2021. augusztus 17., 13:31

Bocsi, barátocskám, sajnos nem nyerhetsz! – avagy egy volt miniszterelnök gyermeteg játékai ?

Vasárnap elkezdődött a vakcinalottó. Elvileg az a játék, amely az embereket arra motiválná, hogy minél többen oltassák be magukat. Vajon létezik olyan motiváló műsor, amely elrontja az ember kedvét?  Hát ez most az volt.

szerencsekerék
Fotó: pixabay.com

Pedig, ha jobban belegondolunk, semmi új a Nap alatt. Pontosan úgy sült el a vakcinalottó, ahogy Igor Matovič tervei, ötletei úgy általában megvalósulnak. Vagy elfelejtettük már azokat az időket, amikor még miniszterelnök volt? Mindenesetre elszoktunk a furcsa dolgoktól, ezért is háborodott fel a szlovákiai társadalom nagy része az első vakcinalottó-sorsolás után.

A műsor nagy részében egyébként értékes információk hangzottak el. Ismert szlovákiai személyiségek mondták el azt, hogy a vakcina életet ment, és a személyes történetek mind hozzájárultak ahhoz, hogy felhívják a figyelmet az oltás fontosságára. Jó ötlet volt az egyes járások és települések oltási statisztikáját is bemutatni, melyek azok a helyek az országban, ahol alacsony az átoltottság. Ez is azt bizonyítja, ha későn is, de „valamilyen” formában elindult az oltási kampány az országban. Igen ám, de ez csak a történet egyik része.

A nyertesek kisorsolása okozott némi káoszt. Mint ismeretes, csak egy ember nyerte meg a teljes összeget, a többi esetben „bizonyos” okok miatt nem tudták teljesíteni a követelményeket.

Valljuk be őszintén, elég kínos volt a helyzet. Mármint nem az, hogy  kisorsolt személyek nem tudták teljesíteni a feltételeket, hanem az, hogy a műsor szervezői nem készültek fel minden helyzetre.

Mint minden játéknál, fontos betartani a játékszabályokat, persze, ha azokat tisztességesen alakították ki.

Adódik a kérdés, itt vajon mennyire voltak tisztességesen megadva és elmagyarázva a játékszabályok? A választ az olvasóra bízom, de csak halkan jegyzem meg, az egy dolog, hogy nézni kellett a műsort, de nagyon sok ember ezt nem teheti meg. Egyesek számára a vasárnap is munkanap, és rengeteg olyan szlovákiai polgár van, aki nem engedheti meg magának, hogy kimaradjon a műszakból.

A másik eset az, amikor nézi valaki a műsort, de nem a televízió képernyőjén keresztül, hanem az interneten. Mert ilyen is van. Van, hogy valaki nincs otthon, és nincs televíziója, ezért csak az internetet tudja igénybe venni. Az élő közvetítés pedig az internetes streamen általában késni szokott.

Sajnos ez is azt bizonyítja, mennyire kapkodva sikerült a játék ötletét megvalósítani.

Ugyanis egy dolog arra ösztönözni az embereket, hogy nézzék a műsort, és sikerüljön eloszlatni minden kételyt a vakcinák mellékhatásairól szóló álhírekről, de bele sem mer gondolni az ember, hogy egy kis baki milyen traumát tud okozni potenciális nyertesek számára.

Biztos kevesen lennének az említett hölgy bőrében, aki 400 ezer eurót nyerhetett volna. Ő most ennek a játéknak a vesztese, sőt áldozata lett.

A társadalom továbbra is frusztrált állapotban van.

Ezen pedig a vakcinalottó ilyen formában aligha segít, sajnos inkább negatív hatást vált ki.

Ráaadásul a volt miniszterelnök, Igor Matovič cinikus Facebook-bejegyzése is csak olaj a tűzre.

Az embereket valamiképp  azonban motiválni kell, hiszen még mindig kevesen oltották be magukat az országban.

Oltásra buzdítani különféle módszerekkel lehet, a vakcinalottó sajnos nem ezt segíti elő.

Először is meg kell vizsgálni azt, miért félnek annyira az oltástól. Így egy átfogóbb képet kapunk arról, hogyan is viszonyulnak az emberek az oltáshoz. A vakcinalottó első adása után is kaptunk egy képet. A polgárok egy része nehéz körülmények között él, és ha már ilyen formában kell az embereket motiválni, akkor kapják is meg azt a pénzt, ne pedig élő adásban alázzák meg őket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.