Boris Kollár házelnök
2021. április 28., 08:21

Boris Kollár vagánysága és szavahihetősége

Megtudtuk a TA3 vasárnapi vitaműsorából mennyire vagány és következetes politikus Boris Kollár, a szlovák parlament és a Sme rodina elnöke! Kijelentette ugyanis, hogy nem támogatja a miniszterelnöknek a vészhelyzet meghosszabbítására vonatkozó elképzelését.

Bravó, van ilyenfajta kurázsi is a házelnökben! Gondolhattuk mindezt addig a pillanatig, amíg nem tette hozzá, hogy amennyiben kollégái képesek lesznek meggyőzni őt a vészhelyzet meghosszabbításának szükségszerűségéről, akkor rábólint ő is, hogy az további harminc napig maradjon érvényben.

Kollárnak tehát van véleménye, csak az a széljárás szerint változó.

Végül is a törvényhozás elnöke felette áll a törvényeknek, rá nem vonatkozik például a vészhelyzetből eredő kijárási tilalom se. Közismert autóbalesetének késő esti időpontja is beleesett a már akkor is érvénybe lévő kijárási tilalom sávjába. Felelősségre vonás nem származott belőle, csupán a gerince sínylette meg. De hála Istennek már jól van! Bár az ilyen és ehhez hasonló kijelentések bizonyos szempontból gerinctelenségre utalnak…

Egyébként is a szlovák politikai kultúra egyik jellemző jegye a nemakarások és a mégisek hullámzása. Vele (Fico) soha nem fogok kormányra lépni, aztán mégis (Bugár)!

A vietnami üzletembert nem kormánygéppel "menekítették el" az országból, aztán mégis (Kaliňák)! Nem akarom az országos teszteléseket, aztán mégis (Sulík)! Nem akarom a Szputnyik vakcinát, aztán mégis (Remišová)! Magyar felmenőim vannak, aztán mégis (Klus)! Miért lennének ez alól kivételek a legfőbb közjogi méltóságok?

Apropó közjogi méltóságok! A három legfőbb közül a parlament elnöke a második számú, ezért úgy illene, hogy feddhetetlenségével követendő példaként álljon Szlovákia előtt!

Helyette mi történik Szlovákiában? Van egy olyan házelnökünk, akinek tíz nőtől van tizenegy gyereke! Ezzel könnyedén bekerülhet a Guinness Rekordok könyvébe a legtermékenyebb és leglazább erkölcsű házelnökök címszó alatt. A járvány után házelnökként jutányos áron családi összejövetelekre akár a parlamentet is kibérelheti…

A szépszámú gyerekhaddal nincs is baj, amúgy is népszámlálás van kisországunkban, hadd szaporodjunk, de erkölcsi szempontból az a sok anyuka már egy kicsit sántít.

Megtévesztő Kollár pártjának neve is: Család vagyunk (Sme rodina). Jó nagy család, írhatták volna a konzervatív eszméket meghirdető párt óriásplakátjaira a rosszindulatúak, de nem lett volna igazuk, mert az egy apás, tíz anyás, tizenegy gyerekes Kollár- családkép nem felel meg a hagyományos család fogalmának. Különben is a házelnök nőtlen, egyszer volt csak papíron egy négy évig tartó házassága az Egyesült Államokban. Erre szokták mondani, hogy

amilyen a házelnök, annyira tiszteletre méltó a ház!

Szakdolgozatírásban a plagizálás is bevett munkamódszer a szlovák házelnököknél! Az előzőnél, Dankónál ez nagy felháborodást váltott ki, még Kollár is keményen bírálta őt annak idején, de csak addig, amíg saját diplomájának eredetiségét nem vonták kétségbe. Saját bevallása alapján csak 24,4 százalékos a plágium a diplomamunkájában, ami még megengedett, de a rossznyelvek szerint a fele az. Felmerülhet a plagizálás gyanúja a legkisebb, tavaly júniusban született gyermekénél is, aki állítólag félig-meddig hasonlít a sorrendben hetedikként születettre.

Érdekes, hogy amíg az OĽaNO, SaS és a Za ľudí a koalíció tagjaiként a kormányválságban vesztettek a népszerűségéből a közvéleménykutatók szerint, addig

a Sme rodina feltornázta magát hét százalékra. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a válság ideje alatt igyekezte békíteni a szembenálló feleket.

Ilyen magaslatban legutóbb októberben voltak Kollárék, még a pártelnök emlékezetes balesete előtt. Viszont amennyiben hintapolitikája miatt most nem fog kitartani az eredeti álláspontja, a vészhelyzet meghosszabbításának elutasítása mellett, könnyen lehet, hogy újra visszazuhanhat pártjának népszerűsége.