Molnár Judit

2018. július 01., 13:46

Egyenlők és egyenlőbbek

„Soha nem fogom tolerálni, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint néhány hete, amikor a szlovák gyermekek számára nem tették lehetővé, hogy szlovák nyelven tanulhassanak!” – jelentette ki Peter Pellegrini, jelezve, nem fogja tolerálni a nagyszarvaihoz hasonló helyzeteket, ahol a község képviselő‑testülete elutasította szlovák osztályok nyitását a helyi magyar alapiskolában.

Fenyegetés ez a javából! Még ha nem is tudjuk, mit jelent a valóságban, ha Robert Fico „hangja” nem tolerál valamit: csak körmöst kapnak a nagyszarvai faluvezetők, sarokba kell állniuk vagy a bünti megszorításokban és ukázokban, hivatali zaklatásban, ellenőrzésekben, esetleg pénzben lesz mérhető. Tippelem, ez utóbbiak.

Várható volt, hogy a május végi indulatoktól sem mentes testületi ülés salamoni döntése, mellyel a novemberi önkormányzati választások utánra tolták ki a végső szó kimondását, a faluba betelepült szlovákokat nem nyugtatja meg. Nem is hagyták annyiban. És sirámaik a kormánypalotáig értek. Ha egy magyar iskola szűnik meg, az a falutáblán túlra sem jut el hírként, a hatalom – mérhetetlen közönnyel – még csak tudomást sem vesz róla, nem oldja, mi lesz az iskola nélkül maradt gyerekekkel‑szülőkkel, Bakától Dercsikáig, Csallóköznádastól Csiliznyáradig, hogy csak a térségben maradjunk. De ha a szlovákok nem kapnak azonnal osztályt, iskolát, az a kormányfő ingerküszöbéig is elér, s ingerült is lesz.

Az izmozásnak nem kis tétje van: meg kell mutatni, ki az úr a vidéken! Márpedig ha a térfoglalás ilyen ütemben halad, őseink, eleink ránk hagyott öröksége, házaink, templomaink, temetőink, iskoláink, földjeink sem lesznek elegek, hogy megőrizzük, ami évszázadokig a miénk volt.

Pellegrini reakciójával ismét bizonyosságot nyert, a politikai világnak semmi sem szent. Követhetetlen kanyarjaival elődjéhez hasonlóan ő is Janus‑arcot mutat. Néhány órás különbséggel határon túl, magyar térfélen széles mosoly, parola meg hadova, majd határon innen izompolitika, hangulatszító zsigeri érvelés, az önkormányzatiság semmibe vétele. Mintha nem tudná, az arrogancia csak zavart kelt, a szembenállásra erősít rá. Mi meg újból szembesülhetünk a ténnyel – ha netán egy percre is elfelejtettük volna –, hogy kormányzati indíttatásból másodrendűsítenek bennünket. Néhány új betelepült elégedetlenkedő felülírhat minden közösségi szándékot, önkormányzati határozatot, autonóm döntést, racionális érvelést. Mindeközben a Most‑Híd hallgat, nem tesz ez ügyben semmit, nem utasítja vissza koalíciós partnere arrogáns ­hangnemét, csak mindegy is alapon végig­lapítja a kormányzást, a lényeg, hogy oda‑vissza nyálazhassa a „gondjaira bízott” 7 milliárd eurónyi uniós pénzcsomagot. A többi meg nem fontos!

Pellegrini sommázata egyértelmű: ha iskola kell, lesz iskola! A szlovákoknak biztosan. Hiszen „Szlovákia területén garantálni kell, hogy ha egy szlovák szlovákul akar tanulni, ez jogában áll, és az államnak ezt biztosítania kell”. Eszerint nekik joguk van – nekünk marad az elfogadás kötelessége. Meg a meghátrálás. Vagy mégsem? De azért lojálisak is legyünk... nem kicsit, nagyon!

Demokráciának hazudott orwelli világ ez!

(A cikk a Magyar c. hetilap2018/26.számában jelent meg.)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. november 21., szerda

Bugár plágiuma

Mintha csak Soros György magyar származású amerikai üzletember gondolatai köszönnének vissza Bugár szavaiban.

B. Vida Júlia 2018. november 20., kedd

A két százalékot adhatnánk szüleinknek is?

Ez csupán egy újabb populista húzás a népszerűségét és befolyását egyre csak vesztő kormánypárt részéről? Vagy esetleg arról van szó, hogy el akarják zárni a pénzcsapot a civil szerveződések elől?

Száraz Dénes 2018. november 20., kedd

A tüskevár valójában egy légvár

Orbán Viktor a MÁÉRT legutóbbi zárt ülésén a Felvidékkel kapcsolatban azt találta volt mondani, hogy nekünk, felvidéki magyaroknak van egy tüskénk a körmünk alatt, "egy Híd formájú tüske"!

Matus Tibor 2018. november 19., hétfő

Korrupt szuverenitás versus demokratikus gyarmat

Fokozódik az értékek zavara a felvidéki magyarságban.

Dunajszky Éva 2018. november 18., vasárnap

Bugár Béla visszavonulói

Szó mi szó, most is velünk van a baj, nem Bugárral. Velünk, akik semmit sem értelmezünk, értünk meg jól.

Karaffa János 2018. november 17., szombat

1989 üzenete: szeretetet ígértünk, nem feledjük!

Napjaink szabadnak mondott világában a fiatalok szerencsére már csak a tankönyvekből ismerhetik meg a közelmúlt diktatúráinak valóságát.

Kövesdi Károly 2018. november 17., szombat

Ünnep helyett – nehéz ébredés

Az évforduló érdeklődés hiányában elmarad – jutott eszembe múlt szombaton az e heti szombatra gondolva, amikor valami véletlen folytán rápillantottam a naptárra. Rossz kedvemben talált a naptár.

Kolek Zsolt 2018. november 17., szombat

November 17-e, a közönybe fulladó ünnep

Mind több érv szól amellett, hogy mára történelemmé lett a közel három évtizede hátunk mögött hagyott államszocialista múlt, s vele együtt az azt lezáró, bársonyosnak mondott forradalom.

Molnár Judit 2018. november 16., péntek

Nyertesek, meg a vesztes

Nincs olyan választás, amely ne szolgálna meglepetéssel.

Pomichal Krisztián 2018. november 15., csütörtök

Ki vert át kit? – tévedés a titkos észak-koreai rakétatámaszpontok története

Úgy tűnik, víznyelő méretű lyukra futott a New York Times.

Vélemény
Száraz Dénes: Bugár plágiuma

Mintha csak Soros György magyar származású amerikai üzletember gondolatai köszönnének vissza Bugár ...

B. Vida Júlia: A két százalékot adhatnánk szüleinknek is?

Ez csupán egy újabb populista húzás a népszerűségét és befolyását egyre ...

Száraz Dénes: A tüskevár valójában egy légvár

Orbán Viktor a MÁÉRT legutóbbi zárt ülésén a Felvidékkel kapcsolatban azt találta ...