2021. szeptember 13., 11:44

Eldobom az agyam!

Ritkán ébred hétfőn reggel az ember vidáman, mert egy hét van az ember előtt – sok munkával. Általában egy jó kávé kell ahhoz, hogy megjöjjön a kedvünk a mindennapok megmérettetéseihez.

pápa románia
Fotó: Facebook/Varga Judit

A mai nap azonban egy vidám „agyeldobással“ kezdődött. A neten kerestem a pápa tegnapi viccét, amit a szentszéki magyar nagykövetnek mondott, ezt néztem ki a hétfői Napi vicc rovatba. Keresgélés közben találtam erre a hírre: a New York times azt írta, hogy vasárnap (szept. 12.)  Romániában, Bukarestben járt a Szentatya, hét órát töltött ott. Gyorsan mentettem a hírt, de nem kellett sietnem, mert a net majdnem összeomlott a kommentelők hol ilyen, hol olyan nézetei miatt. Ha ez egy véleményalkotó amerikai lap, akkor az USA-nak annyi...

Mit is ír a sajtó? Lássuk:

...Azt megszoktuk, hogy Budapestet a külföldi tudósításokban rendszeresen összetévesztik Bukaresttel. A New York Times most egyenesen az országot tévesztette el, nem is csak a fővárost, azt írták, Romániában töltött tegnap hét órát Ferenc pápa.

Varga Judit igazságügyi miniszter vette észre a méretes bakit a 17 millió követővel rendelkező, nagy hírű lap Facebook oldalán. A miniszter kifotózta a posztot és azt írta hozzá:

"Ha bárkinek a jövőben kedve támadna hiteles hírforrásként hivatkozni a New York Times-ra, akkor jusson eszünkbe, hogy ennek az újságnak a 17 millió (!) követővel rendelkező Facebook-oldala szerint Ferenc pápa a tegnapi napot Romániában töltötte." A New York Times közben észrevette a hibát, és korrigáltak, a Facebook posztjuk szövegébe bele is írták, hogy a poszt korábbi verziójában rosszul szerepelt, hogy melyik országban járt a pápa. Magyarországon járt, nem Romániában.

Persze rengeteg magyar olvasó is észrevette a bakit, a New York Timesnek vélhetően sosem volt annyi magyar kommentelője, mint most. Legtöbbjük angolul szólt hozzá, hogy ők is megértsék. Némi gúny és irónia is megjelenik a kommentek között, valaki azt írta - angol nyelven a New York Times római irodavezetőjének, Jason Horovitznek:

Gratulálok Jason Horowitz úr! Újságírói munkájának kiemelkedő minőségét csak földrajzi tudásának tudományos szintje haladja meg."

És persze volt, aki megpróbálta ezredjére is elmagyarázni, hogy mi, minek a fővárosa, Bukarest Romániáé, Budapest meg Magyarországé.

Sőt, romániai kommentelők is figyelmeztették a New York Timest, hogy ne keverjék már állandóan a két országot...“

Mindez csak arról árulkodik, hogy az USA állampolgárainak teljesen mindegy, hol járt a pápa. Merem állítani, ha megkérdeznék az átlagamerikait, nagy részük azt sem tudná, hol van Románia, illetve Budapest! Hogy Szlovákiát már ne is említsem...

Így néz ki egy hajdani szuperhatalom lejtmenete.

fotó: Facebook

Megosztás
Címkék