2022. május 31., 13:01

Felülnézetből

A klímaváltozások és a körülötte járt tánclépések, amiket a háború most valahogyan visszaszorított, a migráció, a Covid-19 járvány, az ukrajnai csetepaté és a belőle kiindult energiaharc között látszólag kevés az összefüggés.

fa perspektíva
Fotó: pixabay.com

Pár héttel ezelőtt e sorok írója arra hívta fel a figyelmet, hogy sok a szabad pénz a világpiacon, a betéti kamatok nulla körüliek. Két éve az Európai Központi Bank (EKB) eurómilliárdokat nyomtatott és dobott piacra – gazdasági élénkítésként. Három hete megszólalt a FED (az USA központi magánbankja) és első lépésként 90 milliárd dollárt vont ki a forgalomból. Christine Lagarde, aki 2019-ig volt a Nemzetközi Valutaalap elnöke, ma az Európai Központi Bankot vezeti, ugyancsak aggodalmának adott hangot és kamatemelésre szólította fel az állami központi bankokat. Az üzemanyagok ára a duplájára, háromszorosára nőtt, amitől csak az első négy hónap inflációja 18% körül mozog, ami az elmúlt évtizedben elképzelhetetlen volt. Még a nagy 2008-as amerikai bankcsődök sem generáltak ekkora pénzromlást ilyen rövid idő alatt.

A háború felélesztette a fegyverbizniszt, Európa és Amerika is fegyverraktár-kiürítéseket végez, megy ócskavasnak Ukrajnába.

Helyette jönnek az új, modernebb fegyverek. Ez is kétlépcsős folyamat, például a lengyelek kapják az aránylag új amerikai tankokat, a régi szovjeteket pedig nagylelkűen küldik Ukrajnába, hiszen nem kár értük, kilövésük után majd az ukránok eladják nekünk nyersvasként.

A világ gabonatermésének jelentékeny részét Oroszország és Ukrajna állítja elő. Afrika gabonával való ellátása is nagy mértékben innét volt biztosítva. Most 22 millió tonna gabona vár kihajózásra Ukrajnában. Már India is korlátozta, néhány tartományban már betiltotta a gabonaexportot. Ha nincs gáz meg kőolaj az oroszoktól, műtrágyahiány fog fellépni, ami csökkentheti a terméshozamokat vagy a bevetett területek nagyságát. A gabonafegyver hatása gabonahiány lesz, növekvő éhínség a világban, ami újabb, milliós számú migrációs hullámokat fog gerjeszteni, tönkretéve elsősorban Európát.

Az afrikai és közel-keleti migráció már most a háromszorosára nőtt a háború előtti év négy hónapjához képest. Ennek a tömegnek európai ellátása milliárdokba kerül.

A legújabb hírek szerint terjed az új vírusos betegség, a majomhimlő. Már gyártják a vakcinát, az EU már rendelt belőle a Modernánál, ahol az EB elnökasszonyának a férje is érintett. „Mecsoda véletlen!“ Az orosz energiahordozókról való leválás a világnak sokba fog kerülni és eltart majd pár évig-évtizedig. Ezt is valamiből finanszírozni kell, szerény számítások szerint állítólag többezer milliárd euró kellene. Ha nem történik valami pozitív irányú változás, a helyzet a természeténél fogva rosszabbodni fog, mert az egyes hatások szinergikusan felerősítik egymást. Ennek eredménye világméretű éhínséghullám, árnökedés, tömegmigráció és népi elégedetlenség lehet, amiből akár zavargások vagy forradalmak is kinőhetnek. Ezek tovább ronthatják a helyzetet és beállhat a pozitív visszacsatolás – a káosz öngerjedése. Ezt a helyzetet ilyenkor (a saját létét is tagadó, nemlétező) globális háttérhatalom általában egy kiadós háborúval szokta megoldani, finanszírozva  az összes harcoló felet (ami csak kölcsön, jókora kamatra, tehát nem ajándék). Olyan háborúval, ami lehetőleg jó messze van az USA-tól.

A kérdést így már fel lehet tenni: mire „jó“ mindez?

Tanulva a történelemből elmondható, hogy azt az állapotot kell létrehozni, mikoris már nem lesz pénz semmire sem és eljön a kényszerkölcsön-felvételek ideje, amit majd a világ rendbehozatala után évtizedeken át fizetni fogunk a kamatokkal együtt. Ne legyünk naivak, Ukrajna „rendbehozatala“ is a mi zsebünket terheli meg – például IMF kölcsönből, meg a FED által piacra dobott dollármilliárdos kölcsönökből. Az eredmény: saját  magunk tönkretétele árán megszűnik a szabad, nem felhasznált pénz a piacon, rendeződhet a pénzvilág. Boros Imre írta találóan, hogy

...a háború kerül, amibe kerül, tart, ameddig tart, de ez az egyetlen járható út a magánpénz-birodalom hosszú távú és fenntartható stabilizálására...”

Az irányítás pedig a gazdasági hanyatlásban lévő és létét még megmenteni próbáló Amerikából jön. A romlás jelei megmutatkoztak a „lokális“ Amerika és a „globális“ Amerika párharcában is, ahol a magukat megtévesztően „neokon“-oknak, tehát újkonzervatívoknak nevezett, jól szervezett hálózatok próbálnak irányítani. Valóságban egy öntörvényű, szuperliberális hálózatról van szó, amely pénzével politikai hatalmat vásárolt a „deep state“, a „mély állam“ irányításával. Mindezeknek a rosszirányba menő dolgoknak fő hajtómotorja a magánpénz-birodalmak stabilizálása és magukat örömmel tönkretevő vazallusaik újraindítása, hogy minden kezdődhessen elölről, mint már oly sokszor a történelemben.

Mi pedig ezért a cirkuszért meg majd örömmel fizetünk, meg fogják magyarázni, hogy ez miért jó nekünk.

Aztán meg majd jön a kínai sztori...ha megéljük!

Megosztás
Címkék