2022. május 4., 08:11

Bújik a szög

Egyik múltkori írásomban a világ pénzfeleslegéről elmélkedtem, ma ennek egyik agyafúrt következményével próbálok röviden foglalkozni...

euró dollár
Fotó: unsplash.com

Warren Buffett amerikai milliárdos és befektető guru, akit Omahai Jósnak is neveznek, a világ egyik leggazdagabb embere. A jelenlegi vagyonát a szakemberek nagyjából 85-90 milliárd dollárra becsülik. Ez a pénzeszsák egy kijelentéssel „lepte“ meg a világot, ami ugyan logikailag várható volt, de így, egyenesben, ilyet még nem hallhattunk Amerikából – Európában akar „befektetni“! Kijelentette, hogy vagyonának jelentős részét (milliárdokról beszélünk) arra szánja, hogy olcsón felvásárolja a migrációban, a járványban és a háborúban meggyengült és tönkrement európai vállalatokat, cégeket.

Az a háború, amelynek kitörésében az USA-nak is megvolt a maga szerepe a majdani puccsal kezdődően, folytatva a fegyverszállításokkal és a NATO-hadgyakorlatokkal Oroszország határainál, lassan meghozza "gyümölcsét", nagymértékben meggyengíti Európa gazdaságát és évekre visszafogja Oroszország fejlődését, amely az utóbbi években határozott pozitív jeleket mutatott – „hála“ a ráerőltetett szankcióknak.

Ukrajna pedig egy-két évtizedre a partvonalon túlra kerül.

Az európai vállalatok – hacsak a kormányok és az EU nem tér észhez – erősen megérzik majd a gáz- és kőolajhiányt, és általában a többi energiahordozó hiányát is. Ha a felvásárolandó vállalatok már amerikai kézen lesznek, el fognak tűnni az Oroszország ellen hozott szankciók. Ennek logikus következménye az lesz, hogy a lepukkant gyárak felújítják gyártásukat és tanulva a válságból, új beruházásokba is belekezdenek.

A haszon azonban Amerikába megy majd, tovább gyengítve Európát és/vagy az EU-t. Az USA-nak nagy szüksége van erre a pénzre, mert csillagászati államadósságát törlesztenie kellene. Ez csak egyik fontos eleme az ország tönkremenetele kivédésének.

Valójában Európát gyarmattá alakítják, ahol majd a törlesztést „gyártják“, ahelyett, hogy Európa tovább építené a megszokott jólétét.

Az USA egy csapással több legyet ütött: lényegesen sikerült Európát és Oroszországot  meggyengíteni, megakadályozta az új Eurázsia létrejöttét. Mindeközben szárba szökkentek a gyűlölködés magvai az oroszok és ukránok között, ami természetszerűleg instabilitást fog okozni Kelet-Európánan – az USA nagy örömére. A játékban viszont majdnem érintetlenül ott maradt Kína.

Az európai elitek sajnos már gőzerővel dolgoznak a gazdasági, szociális, kulturális és etnikai öngyilkosságukon. Az európai egyszerű polgárok forradalmi kitörése és felkelése nélkül Európa teljesen függő és gyarmati viszonyba kerül az USA-tól...

Úgy néz ki, hogy a rozogává lett európai kerékpár már lefelé gurul a dombról. Érdemes lesz fogódzkodni, ha másba nem, hát legalább a kalapunkba!

Megosztás
Címkék