2020. december 9., 16:02

Csoportos sajtótájékoztató, szlovák specialitás

Érdemes megfigyelni, hogy a sajtótájékoztatókon a szlovák kormányfő mögött mindig felsorakozik a fél kormány. Néha annyian vannak, hogy meg is sértik a maximum hat főben engedélyezett beltéri csoportosulást, de a másfél méteres távolságtartást egész biztosan.  

Fotó: TASR

Ha Matovič járványügyben nyilatkozik meg (naponta néhányszor), akkor ott áll mögötte legtöbbször a honvédelmi, az oktatási, az egészségügyi miniszter, valamint az országos tisztifőorvos is. Régebben a koalíciós partnerek is, de Remišová és Sulík mostanában már el-elmaradozik. Boris Kollár pedig Horn Gyulás ketreccel a fején a női nézők miatt most talán nem annyira akar képernyőre kerülni, valószínűleg hiúságból.

Mintha ezzel az erődemonstrációval a kormány a koalíció egységét, az azonos véleményt szeretné kifejezni, a szétszórtságuk ellenére! Vagy a felelősségvállalást szeretnék megosztani, átruházni egymásra.

Érdemes lenne figyelni ilyenkor az arckifejezéseket! Csak sajnos ezeket az arcmaszk eltakarja, de itt-ott néha egy-egy összeránduló szemöldökpár, megszaporodó homlokránc utal a véleménykülönbségre. Azért általában egymást erősítik a résztvevők, ritkábban helyeslően bólogatnak is, főleg az OĹaNO-miniszterek, úgy, mint a személygépkocsiban a hátsó ülés mögötti ablakban az a bizonyos rögzített plüsskutyus. Más vélemény ilyenkor nem nagyon fogalmazódik meg, azok más formában és máskor kerülnek napvilágra. Aztán néha a háttérből előre lépnek a résztvevők a mikrofon elé, és ilyenkor jobban odafigyel az ember, hátha valami érdemleges dolog is elhangzik, Matovič pedig háttérbe szorul. Ez a helyzet nem nekivaló, sokáig nem is marad a hátsó sorban, cserélődnek.

Ezeken a sajtótájékoztatókon szokták általában bejelenteni, hogy mit hoz a holnap, ami holnapután aztán az ellenkezőjére megváltozhat. Vagy bejelentik, hogy még valami később pontosításra szorul, illetve majd még véleményezni fogja ezt is valaki, mielőtt döntene róla véglegesen a kormány. Minden előfordulhat, nem biztos semmi se! Meglátjuk, hogyan fog alakulni a helyzet a következő sajtótájékoztatóig, de egyáltalán nem fényes, semmi jóval nem kecsegtet! Fegyelmezettség kell, emberek!        

Más országokban az ilyen csoportos sajtótájékoztató nem gyakori, sőt, inkább sehol sincs! Esetleg a választási győzelem bejelentésekor sorakoznak fel egymás mellett, mögött a párt vezetői. Természetesen figyelemmel kísérjük a magyarországi helyzetjelentéseket is, ott legtöbbször két szakember számol be az operatív törzs tájékoztatóján, egy egyenruhás és az országos tisztifőorvos. A nagyon fontos új járványintézkedéseket, illetve visszavonásukat pedig a magyar miniszterelnök jelenti be háttéremberek nélkül. Operatív törzs az egyik oldalon, aperitív a másikon.    

Ne legyünk viszont egyoldalúan elfogultak, mert az ellenzék pártjainál is gyakran megfigyelhető a csoportos sajtótájékoztató. A Smer tájékoztatóján például Fico mellett ott vannak a többiek is, egyre kevesebben…A pártelnök azzal tűnik ki a többiek közül, hogy neki olyan speciális, fejre rögzíthető, egész arcot beborító, áttetsző maszkja van, jól látható alóla minden arcrezdülés, keserű fintor, a kétségbeesés is...  

Megosztás
Címkék