Molnár Judit

2018. július 01., 13:46

Egyenlők és egyenlőbbek

„Soha nem fogom tolerálni, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint néhány hete, amikor a szlovák gyermekek számára nem tették lehetővé, hogy szlovák nyelven tanulhassanak!” – jelentette ki Peter Pellegrini, jelezve, nem fogja tolerálni a nagyszarvaihoz hasonló helyzeteket, ahol a község képviselő‑testülete elutasította szlovák osztályok nyitását a helyi magyar alapiskolában.

Fenyegetés ez a javából! Még ha nem is tudjuk, mit jelent a valóságban, ha Robert Fico „hangja” nem tolerál valamit: csak körmöst kapnak a nagyszarvai faluvezetők, sarokba kell állniuk vagy a bünti megszorításokban és ukázokban, hivatali zaklatásban, ellenőrzésekben, esetleg pénzben lesz mérhető. Tippelem, ez utóbbiak.

Várható volt, hogy a május végi indulatoktól sem mentes testületi ülés salamoni döntése, mellyel a novemberi önkormányzati választások utánra tolták ki a végső szó kimondását, a faluba betelepült szlovákokat nem nyugtatja meg. Nem is hagyták annyiban. És sirámaik a kormánypalotáig értek. Ha egy magyar iskola szűnik meg, az a falutáblán túlra sem jut el hírként, a hatalom – mérhetetlen közönnyel – még csak tudomást sem vesz róla, nem oldja, mi lesz az iskola nélkül maradt gyerekekkel‑szülőkkel, Bakától Dercsikáig, Csallóköznádastól Csiliznyáradig, hogy csak a térségben maradjunk. De ha a szlovákok nem kapnak azonnal osztályt, iskolát, az a kormányfő ingerküszöbéig is elér, s ingerült is lesz.

Az izmozásnak nem kis tétje van: meg kell mutatni, ki az úr a vidéken! Márpedig ha a térfoglalás ilyen ütemben halad, őseink, eleink ránk hagyott öröksége, házaink, templomaink, temetőink, iskoláink, földjeink sem lesznek elegek, hogy megőrizzük, ami évszázadokig a miénk volt.

Pellegrini reakciójával ismét bizonyosságot nyert, a politikai világnak semmi sem szent. Követhetetlen kanyarjaival elődjéhez hasonlóan ő is Janus‑arcot mutat. Néhány órás különbséggel határon túl, magyar térfélen széles mosoly, parola meg hadova, majd határon innen izompolitika, hangulatszító zsigeri érvelés, az önkormányzatiság semmibe vétele. Mintha nem tudná, az arrogancia csak zavart kelt, a szembenállásra erősít rá. Mi meg újból szembesülhetünk a ténnyel – ha netán egy percre is elfelejtettük volna –, hogy kormányzati indíttatásból másodrendűsítenek bennünket. Néhány új betelepült elégedetlenkedő felülírhat minden közösségi szándékot, önkormányzati határozatot, autonóm döntést, racionális érvelést. Mindeközben a Most‑Híd hallgat, nem tesz ez ügyben semmit, nem utasítja vissza koalíciós partnere arrogáns ­hangnemét, csak mindegy is alapon végig­lapítja a kormányzást, a lényeg, hogy oda‑vissza nyálazhassa a „gondjaira bízott” 7 milliárd eurónyi uniós pénzcsomagot. A többi meg nem fontos!

Pellegrini sommázata egyértelmű: ha iskola kell, lesz iskola! A szlovákoknak biztosan. Hiszen „Szlovákia területén garantálni kell, hogy ha egy szlovák szlovákul akar tanulni, ez jogában áll, és az államnak ezt biztosítania kell”. Eszerint nekik joguk van – nekünk marad az elfogadás kötelessége. Meg a meghátrálás. Vagy mégsem? De azért lojálisak is legyünk... nem kicsit, nagyon!

Demokráciának hazudott orwelli világ ez!

(A cikk a Magyar c. hetilap2018/26.számában jelent meg.)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. február 18., hétfő

Recsegve-ropogva, de halad tovább a kormányszekér

A korábbi tetteink következményeit akkor is vállalnunk kell, ha ez esetleg már kényelmetlen.

Haják Szabó Mária 2019. február 17., vasárnap

A világsztár esete a politikai korrektséggel

Minden hiába, nincs számára megbocsátás, és a filmstúdió sem állt ki mellette.

Agárdy Gábor 2019. február 16., szombat

A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes 2019. február 15., péntek

Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra bántó és diszkriminatív lehet az édesanya, édesapa elnevezés

Kiss Réka 2019. február 13., szerda

Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.

B. Vida Júlia 2019. február 12., kedd

A jó példa ragadós lehetne

Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

Száraz Dénes 2019. február 11., hétfő

Sárközy Irén védelmében

A Most-Hidas képviselőasszonnyal viszont semmi baj! A szavazáskor minden bizonnyal saját lelkiismerete találkozott a pártjáéval.

Pomichal Krisztián 2019. február 09., szombat

Makacs tények

1 015 078. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos statisztikája szerint ennyi migráns (bevándorló, menekült, a kívánt verziót ki‑ki húzza alá maga) érkezett 2015‑ben, a válság zenitjén, Európába.

Száraz Dénes 2019. február 09., szombat

Majdnem mindenki Bélája

Fel! Támadunk! Gondolhatták a felvidéki magyar politikusaink, amikor bátran bevállalták a jelölésüket a köztársaságielnök-választásra.

Kövesdi Károly 2019. február 08., péntek

Száll a kakukk

A beköltöző szlovákság felrúgja a sok évszázad alatt kialakult etnikai arányokat, szétveri a faluközösségeket, elértékteleníti a természeti környezetet. Utánuk üget a nyelvváltás, a magyar nyelv beszorítása a konyhasutba.

Vélemény
Száraz Dénes: Recsegve-ropogva, de halad tovább a kormányszekér

A korábbi tetteink következményeit akkor is vállalnunk kell, ha ez esetleg már kényelmetlen.

Haják Szabó Mária: A világsztár esete a politikai korrektséggel

Minden hiába, nincs számára megbocsátás, és a filmstúdió sem állt ki mellette.

Agárdy Gábor: A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.