2021. szeptember 18., 08:15

Érti a fene ezt a szlovák kormányt

Szigorít, amikor enyhíteni kellene a határon, és enyhít, amikor... Egész nyáron olyan zöld volt egész Szlovákia, mint az esőáztatta tavaszi mező, vagy mint a fél Fradi (a másik fele fehér)! Voltak olyan napok, amikor egyetlen Covid-fertőzött sem volt az országban, néha már kölcsönözni kellett a szomszédoktól egyet-kettőt, hogy ne álljon le teljesen a statisztika.

eduard heger
Fotó: TASR

A kórházakba is úgy csalogatták be a betegeket, hogy az egészségügyi biztosítóktól kapjanak valamennyicske pénzt, a használaton kívüli lélegeztetőgépeket itt-ott áttörölgette a kórház takarítószemélyzete, a mentőautókon pedig nyugodtan elvégezhették a nyári karbantartásokat.

A külföldiek jól megmosolyogták a kötelező maszkviselést a hazaiakon az üzletekben, a nyilvános belterekben,

mi pedig a televíziós stúdiókban szereplő álarcos riportereken, bemondókon és politikusokon mosolyogtunk egyfolytában. Miközben a zsúfolt strandokon, sörözőkben szabad, maszknélküli volt az élet, és növekedett a válások száma is, hogy újabb nagy vendégseregű lakodalmakat lehessen tartani!

Ellenben a határátkelőhelyeken a nagy zöldülésben is szolgált és védett a rendőrség, besegített a katonaság is.

Főleg a hazatérőket fegyelmezték és ellenőrizték ezerrel. Nem csak a védettségi igazolványokat, a tesztelési eredményeket és a Covidon átesettek igazolásait ellenőrizték, hanem kitalálták hozzá az „eHranica” regisztrációját is.

Az ország narancssárga besorolásban volt egész nyáron, miközben kizöldült a határ!

A szegény határvédők ott ácsorogtak álló nap a tűző napon, a fiatalabbak be-benéztek a személygépkocsikba, az utasok által előre elkészített dokumentumokba, az idősebbek csak unottan integetve biztattak további haladásra. A forgalmasabb átkelőhelyeken négyen-öten is szolgáltak a szlovák oldalon, magyar oldalon fütyültek rá. De az igazsághoz tartozik, hogy az előző hónapokban volt ez fordítva is. Az állandó ellenőrzés sok beoltatlant elrettentett a határátkeléstől, mert ha kiszúrták őket, hazatéréskor karantén várt rájuk.

No, de vége a szabadságolásoknak, nyaralásoknak, a koronavírus is hazatért, és beköszöntött az előre beharangozott újhullám!

Egyre kedvezőtlenebbé válnak a napi járványadatok, átlagban már napi 500 körüli az új fertőzöttek száma Szlovákiában, bordó és piros fázisra vált több járás. Volt olyan nap a héten, szeptember 14-én, hogy az elvégzett 8 928 PCR teszt közül 760 bizonyult pozitívnak, ez 8,51 százalékos pozitivitást jelentett. Az oltási kampány viszont szinte teljesen leállt, naponta többnyire 200 alatti az újonnan beoltottak száma. Ezt még a pápa többnapos szlovákiai megjelenése előtt sem tudták felturbózni. Itt is győzött a Covid, mert végül az oltatlanok is részt vehettek a rendezvényeken, nehogy szó érje az országot az alacsony érdeklődés miatt.

No, de hurrá! Bölcs kormányunk a tőle megszokott módon rögtön reagált a változásokra

(hasonlóan, mint az országos teszteléseknél), és azonnal jóváhagyta a zöld fázist, vagyis az első szintű riasztási rendszert az országban, ami azt jelenti, hogy már csak szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek a határátkelőhelyeken.

A javaslatot Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter terjesztette be. Tehát

enyhül a szigor, csak itt-ott fognak ellenőrizni az átkelőhelyeken, a rendőrség és a katonaság elvonul a határokról! Történik mindez a járvány erősödése idején!

Ne keressük ebben sem a logikát! Nem az a baj, hogy enyhül a határellenőrzés, hanem sokkal inkább az, hogy eddig, amíg bottal ütöttük a koronavírus nyomát, miért volt annyira szigorú, és miért keserítette meg az ingázók, a nyaralók és a rokonlátogatók életét?

Megosztás
Címkék