok választják el, ám mégis van bennük valami közös. Mindketten megtestesítik a társadalom vágyakozását egy, a gondokat felülről orvosló, erőskezű vezető iránt.

B. Vida Júlia 2018. június 16., szombat

Felhők vonulása

Az utóbbi napokban-hetekben sűrűn szemtanúi lehettünk annak, ahogy szinte egyik percről a másikra beborult az ég, sötét felhők takarták el előlünk a napot. A tejfehér békés bárányfelhőket igencsak hamar „elűzték” a félelmet keltő fekete fellegek. 

N. Gyurkovits Róza 2018. június 15., péntek

Tizenkettő és még néhány

Nekünk, felvidéki magyaroknak a közvetlen államfőválasztás olyan közjogi aktus, amely minden közvélemény-kutatásnál pontosabban megmutatja, hol is tartunk valójában.

Aich Péter 2018. június 14., csütörtök

Örökzöld nyelvoktatási bajok

Kíváncsi vagyok, mikor fognak a politikusok beleszólni például abba, hogyan kell egy vakbélműtétet végrehajtani. Mert hát az is „csak” egy szakmai kérdés.

Starovič Tibor 2018. június 13., szerda

Óda a józan észhez

Nem kell aggódni, Németország már sosem lesz a németeké.

Vélemény
B. Vida Júlia: Abortusztörvény helyett családtámogatást

Azt kellene tehát erősíteni, hogy a gyermek és a család érték. Inkább erről vitatkozhatnának ...

Haják Szabó Mária: Beismerés, avagy szembejön a valóság

Európa egykori erős vezetője, Angela Merkel német kancellár csak sodródik az eseményekkel.

Agárdy Gábor: A dühös nyögdíjas

Amíg elbírálják a migránsok menekültkérelmét, addig ideiglenes lakhatást, napi háromszori ...

HIRDETÉS