2021. szeptember 18., 19:19

Emberség vagy rongyrázás? Szlovák ötlet a kisgyerekek beoltására

Fagylaltozunk, napfürdőzünk a szeptemberi nyárban. Mellettünk idős néni ül a kerekesszékben. Lánya meséli a fagylaltosnak, hogy az első ránézésre is kilencven évesnek tűnő édesanyja fél évig küzdött a koronavírussal. A néni idősotthonban vészelte át a betegséget, a család fél évig nem láthatta.

oltás vakcina
Fotó: unsplash.com

Eszembe jut az az év eleji eset, amikor egy észak-szlovákiai idősotthon vezetése szinte könyörgött az egészségügynek, küldjenek nekik végre oltóanyagot. A toporgásban, tétlenkedésben és tehetetlenkedésben nagyot alkotó nagyméltóságú minisztérium pedig válaszra sem méltatta őket. Az sem feledhető, hogyan utaztatták az embereket végig az országon, hogy oltáshoz jussanak, vagy milyen tülekedés volt kezdetekben a megváltó vakcináért.

És akkor itt az újabb szlovák ötlet a kisgyerekek beoltására. Az ember hirtelenében nem is tudja, mit gondoljon.

Nem elég, hogy nemrég show-műsorrá degradálták az oltást (amely nézettségi mutatóban verhetetlen, és szépen tejel a tévének, miközben jobb célra fordítható milliókat herdálnak el), az egészségügyi miniszter korszakalkotó ötlettel állt elő, amivel Szlovákia ismét felkerül a világtérképre. Mert isten tudja, miért, de ez a legfontosabb a Tátra alatt. Egyszer már volt ilyen, az emlékezetes tömegteszteléssel, aminek az ég világon semmi eredménye nem volt, hacsak nem lesújtó, mert a hamis biztonságérzetet hintette el az emberek körében, akik a negatív tesztet lobogtatva, vagy akár pozitív teszttel is önfeledten terjesztették a vírust. Majd mentek tömegével síelni, később nyaralni, miközben

az ország vezetése csucsukált egyet, és várta, mi lesz. Tudjuk, mi lett. Világelsők lettünk ismét, csak fordított rangsorban.

Mindeközben volt még egy másik show-műsor, amikor a miniszterelnök – szembe menve a kormány agresszív liberális szárnyával – behozta az orosz vakcinát, amely hónapokig hevert raktáron, mert nem mertek vele oltani. (Bele is bukott.) A kép teljességéhez tartozik, hogy a kínai vakcina használata fel sem merült. A szlovák egészségügy akkor is szundikált jó nagyokat, vizsgálgatott, totojázott, és nem oltott. Hagyta, hogy a liberális hadoszlop Brüsszelre kacsingatva lejárassa az egyébként jó vakcinát, amelyet végül szégyenszemre tovább adtak.

Akkor az volt a kifogás, hogy az Emuska (Európai Gyógyszerügynökség) nem adta áldását sem az orosz, sem a kínai oltóanyagra. De úgy tűnik, ha a statisztikák fényezésére van szükség, már a „központ” direktívája sem érdekes.

Az ötévesnél idősebb gyerekek oltásával ugyanis Szlovákia, ha nem is világelső, Izrael után a második lehetne, ami ugye megint csak dobogós hely.

Vagyis pontosítva: Kínában és Chilében oltanak gyerekeket, de kínai vakcinával, amely a múlt századi hagyományos (elölt vírus) módszerrel készül.

Borzasztó belegondolni, mi járhat az egészségügyi miniszter (a kormány meg az egészségügyi kormányzat s nem kevésbé a szlovák szakértők) fejében. Vagy a statisztikai mutatók kozmetikázása áll a háttérben, vagy a még mindig beoltatlanul várakozó, közel félmilliónyi 60 év fölötti ember oltatlanságát akarják „kiváltani” a gyerekekkel, és a kívánatos nyájimmunitás minden áron való elérése lebeg a szemük előtt. Mindenesetre

hátborzongató, hogy kisgyerekekkel akarnak kísérletezni, miközben – a félmilliós szám tudatában – ismét fennáll a kockázata, hogy megtelnek a kórházak és a halottasházak.

De hogy meddig lehet ötletelgetni, rögtönözni és idétlenkedni, annak csak a jóisten a megmondhatója. Reméljük, hogy a külföldi tapasztalatok és visszhangok kijózanítják az egészségügyi minisztert, és gyorsan elfelejti „remek” ötletét, amelyhez az alapot a hírek szerint mindössze egy gyógyszergyártó tanulmánya szolgáltatta. Mert egyelőre világszerte várnak az eredményekre, milyen kockázatot jelentene kisgyerekek esetében a koronavírus elleni oltás. Ennek fényében legalábbis cinikusan hangzik, hogy az orvosokra bíznák a döntést, javasolnák-e egy-egy gyerkőcnek az oltást. Ha a tudósok (egyelőre) tanácstalanok, ugyan melyik orvos vállalja a kockázatot?

Egy biztos, az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem adott engedélyt a Pfizer által gyártott vakcinák használatára a 12 évesnél fiatalabb gyerekek esetében.

Szlovákiában az egészségügyi minisztérium múlt csütörtöktől engedélyezte. Mert ez egy ilyen ország, ahol mindenki pápább a pápánál.

Megjelent a Magyar7 2021/37. számában.

Megosztás
Címkék