Száraz Dénes

2019. szeptember 09., 16:35

Divat lett a temetőfutás

Bécsben már megszokott dolog a temetőben futni, szeptember 14-től Budapesten is futópályát nyitnak a Fiumei sírkertben.

Mivel egyre több bécsi járt ki sportolni jó levegőre a Bécsi Központi Temetőbe, gondolt egyet a temető vezetősége, és két futópályát is megnyitott ez év májusában a sírkertben. Azóta nem csak a gyász és emlékezés színhelye a bécsi temető, hanem a futás szerelmesei is látogathatják hivatalosan sportolási céllal. Sőt, azóta már Csendes futás néven futóversenyt is rendeztek a helyszínen.

Gondoltak egy hasonló merészet Budapesten is: a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) futópályát jelölt ki a Fiumei úti sírkertben, amelyet Kerepesi temetőnek is szoktak nevezni, és Magyarország egyik legismertebb temetője.

A nemzet dísztemetőjének is nevezik, többek között itt nyugszik Vörösmarty Mihály, Arany János, Ady Endre, Csontváry Kosztka Tivadar, Erkel Ferenc, Antall József, József Attila, Karinthy Frigyes, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Munkácsy Mihály és természetesen még sok más híres ember is. Eddig a sírkert látogatóinak zöme a magyar kultúra és történelem nagy egyéniségeinek sírboltjainál rótta le kegyeletét, most már a futók is róhatják köreiket a kijelölt útvonalon.

Az indoklás szerint nem csak a mozgásra vágyók igényeit szeretnék kielégíteni, hanem az is cél, hogy a temetőt, mint nemzeti emlékhelyet jobban bekapcsolják a főváros vérkeringésébe. A NÖRI egyáltalán nem tartja kegyeletsértőnek a temetői sportolást, és a futópályát szeptember 14-én adják át közhasználatba mosdók és egyéb olyan szolgáltatásokkal, amelyek a sportoláshoz szükségesek. A műemléki falak mentén egy kör hossza három kilométer, szintkülönbség nélküli, részben aszfalt, részben terepúton futhatnak az érdeklődők.

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel! Odáig persze nem jutottam álmaimban se, hogy bent a temetőben rójam a köröket, esetleg néha megpihenve szüleim sírjánál.

De tényleg, miért ne lehetne ott futópálya, ha van kifutópálya, életpálya, sikerpálya is? Körbe futni a sírokat, a temetői és sporthangulat egybemosódna, élet együtt a halállal, esetleg büfével is. Úgy emlékszem, hogy holtvágány is van a vasúti töltés és az érsekújvári temetőfal közötti az egykori grundon, ahol régen sokat fociztam békeidőben. A labdát kergetve nem egyszer holtvágányra futottam, akkor még nem sejtettem, hogy felnőttkorban is megtörténhet ilyesmi.

Ha lehet holtvágány, miért ne lehetne holtpálya is két kiskapuval a temető valamelyik sarkában, ahova holtszezonban kijönnének azok a régi focitársak, cimborák, akik már az örökfutballpályán rúgják a bőrt egymásnak? Feltámadunk! Fel! Támadunk! Védekeztünk eleget, hasztalan, elmúltunk, kimúltunk! Már szinte két csapatra valóan vagytok pályán-kívüliek, (temető)falon-belüliek! Ha legközelebb kimegyek anyámhoz, apámhoz, bátyámhoz, viszek nektek is virágot, focicimbik, és teszek a holtvágányra is!

Akár futóversenyt is lehetne szervezni bécsi mintára az érsekújvári temetőben! Ha jó sok nézőt szeretnénk, akkor mindenszentek környéke lenne az alkalmas időpont! És gyertyafényes verseny lehetne! A győztesek koszorút kapnának (lenne ott elég nagy választék) és ingyenbelépőt a temetői futópályára, a vesztesek továbbra is csak a sírok közt botorkálhatnak.

Síron túli mozgás egészsége érdekében! A sírpáholyokban pedig biztosított az állandó nézőszám, sőt, folyamatosan emelkedik!

1 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. október 18., péntek

Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Kolek Zsolt 2019. október 17., csütörtök

Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent az anyanyelvvel.

Agárdy Gábor 2019. október 17., csütörtök

A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak kellene lennie, hogy 8-10 évig működhessen (minimális hibaszám mellett) és a javíthatóság biztosítva legyen.

Száraz Dénes 2019. október 14., hétfő

Akár a parlamentet is elérheti a Tetris-kihívás

Jól mutatna a drónfelvételen a három muskétás szorosan egymás mellett heverve, Danko, Fico és Bugár.

Száraz Dénes 2019. október 13., vasárnap

Célba ért az összefogás?

Tíz év után első alkalommal lehet olyan választási kampányunk, amelyben nem támadja magyar a magyart.

Kövesdi Károly 2019. október 12., szombat

Énekelni szabad

Isten tudja, talán az életkor teszi, talán ez az őszi borongós hangulat, de szinte hallani vélem az akkori bakák énekét, ahogy masíroznak a Dolomitokból a tiroli hegyeken keresztül hazafelé.

Pomichal Krisztián 2019. október 11., péntek

Stockholm-szindróma

Pedig olyan jól indult minden. Tavaly júniusban a szingapúri randevún még kedélyesen cseverésztek, „jó barátomnak” és „nagy vezetőnek” szólították egymást, egy gyönyörű barátság virágba borulásának lehettünk tanúi.

Száraz Dénes 2019. október 10., csütörtök

Meddig ér valamit a Híd?

Amíg össze nem omlik. És mikor omlik össze? Amikor nem kerül be a parlamentbe, mert négy százalék körül produkált a parlamenti választáson.

Hajtman Gábor 2019. október 10., csütörtök

Társadalmi szerződés a szlovákiai magyar választókkal

A nagyobb szlovák pártok majdhogynem készen állnak a rajtra, a lényeges kérdések nagyjából eldőltek, csupán csiszolni kell rajtuk és elkezdőthet a kampányidőszak. A szlovákiai magyar térfélen azonban egy kicsit más a helyzet.

Molnár Judit 2019. október 09., szerda

Körtánc

A helyzet kusza, a szándékok különbözőek, de a felelősség közös.

Vélemény
Száraz Dénes: Túlélhető egy Híddal kötendő paktum?

A Híd óhaja már túlteljesült azzal, hogy az összefogás alapja az MKP-Híd paktum lehet!

Kolek Zsolt: Elidegenített államnyelv: miért politikai kérdés a nyelvoktatás?

A felvidéki, ha kapaszkodót keres, jól teszi, ha felismeri, hogy polgárnak lenni errefelé azonosulást jelent ...

Agárdy Gábor: A javíthatóság és tartósság előmozdítása

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak ...