Molnár Judit

2018. július 01., 13:46

Egyenlők és egyenlőbbek

„Soha nem fogom tolerálni, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint néhány hete, amikor a szlovák gyermekek számára nem tették lehetővé, hogy szlovák nyelven tanulhassanak!” – jelentette ki Peter Pellegrini, jelezve, nem fogja tolerálni a nagyszarvaihoz hasonló helyzeteket, ahol a község képviselő‑testülete elutasította szlovák osztályok nyitását a helyi magyar alapiskolában.

Fenyegetés ez a javából! Még ha nem is tudjuk, mit jelent a valóságban, ha Robert Fico „hangja” nem tolerál valamit: csak körmöst kapnak a nagyszarvai faluvezetők, sarokba kell állniuk vagy a bünti megszorításokban és ukázokban, hivatali zaklatásban, ellenőrzésekben, esetleg pénzben lesz mérhető. Tippelem, ez utóbbiak.

Várható volt, hogy a május végi indulatoktól sem mentes testületi ülés salamoni döntése, mellyel a novemberi önkormányzati választások utánra tolták ki a végső szó kimondását, a faluba betelepült szlovákokat nem nyugtatja meg. Nem is hagyták annyiban. És sirámaik a kormánypalotáig értek. Ha egy magyar iskola szűnik meg, az a falutáblán túlra sem jut el hírként, a hatalom – mérhetetlen közönnyel – még csak tudomást sem vesz róla, nem oldja, mi lesz az iskola nélkül maradt gyerekekkel‑szülőkkel, Bakától Dercsikáig, Csallóköznádastól Csiliznyáradig, hogy csak a térségben maradjunk. De ha a szlovákok nem kapnak azonnal osztályt, iskolát, az a kormányfő ingerküszöbéig is elér, s ingerült is lesz.

Az izmozásnak nem kis tétje van: meg kell mutatni, ki az úr a vidéken! Márpedig ha a térfoglalás ilyen ütemben halad, őseink, eleink ránk hagyott öröksége, házaink, templomaink, temetőink, iskoláink, földjeink sem lesznek elegek, hogy megőrizzük, ami évszázadokig a miénk volt.

Pellegrini reakciójával ismét bizonyosságot nyert, a politikai világnak semmi sem szent. Követhetetlen kanyarjaival elődjéhez hasonlóan ő is Janus‑arcot mutat. Néhány órás különbséggel határon túl, magyar térfélen széles mosoly, parola meg hadova, majd határon innen izompolitika, hangulatszító zsigeri érvelés, az önkormányzatiság semmibe vétele. Mintha nem tudná, az arrogancia csak zavart kelt, a szembenállásra erősít rá. Mi meg újból szembesülhetünk a ténnyel – ha netán egy percre is elfelejtettük volna –, hogy kormányzati indíttatásból másodrendűsítenek bennünket. Néhány új betelepült elégedetlenkedő felülírhat minden közösségi szándékot, önkormányzati határozatot, autonóm döntést, racionális érvelést. Mindeközben a Most‑Híd hallgat, nem tesz ez ügyben semmit, nem utasítja vissza koalíciós partnere arrogáns ­hangnemét, csak mindegy is alapon végig­lapítja a kormányzást, a lényeg, hogy oda‑vissza nyálazhassa a „gondjaira bízott” 7 milliárd eurónyi uniós pénzcsomagot. A többi meg nem fontos!

Pellegrini sommázata egyértelmű: ha iskola kell, lesz iskola! A szlovákoknak biztosan. Hiszen „Szlovákia területén garantálni kell, hogy ha egy szlovák szlovákul akar tanulni, ez jogában áll, és az államnak ezt biztosítania kell”. Eszerint nekik joguk van – nekünk marad az elfogadás kötelessége. Meg a meghátrálás. Vagy mégsem? De azért lojálisak is legyünk... nem kicsit, nagyon!

Demokráciának hazudott orwelli világ ez!

(A cikk a Magyar c. hetilap2018/26.számában jelent meg.)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. szeptember 23., vasárnap

Rúgkapál a „kifutó kollekció”

A magyar szabadságot és függetlenséget szerető nép, bizonyította több alkalommal, hogy nem könnyű betörni, megtörni.

Molnár Judit 2018. szeptember 22., szombat

Tetemrehívás szegénységi bizonyítványokkal

Fekete történelmet írt az elmúlt héten az Európai Parlament a Sargentini‑jelentés jóváhagyásával, azzal, hogy szintre léptette a Magyarország elleni eljárás megindítását az uniós alapszerződés hetes cikke alapján.

Haják Szabó Mária 2018. szeptember 22., szombat

Népvándorlás 2.0

Évente mintegy 1 millió ember hagyja el Ukrajnát. Ezek az emberek nem emigrálnak, hanem egyszerűen csak munkát vállalnak más európai országokban.

Száraz Dénes 2018. szeptember 21., péntek

Nekrológ egy gimnáziumért

Az érettségi találkozók már előrevetítették a szomorú jövőt, csak bíztak a csodában.

Kolek Zsolt 2018. szeptember 19., szerda

Gyurcsány - megállt az idő

A többszörösen bukott pártelnök, miniszterelnök még mindig Messiásnak hiszi magát.

Matus Tibor 2018. szeptember 18., kedd

Felvidéki stratégia és a csillagjóslás

Víziókat, kitörési pontokat határozzunk meg. Ki-ki az ülés- és álláspontja szerint, mert természetes, hogy másképp gondolkodik egy nagyvállalkozó, és másképp egy kutató.

Száraz Dénes 2018. szeptember 17., hétfő

Barbatrükk a türk rokonság, vagy tényleg igaz?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök teljes határozottsággal jelentette ki Kirgizisztánban, hogy a magyar nyelv a türk nyelvcsaládhoz tartozik. Ezzel hátat fordított a MTA hivatalos álláspontjának.

Molnár Judit 2018. szeptember 16., vasárnap

Üzenet a palackban

Tudjuk, a politikusacsarkodás, az izmozás a jelennek szól, a fejlesztési‑támogatási programok viszont a jövőnek.

Száraz Dénes 2018. szeptember 15., szombat

Most akkor ki is futamodott meg és miért?

Király Zsolt? Menyhárt József? Samu István? Mind együtt vagy egyikük se?...

Agárdy Gábor 2018. szeptember 13., csütörtök

A negyedik hatalom

Eljött az idő a váltásra. Máskülönben baj lesz...

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: Rúgkapál a „kifutó kollekció”

A magyar szabadságot és függetlenséget szerető nép, bizonyította több alkalommal, hogy nem könnyű ...

Molnár Judit: Tetemrehívás szegénységi bizonyítványokkal

Fekete történelmet írt az elmúlt héten az Európai Parlament a Sargentini‑jelentés jóváhagyásával, ...

Haják Szabó Mária: Népvándorlás 2.0

Évente mintegy 1 millió ember hagyja el Ukrajnát. Ezek az emberek nem emigrálnak, hanem egyszerűen csak munkát vállalnak ...