2021. december 31., 09:19

Csörgősipka és bilincsfétis Abszurdisztánban

Még mondja valaki, hogy nem az élet írja a legjobb abszurd drámákat. Főleg, ha a szlovák kormány a rendező. Az más kérdés, hogy legtöbbször nem tudjuk eldönteni, sírjunk-e vagy nevessünk a koronaválsággal dacoló kormányzati atyafiak nem lankadó igyekezetén.

pisztoly
Fotó: rawpixel.com

Nem kis pechünkre Beckett vagy Ionesco is megirigyelhette volna a három és fél dudás taktusára írt szlovák járványkezelést.

Abszurdisztánban emiatt úgy várunk a józan észre, mint Beckett nézői Godot eljövetelére.

Talán ezért férnek meg mind zajosabb békétlenségben a laposföldhívők a csörgősipkát otthon felejtő pénzügyminiszterrel és a bilincsfétistől egyre látványosabban szenvedő exkormányfővel.

Matovič szétlőtt térdkalácsa

Ahol az öntökönlövés kormányzati szabadalom, ott a saját bejáratú hülyeséget ugyan ki kérheti számon az egyszerű halandón?

Csodálkozol a kokainistán, s nem érted? Gondolkozzál az okain is tán – s megérted! Azokban a szebb időkben, amikor még Galla Miklós sem vált Gollammá, a L'art pour l'art Társulat idézte fel az angol humor gyöngyszemeit.

Valahogy rájuk emlékeztet, ahogy az aznapra rendelt miniszter kiáll a nyilvánosság elé, s a kezében tartott hatlövetűvel végigsorozza a saját lábát a bokájától gondosan felfelé haladva.

Szinte hallom: Jaj nekem, hogy fáj a lábam – mondja Matovič, ahogy szétlőtte a térdkalácsát. Utána jön nem sokkal Lengvarský miniszter, aki katonás vigyázzban a kamerába meredve ereszt golyót a golyói közé.

A népboldogító oktopusz

Az már csak hab a tortán, hogy a gyógyíthatlannak látszó belső vérzéstől szenvedő koalíció bukására a fejlábúak osztályába tartozó közönséges szlovák polip vár.

Az oktopusz nagytapolcsányi alfajának bőre különösen fényérzékeny, ezért gyorsan változtatja színét, ha népboldogításról, vagy gyanú szerint uszításba hajló demagógiáról van szó.

Nem is beszélve a kihallgató lámpák éles fényéről, amitől bőre hamar sápadttá válik, s nyolc karját dugná ugyanabba a zsebbe, hogy elkerülje a bilincs csattanását. Politikai riválisai jó, ha szem előtt tartják, hogy a testredőiben rejtőző tintazacskóban tárolt tintát ellenségei megzavarására használja. Mivel nincs csontja, alakja nagyon változékony, és akár apró nyílásokba is bepréselheti magát.

A szlovák abszurd konklúziója

Nem viccnek szánjuk, csak a szlovák abszurd konklúziójának:

milyen érzés lehet szabadon választani az önmagukat tökön lövő alkalmatlanok és a hétpróbás nyolclábúak között?

Megjelent a Magyar7 2021/51-52. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.