lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. december 18., 19:18

Csakis ott takarékoskodj, ahol van értelme!

Ezt még a régi öregektől hallottam réges-régen, és igyekeztem is ehhez igazodni életem során. Amikor a jelenlegi és jövőbeni áremelkedések miatt fokozott takarékosságra intettek, mindenki azon agyalt, hogyan is lehetne csökkenteni úgy általában a fogyasztást.

radiátor fűtés
Fotó: unsplash.com

Többek között az iskolák is alacsonyabb hőfokú fűtésre álltak át, az eddigi 23-24 fokról 21 fokra. Sokan felkaptuk erre a fejünket: megéri a takarékoskodás, ha a gyerekek egészsége a tét? Ráadásul éppen most, amikor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a Covid-járvány miatt jelentősen legyengült az immunrendszerünk, hiszen sokat kuksoltunk az otthonunkban, szervezetünk nem volt kitéve az időjárás szélsőségeinek, vagyis nem edződtünk.

És lám, mára már rengeteg iskola bezárt, a gyerekek köhögnek, izzadnak, próbálnak meggyógyulni. Az egészségesek is otthon gubbasztanak, de ők nagyon kevés hányadát teszik ki a tanulóknak, miattuk nem érdemes fenntartani a tanítást. Ráadásul a pedagógusok is betegeskednek – ami egyáltalán nem csoda , így nincs, aki tanítson.

Az esti hírekben azt hallom, hogy az iskolák bezárása jelentős megtakarítást hoz a tanintézményeknek, illetve az önkormányzatoknak. „Mennyit?” – kérdezi a kíváncsi riporter. A polgármester nem tudja megmondani, mennyi az annyi, de elárulja, hogy jó tízezres megtakarításra tippel. Természetesen, ezt majd a nebulókra fordítják, ha újra indul a tanítás. „Sok a beteg gyerek, de így a megtakarítás is jelentős lesz” – mondja egy további megszólított. „A gyerekek megbetegedése lejjebb csavarta a csapokat” – egészíti ki magát. Ez pedig a riporternek nagyon tetszik. Innentől kezdve már csak azt kérdezgeti a riportalanyoktól, mennyi megtakarításra számítanak. Mert kétségtelen, hogy ezek a lurkók a megbetegedésükkel nagyban hozzájárulnak az iskolafenntartók helyzetének stabilizálásához.

Most fel tudnék tenni néhány keresetlen kérdést. De csak azt kérdezem, szabad-e ujjongani a gyerekek betegsége kapcsán. Idáig süllyedtünk, hogy ennek pozitív oldalát keressük?

Ahelyett, hogy végiggondolnánk, mit is jelent minden betegség a gyerekek számára, mit jelentenek a bezárt iskolák a szülők számára, és hogyan érinti mindez a tantervet, az előrehaladást a tananyaggal. A szóban forgó tévériport a következő szalagcímet viselte: Amikor a betegség segít. Nagyon sajnálatra méltó lehet az, aki segítségnek tekinti a járványba torkolló sorozatos megbetegedéseket, és azt sugallja, hogy ezek legalább részmegoldást jelenthetnek az energiatakarékosságra.

Összefügg a fent elmondottakkal egy érdekes felfedezésem. Későn járok aludni, éjfél előtt ritkán fekszem ágyba. Mielőtt ezt tenném, a radiátorhoz megyek, hogy ellenőrizzem, az éjszakai órákban valóban csökkentik a fűtést. Ez már évek óta megrögzött szokásom. Minek is fűtenék a lakásokat a nappali rendszer szerint, az is elég, ha éjszakára néhány fokkal lecsavarják a kazánok csapjait. Így ment ez évek óta. De idén nem!

Az emberek maguk is takarékoskodnak, így a fűtést biztosító vállalat – gondolom, pillanatnyi nyereséglesés okán – teljes gőzzel működteti a kazánokat éjjel is.

Még van elegendő tartalékunk, ezt a politikusok hangsúlyozták, tehát ha minden igaz, még van miből gazdálkodnunk. De mi lesz jövőre, és azután? És itt jön a következő kérdés: Nem lehetne, hogy valóban ott takarékoskodjunk, ahol van értelme, és nem ott, ahol ennek kedvezőtlen hatásai vannak?  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.