2022. április 9., 18:28

Érdekházasságban hamarabb összekapnak a felek

Amióta legfelső szinten megalakult a Szövetség, annyi minden történt, vagy nem történt, hogy az ember csak kapkodja a fejét, és nem jókedvében. Inkább hiányérzetében! Biztos előfeltétele volt az egyesülésnek a platformok létrehozása, csak úgy néz ki, hogy ezek azóta a Szövetségben megbújva az elődpártok elképzeléseinek túlélését hivatottak szolgálni, és nem az egységes felvidéki magyar politizálást. Aztán úgy nézünk ki, ahogy kinézünk, akkora a támogatottságunk, amekkora!

szövetség
Fotó: ma7/Katona Tamás

Kezdődött ott, amikor a régi liberális beidegződés szerint a Híd platformja nehezményezte, hogy Forró Krisztián, a Szövetség elnöke részt vett a Fidesz kongresszusán. Az is lehet, hogy Sólymos vagy Rigó véletlenül találkozott az utcán Bugárral, aki arra buzdította őket, hogy tereljék a Szövetséget a szerintük EU- komfortabb magyarországi ellenzék irányába. Most aztán jól is néznénk ki a legmegbízhatóbb és legerősebb anyaországi stratégiai partnerünk hiányában! Mellé nyúltak rendesen!

Aztán folytatódott az egymásnak feszülés és trollkodás, amikor decemberben a politikailag és emberileg régen leíródott Jakab Elemért a Híd platformja a párt Országos Tanácsába kívánta emelni.

Nem csoda, hogy januárban megkérdezték egy beszélgetés során, hogy most mi is tulajdonképpen a Szövetség: egy egyesült párt, vagy az MKP, Összefogás és Híd mellett a felvidéki magyarok újabb pártja? Nehéz ugyanis kiigazodni a sokfajta nyilatkozatban – Szövetség, platformok… És ha ez kifelé ilyennek tűnt, mi lehetett belül, a kulisszák mögött… Mondtam, majd csak kiformálódik, mint a púposgyerek a présben, legyünk türelemmel!

De nem! Sokat utazom személyautóval Érsekújvárból Párkány és Komárom irányába. Örömmel nyugtáztam, hogy megjelentek az utak mentén az óriásplakátjaink! Korai volt az öröm, az egyiken Mózes, a másokon Forró, a harmadikon Sólymos vagy Rigó Konrád mosolyog ránk még ma is. Gondoltam, hogy mire célba érek, majd csak feltűnnek valamelyiken együtt is, hiszen egyesült párt a Szövetség! De nem, csak külön-külön hirdetik az egységet! Így nem könnyű, hiszen a plakát alján lévő apróbetűs szöveget, ami valószínűleg a közös politizálásra utal, nem biztonságos vezetés közben olvasgatni, a szólóképek vizuálisan pedig nem erre szolgálnak.

No mindegy, gondoltam, a magyarországi országgyűlési választások eredménye majd csak összerántja őket. Vártam is izgatottan a nyilatkozatokat a hét folyamán! Több is volt a kelleténél! Egy közös helyett négy, eltérő vérmérsékletű.

Forró Krisztián a Szövetség nevében nyilatkozatban gratulált a Fidesz elsöprő győzelméhez, amely stabilitást adhat az országnak. Berényi József, az MKP-frakció elnökeként bejegyzésében hangsúlyozta, hogy ez a győzelem biztosítja a családközpontú kormányzati politika, a nemzeti-konzervatív értékek megmaradását és a határon túli magyarság támogatásának folytatását. Mózes Szabolcs bölcs kormányzást és eredményes négy évet kívánt. Eddig rendben is lenne.

Kissé visszafogottabban reagáltak viszont a Híd-platform képviselői: Sólymos tiszteletben tartja a nép akaratát, és hangsúlyozta, hogy „A Most-Híd az országgyűlési választásokat mindig is Magyarország belügyének tekintette és nem vett részt sem a múltban, sem most a politikai küzdelmekben“. Rigó Konrád bejegyzésében úgy vélekedett, hogy nem kellene megosztania minket, hogy szeretjük-e Orbán Viktort vagy sem. „Ő nem itt kormányoz, hanem Magyarországon.”

Viszont elkeserítő, hogy olyan témában, amely a felvidéki magyarság nagy részét felháborítja, sem tud a párt egységesen fellépni. (Arpád Soltész utalása Magyarország fasiszta kleptokráciájára a Pátria rádióban, a műsorvezető aktív rávezetésével). A Szövetség elnöke a sajtó nyilvánossága előtt kijelentette, hogy a Patria rádió eljárása ez ügyben teljességgel elfogadhatatlan, viszont a két másik platform úgy nyilatkozott, hogy ez úgymond belefér, mert nem a politikum dolga felügyelni a médiát, hanem fordítva.

Felháborító továbbá az is, ahogy a Szövetség két platformja durva hangnemben támadja Berényi Józsefet, az MKP platform vezetőjét, mondván keréktörője a polgármester-jelöltek kiválasztásának az őszi helyhatósági választásokra. Miért kell a párt belső vitáját a nyilvánosság elé vinnie Nagy Józsefnek és Mózes Szabolcsnak? Még ha igazuk is lenne, de nincs!

Látjuk, milyen amatőr módon működött eddig a négy pártból álló szlovák kormánykoalíció! Együttműködés helyett rivalizálás, ellenségeskedés! Láttuk, mire ment a magyarországi elvtelen, hatpártos ellenzéki összeborulás az országgyűlési választásokon!

Nagyon nem szeretnénk megtapasztalni, hogy széthúzás miatt a hárompártos felvidéki magyar pártszövetség is hasonló véget érjen. Mert akkor felesleges volt az egyesülés! Veszíteni anélkül is tudtunk, bizonyítottuk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.