2022. július 16., 09:53

Diplomáciai etikett

Múlt szombaton érkezett a hír, hogy Ukrajna több, főként európai országokban szolgálatot teljesítő nagykövetét is visszahívja. Új feladatot kap a berlini nagykövet, Andrij Melnyk és a magyar ellenzéki sajtónak korábban szinte naponta nyilatkozó Ljubov Nepop budapesti nagykövet is. 

2022-07-16 Ljubov Nepop
Fotó: TASR/AP

A Volodimir Zelenszkij elnöki hivatala által közzétett rendelet túl sok részletet nem közöl, nincs például indoklás vagy megjegyzés sem. Azt sem tudni, a most visszahívott nagykövetek kapnak-e új megbízást. Csak az derült ki belőle, hogy a berlini és budapesti nagyköveten túl leváltották a Csehországban, Norvégiában és Indiában állomásozó megbízottat is. Eklektikus a lista, nehéz megtalálni a közös nevezőt, Melnyk és Nepop esetében azonban valamivel könnyebb. 

Közös tulajdonságuk, hogy a háború kitörése óta mindketten alaposan belefolytak a vendéglátó ország belügyeibe, utóbbi valamivel udvariasabban, Melnyk azonban már-már legendás taplósággal osztott ki minden német politikust, aki egy kicsit is kritizálni merte az ukrán háborús erőfeszítéseket.

Emlékezetes például a „sértődött májas hurkás” megjegyzése, amelyet Olaf Scholz német kancellárnak címzett, miután az jelezte, egyelőre nem kíván Kijevbe utazni (később, június közepén a francia elnökkel és az olasz kormányfővel tiszteletét tette az ukrán fővárosban). Legújabb hozzászólását, amely talán visszahívásának közvetlen kiváltó oka volt, nem is Németországnak címezte. Egy múlt heti interjúban Melnyk tagadta, hogy a Nyugat-Ukrajnában egyébként nemzeti hősként tisztelt Sztyepan Bandera és az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (UNO) tagjai részt vettek volna zsidók és lengyelek lemészárlásában.

A háború kitörése óta ugyan példásnak tekinthető a lengyel–ukrán viszony, de ez korábban nem mindig volt így. A második világháború idején mintegy 150 ezer lengyelt gyilkoltak le ukrán különítményesek Volhíniában. Ez mind a mai napig élénken él a lengyel köztudatban. Nem csoda, hogy Melnyk kijelentésétől azonnal elhatárolódott az ukrán külügy, s bár hivatalosan nem erősítették meg, hogy az ominózus interjú jelentette az utolsó cseppet a megtelő pohárban, az egybeesés túl véletlen ahhoz, hogy ne legyen gyanús.

Szintén furcsa az időzítése Nepop menesztésének. Az elmúlt hetekben rendeződni látszott a több sebből vérző magyar–ukrán viszony. A magyar kormány következetesen támogatta Ukrajna uniós integrációját, ráadásul az Orbán–Zelenszkij telefonbeszélgetés után mindkét fél udvariasan nyilatkozott a két ország viszonyáról.

Hogy az ellenzéki választási kampányban is kitüntetett szerepet játszó Nepop visszahívása egyfajta gesztus-e az ukrán fél részéről, nem tudni, mindenesetre látszik, az ukrán vezetés átértékeli európai kapcsolatait. Minden bizonnyal a háború számukra kedvezőtlen alakulása is közrejátszik ebben. Rájöttek, lejárt a sokszor öncélú és elhamarkodott diplomáciai agresszivitás ideje.

Új szakaszába lépett a háború, most minden korábbinál jobban rászorulnak a támogatásra. Ennek megszerzésére pedig a Melnykhez és Nepophoz hasonló diplomaták alkalmatlanok.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/28. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.