2022. május 12., 18:38

Čaputová csalódásai

Az egyik csalódás szülte a másikat! Orbánék kétharmados választási győzelme nem csak Brüsszelben és Washingtonban verte ki a biztosítékot, hanem a hűséges csatlósoknál is. Április 3-án nehezen jöhetett álom Čaputová szemére, amikor látta a képernyőn Magyarország térképének benarancssárgulását. Másnap a biztonság kedvéért azért rákérdezhetett magyar nemzetiségű tanácsadójánál, Simon Attilánál, hogy nem álmodta-e az egészet, és tényleg megint kétharmadot szereztek-e Orbánék.  

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Azóta egyfolytában azon törhette a fejét az elnökasszony, hogyan adjon hangot a csalódottságának, mivel szóljon be a magyar miniszterelnöknek. Nos, ahogy várható volt, nemsokára eljött a nagy pillanat, az olajembargó kiváló alkalomnak bizonyult egy újabb Orbán-embargós próbálkozásra. A lengyel köztársasági elnökkel, Andrzej Dudával tartott találkozóján az államfő megjegyezte, „Szlovákia egységes uniós álláspontot képvisel (mi mást?), ez pedig az olajembargót is érinti. Az egész demokratikus világ, illetve az EU egysége is rendkívül fontos. Magyarország helyzete viszont más – ez csalódást jelent számunkra.”

Annyiban más Magyarország helyzete és ugyanúgy Szlovákiáé is, hogy nincs tengere, ezért tankerhajókon nem lehet az országba bejuttatni máshonnan cseppfolyós kőolajat. Ezért az egyetlen járható út egyelőre a csővezetéken hozzánk érkező orosz kőolaj!

Szijjártó Péter és Orbán Viktor kifejtették Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy javaslatot és támogatást várnak a magyar–horvát kőolajvezeték több száz millió dolláros kapacitásnövelésére, amely részben megoldást jelentene a fennálló problémára. Čaputovát és a szlovák kormányt viszont nem annyira érdekli, hogyan kerülne a kőolaj a horvát tengerparttól az országba. Majd csak valahogy felúszik. Csak legyen teljes az orosz kőolaj embargó, csak legyen teljes az EU egysége! Az érte hozott áldozatot pedig vállalni kell az ukrán nemzet szabadsága érdekében az orosz agresszor ellenében.

Magyarország csak olyan javaslatot hajlandó támogatni az uniós orosz olajembargót illetően, amelyben a vezetékes kőolajszállítások teljes mentességet kapnak, megmaradhatnak.

Szlovákia viszont a jelek szerint mindent támogatni fog, és bölcs vezetői már azon is törhetik a fejüket, miként lehetne az öngyújtókból kivonni ipari célokra a gázt.

Előbb a vörösből, aztán a sárgából, aztán mindegyikből, amivel fellendíthetik a hazai gyufagyártást is.

Magyarország helyzete tehát egyáltalán nem más, mint Szlovákiáé! Az orosz olajembargót tartalmazó szankciócsomag kárvallottjai elsősorban a közép-európai, tengeri kikötő nélküli országok lennének, és nem Oroszország, mert az könnyen találna magának új piacot a kőolajának. Mi viszont csak nehezebben jutnánk hozzá a kőolajhoz és jóval drágábban. Az egekbe szökő üzemanyagárak pedig az élet minden területére kivetítődnek, a háztartási fogyasztási cikkek drágulásától a rezsiköltségek brutális emelkedéséig. És akkor még nem beszéltünk az olajfinomítók több száz millió dolláros átalakításának szükségességéről, ami újabb kiadást jelentene a jövőben a teljes orosz kőolajembargó elfogadása esetén. Mindez az ukrán szabadság érdekében rúgott öngól lenne, a lakosságra zúdítva.

Bölcs kormányunk a tőle megszokott „gyorsasággal” nem győzné előkészíteni a szociális mentőcsomagjait.

A szlovák államfő szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányának állásfoglalása olajembargó-ügyben sérti a visegrádi négyek együttműködésének alapelvét is. Ezek szerint az együttműködés olyan elveken alapul, hogy amennyiben uniós vezényszóra a négyek közül valaki kútba ugrik, akkor a többiek fenntartások nélkül kötelesek őt követni.

Zuzana Čaputová tehát kétszer is csalódott Orbánban! Először azért, mert fölényesen meg merte nyerni az országgyűlési választásokat, és azért is, mert nem hajlandó a kútba ugrani a nemzetével együtt Brüsszel után. Szlovákia ezen nem sokat gondolkodott: szót fogad, pedig vezetői nem belgák, csak balgák.

A szlovák államfő csalódására és ebből eredő durva számonkérésére egyet aludni kellett, mert a gyors reagálás amúgy „blahásra” sikeredett volna, azt pedig senki se akarja...

Megosztás
Címkék