Molnár Judit

2018. július 01., 13:46

Egyenlők és egyenlőbbek

„Soha nem fogom tolerálni, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint néhány hete, amikor a szlovák gyermekek számára nem tették lehetővé, hogy szlovák nyelven tanulhassanak!” – jelentette ki Peter Pellegrini, jelezve, nem fogja tolerálni a nagyszarvaihoz hasonló helyzeteket, ahol a község képviselő‑testülete elutasította szlovák osztályok nyitását a helyi magyar alapiskolában.

Fenyegetés ez a javából! Még ha nem is tudjuk, mit jelent a valóságban, ha Robert Fico „hangja” nem tolerál valamit: csak körmöst kapnak a nagyszarvai faluvezetők, sarokba kell állniuk vagy a bünti megszorításokban és ukázokban, hivatali zaklatásban, ellenőrzésekben, esetleg pénzben lesz mérhető. Tippelem, ez utóbbiak.

Várható volt, hogy a május végi indulatoktól sem mentes testületi ülés salamoni döntése, mellyel a novemberi önkormányzati választások utánra tolták ki a végső szó kimondását, a faluba betelepült szlovákokat nem nyugtatja meg. Nem is hagyták annyiban. És sirámaik a kormánypalotáig értek. Ha egy magyar iskola szűnik meg, az a falutáblán túlra sem jut el hírként, a hatalom – mérhetetlen közönnyel – még csak tudomást sem vesz róla, nem oldja, mi lesz az iskola nélkül maradt gyerekekkel‑szülőkkel, Bakától Dercsikáig, Csallóköznádastól Csiliznyáradig, hogy csak a térségben maradjunk. De ha a szlovákok nem kapnak azonnal osztályt, iskolát, az a kormányfő ingerküszöbéig is elér, s ingerült is lesz.

Az izmozásnak nem kis tétje van: meg kell mutatni, ki az úr a vidéken! Márpedig ha a térfoglalás ilyen ütemben halad, őseink, eleink ránk hagyott öröksége, házaink, templomaink, temetőink, iskoláink, földjeink sem lesznek elegek, hogy megőrizzük, ami évszázadokig a miénk volt.

Pellegrini reakciójával ismét bizonyosságot nyert, a politikai világnak semmi sem szent. Követhetetlen kanyarjaival elődjéhez hasonlóan ő is Janus‑arcot mutat. Néhány órás különbséggel határon túl, magyar térfélen széles mosoly, parola meg hadova, majd határon innen izompolitika, hangulatszító zsigeri érvelés, az önkormányzatiság semmibe vétele. Mintha nem tudná, az arrogancia csak zavart kelt, a szembenállásra erősít rá. Mi meg újból szembesülhetünk a ténnyel – ha netán egy percre is elfelejtettük volna –, hogy kormányzati indíttatásból másodrendűsítenek bennünket. Néhány új betelepült elégedetlenkedő felülírhat minden közösségi szándékot, önkormányzati határozatot, autonóm döntést, racionális érvelést. Mindeközben a Most‑Híd hallgat, nem tesz ez ügyben semmit, nem utasítja vissza koalíciós partnere arrogáns ­hangnemét, csak mindegy is alapon végig­lapítja a kormányzást, a lényeg, hogy oda‑vissza nyálazhassa a „gondjaira bízott” 7 milliárd eurónyi uniós pénzcsomagot. A többi meg nem fontos!

Pellegrini sommázata egyértelmű: ha iskola kell, lesz iskola! A szlovákoknak biztosan. Hiszen „Szlovákia területén garantálni kell, hogy ha egy szlovák szlovákul akar tanulni, ez jogában áll, és az államnak ezt biztosítania kell”. Eszerint nekik joguk van – nekünk marad az elfogadás kötelessége. Meg a meghátrálás. Vagy mégsem? De azért lojálisak is legyünk... nem kicsit, nagyon!

Demokráciának hazudott orwelli világ ez!

(A cikk a Magyar c. hetilap2018/26.számában jelent meg.)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. július 19., csütörtök

Magyar köztársaságielnök-jelölt keringő

A legrosszabb döntés a felvidéki magyarság szempontjából kétségkívül az lenne, ha két magyar jelöltje lenne a fogyatkozó, megosztott és egymásnak ugrasztott felvidéki magyarságnak.

Száraz Dénes 2018. július 18., szerda

Kórkép

Pártakaratból ne szippantsunk fel senkit! És semmit… írás közben!

Matus Tibor 2018. július 17., kedd

Trump tánca a porcelánboltban

Amerikában emésztik azt a szégyent, hogy Trump hirtelen az ősellenség, Putyin mögé állt, és kétségbe vonta a nyugati világban az oroszokról terjedő szörnyűségeket.

Száraz Dénes 2018. július 17., kedd

Egy kis nemzetállam vereséget szenvedett, de értük dobbant a szív

A horvátoknak  szurkoltunk, mert egyszínű kisnemzetük esélytelenebb volt a döntőben, mint a sokszínű francia nagynemzet. 

Száraz Dénes 2018. július 16., hétfő

Pálinka-dal

Szlovákiában most jött el annak az ideje, hogy az otthon megtermett vagy ehhez hozzávásárolt gyümölcsből ne csak lekvárt vagy szörpöt lehessen főzni odahaza.

Haják Szabó Mária 2018. július 15., vasárnap

Eladták a családi ezüstöt

Az eurózóna pénzügyminiszterei a napokban megegyeztek arról, milyen feltételek mellett engedik ki Görögországot a nyolc éve tartó segélyprogramból.

Fiala Ilona 2018. július 13., péntek

Úgy kell nekem, miért nézem a híradót!

Ha valakit feltételesen szabadlábra helyeznek, elutazhat külföldre?

B. Vida Júlia 2018. július 13., péntek

Minden megtörténhet

Filmbe illő történet ez, nem írói szülemény. Sajnos, az élet maga írta a már-már horrorfilmbe illő forgatókönyvet.

Száraz Dénes 2018. július 13., péntek

Az én focim meghalt a videobíróval

Franz Kafka halhatatlan művében, A perben járt úgy a főhős a hatalmat jelképező bírósággal, mint ahogy a végéhez közeledő foci világbajnokságon a labdarúgásért rajongó szurkoló a videobíróval.

Kövesdi Károly 2018. július 12., csütörtök

Üzenet egykori iskolámba

Az ebül szerzett jószágot nehéz megbecsülni.

Vélemény
Száraz Dénes: Magyar köztársaságielnök-jelölt keringő

A legrosszabb döntés a felvidéki magyarság szempontjából kétségkívül az lenne, ha ...

Száraz Dénes: Kórkép

Pártakaratból ne szippantsunk fel senkit! És semmit… írás közben!

Matus Tibor: Trump tánca a porcelánboltban

Amerikában emésztik azt a szégyent, hogy Trump hirtelen az ősellenség, Putyin mögé állt, és kétségbe ...

HIRDETÉS