2022. november 19., 18:22

Bolond világbajnokság lehet!

Annyi mindent leírtak már a vasárnap kezdődő katari foci VB-ről, főleg a különlegességeket, az eddigiektől való eltéréseket hangsúlyozták ki!

Szaglásznak
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

Van az a pénz, amiért foci VB-t lehet rendezni november-decemberben? Megvolt a katariaknak az a pénz, amiért megkapták a világbajnokság rendezést!

A katari lesz az első világbajnokság egy arab országban, ráadásul a szokásos nyári időszaktól eltérően a nagy katari meleg miatt az év végén rendezik!

Ez lesz az utolsó VB, amelyen 32 csapat vesz részt, a következőt 2026-ban már 48 csapattal rendezik. Erről már elég nagy szégyen lenne lemaradni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg Magyarország a 36. helyet foglalja el a FIFA világranglistáján.

Felrúgta rendesen az európai futballnaptárt a téli tornarendezés! Főleg azokban az országokban nem örültek ennek, amelyekben még karácsony másnapján és szilveszterkor is rendeznek bajnoki fordulókat. De hiába, a katari nyárban nem lehet focizni!

Össze kellett zsúfolni tehát az európai nemzetközi kupanaptárt, a nemzeti bajnokságokat is, a játékosok számára a heti három mérkőzés szinte megszokottá vált, de a túlterheltségből eredő sérüléshullám számos játékost fosztott meg a VB szerepléstől.

Például a 2018-as VB győzelemben oroszlánrészt vállaló Kanté, Pogba középpályás duó egyike sem lesz ott a francia csapatban, de hiányozni fog Katarból a világ legpechesebb futballistája címre alighanem joggal pályázó német Marco Reus is, aki a 2014-es VB és a 2016-os Eb után ezt a világversenyt is kénytelen kihagyni sérülés miatt.

A németeknél a támadósort is érzékeny veszteség érte: Florian Wirtz mellett a lipcsei Timo Werner sem utazhat Katarba. A szenegáli válogatottat illetően mind a szakmának, mind a szurkolóknak nagy elvárásai voltak, sokan vélték úgy, hogy első afrikai együttesként akár az elődöntőig menetelhet. A válogatott legnagyobb sztárja, az idei Aranylabda-szavazás második helyezettje, Sadio Mané azonban megsérült.

Felépülése érdekében a szenegáli labdarúgószövetség állítólag boszorkánydoktorokat és sámánokat is fogadott, de hiába, varázsigékkel sem nem tudtak rajta segíteni! Az angolokat sem kímélte a sors, a Chelsea két kezdő szélsővédője, Ben Chilwell és Reece James sem épült fel a világbajnokságra, ahogyan a hollandok rutinos középpályása, Georginio Wijnaldum sem.

Másik érdekes kérdés, hogy az európai csapatok számára mennyire lesz körülményes az átállás télből nyárba?

Az elmúlt hétvégén még sok helyen játszottak bajnoki meccseket a hidegben, most pedig majd 30 fokos melegben kell pályára lépniük. A katari tél ilyen…A szurkolók viszont nem fognak panaszkodni a melegre. A nyitott stadionok mellett a piacokat és a vásárlóutcákat is légkondival szerelték fel – ez a gyakorlatban a sportlétesítményekben úgy néz ki, hogy bokamagasságban hideg levegőt engednek a nézőtérre, ami eléri majd a játékteret is, és szépen megül a stadionban. 

Viszont a szurkolóknak más okozhat komoly problémát: nem lehet majd alkoholt árusítani a világbajnokság nyolc stadionjában és a környékén sem, miután a FIFA két nappal a VB kezdete előtt megváltoztatta addigi álláspontját, és elfogadta a szervezők kérését. Alkoholos italt csak "az arra kijelölt területeken, a stadionokon kívül, de nem azok vonzáskörzetében" lehet majd kapni, a meccsek alatt csak alkoholmentes sört árusítanak majd. Szegény angol és nem angol szurkolók!

Várhatóan ez lesz a korszak két futballegyéniségének, Lionel Messinek és Cristiano Ronaldonak az utolsó nagy tornája, elbúcsúznak a világbajnokságoktól. Hiányozni fognak, kérdés, vajon búcsúzhat-e valamelyikük egy világbajnoki címmel?

Egyébként nagyon csodálkoznánk, ha a világbajnokságot nem európai vagy dél-amerikai csapat nyerné, de most talán inkább dél-amerikai, Argentína vagy Brazília.

Az viszont nagyszerű, hogy a legutóbbi Európa-bajnoksághoz hasonlóan, kábeles előfizetéssel Erdélyben és a Felvidéken is a magyarországi közmédia által elérhetők lesznek a torna mérkőzései.

Détári Lajos, az utolsó magyar VB-mohikán szerint a novemberi–decemberi időpont eleve különlegességnek számít, de kíváncsi arra is, hogy milyen lesz a szurkolás, milyenek lesznek a stadionok, hogyan alkalmazkodnak a csapatok a körülményekhez, amondó, hogy bolond világbajnokság lehet ebből Katarban. Meglátjuk!

Megosztás
Címkék