2021. augusztus 15., 21:30

Elindult a vakcinalottó sorsolása, rögtön óriási hibára derült fény

Vasárnap este a szlovák köztévé egyes csatornájának műsorában sorsolták ki a vakcinalottó első nyerteseit, vagyis az öt kisorsolt közül végül csak egy nyert többet, mint az alapnak számító ezer euró. Az elkövetkező hetekben összesen 21 millió euró talál gazdára a sorsolásokon.

vakcinalotto
Fotó: RTVS

A pénzügyminiszter és korábbi miniszterelnök nagy ötlete azt a célt szolgálja, hogy új motivációt hozzon az oltási folyamatba, az eddigi statisztikák viszont nem igazolják, hogy tömegesen kezdtek volna el regisztrálni az oltásra azon polgárok, akik korábban elutasították a koronavírus elleni vakcinákat. A szakértők nem is várnak komolyabb áttörést, ennek okaira is rámutatnak. Erről a Magyar7 következő lapszámában részletesebben is olvashatnak.

Ennek ellenére azért biztosan lesznek olyanok, akik a nyeremény reményében oltásra adják a fejüket, más kérdés, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia felmérése alapján jósolt közel 150 ezer plusz oltott valóban sikerül-e elérni,

Az viszont már tény, hogy a lottó során bőséges nyereménykínálat várja a regisztráltakat, akik attól függően, már a teljes oltási folyamatosan átestek vagy csak első felén, egy vagy két kóddal vesznek részt a sorsolásban. A játékban való részvételhez a feltétel a 18 évnél idősebb életkor, állandó szlovákiai lakhely és legalább egy koronavírus elleni oltáson való részvétel Szlovákia területén, és csak az játszhat, aki szerepel az oltási adatbázisban. A regisztráció után 14 napon belül meg kellett kapnia a játékosnak a kódokat is, amellyel majd a mai és a későbbi sorsolásokon is részt vesz, hiszen 12 héten át fognak hasonló díjakat majd sorsolni.

Az első adás 20.30-kor volt látható a szlovák köztévé műsorán, a rendezés és a kisfilmek is rendben voltak, minőségileg nem találhattunk benne kifogásolni valót, a két tapasztalt műsorvezető, Vera Wisterová és Marcel Forgáč is hozta az elvárt szintet. Az egyes szlovákiai régiók a sorsolást végző személyek szintjén is megjelentek, volt humor és természetes oltásra való buzdítás minden mennyiségben. A nyeremények szintjén viszont csak az első kisorsolt tudta 20 másodpercen belül bemondani a kódot, amelynek köszönhetően ezer euró helyett 100 ezer eurónak örülhetett. A következő esetekben nem vették fel a telefont a szerencsések, de a negyedik játékos a 300 ezer euróra kumulálódó nyeremény esetében nem volt tévé közelében, s így maradt el a hatalmas összegről.

Ennél is különösebb dolog történt az ötödik játékos esetében, aki felvette a telefont, s nézte is a műsort, de jelezte, interneten követi az adást. Itt jött a csavar, mert hiába jelent meg a képernyőn a jelszó, az internetes adás késett, így a hölgy csak néhány másodperccel a 20 másodperces határidő után tudta megmondani a kódot. Vagyis hiába teljesített minden feltételt, az adás internetes csúszása miatt maradt le a 400 ezer euróról, ami ugye dühítő és elképzelhető, hogy a történetnek még lesz folytatása, mert mi is tapasztaltuk, az internetes adásban történő csúszást. Kérdés csak az, hogy az így "csupán" ezer euróval gazdagodó nyertes mennyire harcol majd az igazáért. Ha nem lesz változás, akkor jövő héten vasárnap az első tévés nyertes 500 ezer eurós nyereményért játszhat, ami a legnagyobb megnyerhető összeg. A kisebb összegeket pedig hétközben is sorsolnak, itt nem lesz szükség jelszó megadására.

Összesen egyébként mintegy 110 ezer nyereményt fognak kisorsolni, ennek jelentős része 100 eurós díj lesz, ennek teljes összegét megkapja a nyertes, mert csak a 350 euró feletti nyereményekből vonják le az adót, így ha esetleg szerencsések lesznek, s a prémium összeget, vagyis a 100 ezer eurót visszük el, akkor igazából 81 ezer eurónak örülhetnénk. Sokkal többen lesznek viszont az ezer eurós nyertesek, esetükben 870 euró feletti lesz a tiszta összeg, amelyet 30 napon belül kellene megkapniuk a sorsolás után arra a számlaszámra, amit a jelentkezés során megadtak. A magasabb nyeremények esetében a határidő 60 nap.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.