Száraz Dénes

2019. január 11., 10:39

Betyárból pandúr

Szlovákiánál fejlettebb politikai kultúrával rendelkező országokban (sok ilyen van) kizárt dolog lenne, hogy egy, a napi politikához ezerrel kötődő embert jelöljenek alkotmánybírónak, és ebben még elvtelen módon más pártok támogatást is élvezze. Egy alkotmánybírónak legalább látszatra függetlennek kell lennie a politikai pártoktól, hogy semlegesen tudja felügyelni a jogállamiság és az alkotmányosság elveit az országban. És persze az sem ártana, ha kiváló alkotmányjogászként már bizonyította volna szakértelmét, rátermettségét, hogy alkalmas ennek a fontos tisztségnek a betöltésére. Ellenkező esetben az állampolgárok elveszítik bizalmukat az alkotmánybíróság intézményében, és könnyen sérülékennyé válhat a demokrácia.

Robert Fico nagyon hosszú ideje politizál baloldali politikusként, a Smer alapítója és három alkalommal volt a választásokon győztes párt kormányfője. Miniszterelnöksége alatt soha nem volt képes az ellenzékkel emberi hangot megütve tárgyalni, esetleg kompromisszumokat kötni. Politikai ellenségként és nem ellenfélként tekintett az ellenzékére. Ugyanez vonatkozik a médiával való viszonyára is.

Miként tudna egy ilyen alkotmánybíró pártatlan szakmai döntéseket hozni a törvények alkotmányosságáról? Az általa megszabott politikai Irányt (Smert) képviselné az alkotmánybíróságban is! Nem beszélve arról, hogy kormányzása alatt születtek alkotmányellenes törvények is. Ilyen volt például az állampolgársági törvény, amely egy másik állampolgárság felvétele esetén megfosztja a szlováktól az illetőt annak ellenére, hogy az alkotmány kimondja, hogy önakaratán kívül senkit se lehet megfosztani állampolgárságától.

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik azt a Ficót, aki a közelmúltban gyanúba keveredett a szervezett bűnözéssel is, és egy vietnami üzletember elrablásában is érdekelt lehetett a kormánya. Hacsak nem azért tesznek vele ilyet, hogy a maffiaállam-gépezet után maffia-alkotmánybíróságot is kiépítsen!  

Mindezek tudatában felmerül a kérdés, hogy a kisebbik kormánypárt, a Most-Híd miért támogatja Fico alkotmánybírói jelölését. Vajon ez is a koalíciós szerződés részét képezi, vagy pedig spontán lelkesedést jelenthet a kisebbik kormánypárt részéről a volt kormányfő személyét illetően.

Bugár Béla, a vegyespárt elnöke Fico jelölésével kapcsolatban most taktikusan csöndben maradt, mert nem kíván lemondani köztársaságielnök-jelöltként a Fico-ellenes választópolgárokról, de miniszterei átvették az ő szerepét. Nem véletlenül és a pártelnöktől függetlenül fogalmazták meg „saját” véleményüket. Sólymos László környezetvédelmi miniszter szerint Fico rendelkezik azzal a kellő tapasztalattal és szakképzettséggel ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen. Érsek Árpád közlekedési miniszter is úgy véli, ha Fico megfelel minden törvény által előírt feltételnek, pályázhat erre a pozícióra.

A tavalyi kormányválságok ellentmondásos Most-Hidas kezelését követően Fico jelölésének a támogatása a vegyespárt részéről egy újabb bizonyítéka a párt kétszínűségének és erkölcsi mélypontjának, amely teljesen méltatlanná teszi a szlovákiai magyarok képviseletére. Mint ahogy ennek tükrében a Most-Híd elnöke is teljesen méltatlan a köztársaságielnök-jelölésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

Pomichal Krisztián 2019. június 08., szombat

Klímabunkók

Alig volt olyan, a brüsszeli fősodorral szembehelyezkedő párt vagy politikus, amelyik a kampánya során akárcsak egy szót is ejtett volna a klímaváltozásról.

HIRDETÉS
Vélemény
Agárdy Gábor: Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli ...

Dunajszky Éva: Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál ...

B. Vida Júlia: Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.