Száraz Dénes

2019. január 11., 10:39

Betyárból pandúr

Szlovákiánál fejlettebb politikai kultúrával rendelkező országokban (sok ilyen van) kizárt dolog lenne, hogy egy, a napi politikához ezerrel kötődő embert jelöljenek alkotmánybírónak, és ebben még elvtelen módon más pártok támogatást is élvezze. Egy alkotmánybírónak legalább látszatra függetlennek kell lennie a politikai pártoktól, hogy semlegesen tudja felügyelni a jogállamiság és az alkotmányosság elveit az országban. És persze az sem ártana, ha kiváló alkotmányjogászként már bizonyította volna szakértelmét, rátermettségét, hogy alkalmas ennek a fontos tisztségnek a betöltésére. Ellenkező esetben az állampolgárok elveszítik bizalmukat az alkotmánybíróság intézményében, és könnyen sérülékennyé válhat a demokrácia.

Robert Fico nagyon hosszú ideje politizál baloldali politikusként, a Smer alapítója és három alkalommal volt a választásokon győztes párt kormányfője. Miniszterelnöksége alatt soha nem volt képes az ellenzékkel emberi hangot megütve tárgyalni, esetleg kompromisszumokat kötni. Politikai ellenségként és nem ellenfélként tekintett az ellenzékére. Ugyanez vonatkozik a médiával való viszonyára is.

Miként tudna egy ilyen alkotmánybíró pártatlan szakmai döntéseket hozni a törvények alkotmányosságáról? Az általa megszabott politikai Irányt (Smert) képviselné az alkotmánybíróságban is! Nem beszélve arról, hogy kormányzása alatt születtek alkotmányellenes törvények is. Ilyen volt például az állampolgársági törvény, amely egy másik állampolgárság felvétele esetén megfosztja a szlováktól az illetőt annak ellenére, hogy az alkotmány kimondja, hogy önakaratán kívül senkit se lehet megfosztani állampolgárságától.

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik azt a Ficót, aki a közelmúltban gyanúba keveredett a szervezett bűnözéssel is, és egy vietnami üzletember elrablásában is érdekelt lehetett a kormánya. Hacsak nem azért tesznek vele ilyet, hogy a maffiaállam-gépezet után maffia-alkotmánybíróságot is kiépítsen!  

Mindezek tudatában felmerül a kérdés, hogy a kisebbik kormánypárt, a Most-Híd miért támogatja Fico alkotmánybírói jelölését. Vajon ez is a koalíciós szerződés részét képezi, vagy pedig spontán lelkesedést jelenthet a kisebbik kormánypárt részéről a volt kormányfő személyét illetően.

Bugár Béla, a vegyespárt elnöke Fico jelölésével kapcsolatban most taktikusan csöndben maradt, mert nem kíván lemondani köztársaságielnök-jelöltként a Fico-ellenes választópolgárokról, de miniszterei átvették az ő szerepét. Nem véletlenül és a pártelnöktől függetlenül fogalmazták meg „saját” véleményüket. Sólymos László környezetvédelmi miniszter szerint Fico rendelkezik azzal a kellő tapasztalattal és szakképzettséggel ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen. Érsek Árpád közlekedési miniszter is úgy véli, ha Fico megfelel minden törvény által előírt feltételnek, pályázhat erre a pozícióra.

A tavalyi kormányválságok ellentmondásos Most-Hidas kezelését követően Fico jelölésének a támogatása a vegyespárt részéről egy újabb bizonyítéka a párt kétszínűségének és erkölcsi mélypontjának, amely teljesen méltatlanná teszi a szlovákiai magyarok képviseletére. Mint ahogy ennek tükrében a Most-Híd elnöke is teljesen méltatlan a köztársaságielnök-jelölésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
N. Gyurkovits Róza 2019. március 24., vasárnap

Örökmozgó

Szemétdomb lett a Földünk, közben soha nem látott természeti csapások tombolnak körülöttünk.

Králik Róbert 2019. március 24., vasárnap

Kire szavazzak?

Még soha nem voltam ilyen helyzetben. Eddig – a rendszerváltás óta – minden szabad választáson részt vettem és mindig, mindenkit a voksolásra ösztönöztem.

Kövesdi Károly 2019. március 24., vasárnap

A „másképp” gondolkodóknak

Továbbra is tiszteletben fogom tartani a másképp gondolkodók lelki világát, hiszen magam is másképp gondolkodom. Másképp, mint ti, akik uralni vélitek a közbeszédet.

Molnár Judit 2019. március 23., szombat

A karakter bukása – a józanság diadala

Nincs meglepetés, a befutók tekintetében bejött a papírforma.

Pomichal Krisztián 2019. március 23., szombat

Az igazság elviselhetetlen relativitása

Meglehet, néhány évtized múlva Venezuela-paradoxonként emlegetik majd a szemünk előtt zajló eseményeket.

Agárdy Gábor 2019. március 22., péntek

A harmadik lehetőség bája

Egy hölgy, aki alig két éve a semmiből került elő, bejutott az államfőválasztás második fordulójába. Igen, ilyen csak a mesében, meg Szlovákiában lehetséges...

Kolek Zsolt 2019. március 22., péntek

Verbunkos a magyar iskolákért

Az anyanyelvi oktatás akkor kelendő: ha piacképes, ha versenyképes.

Pomichal Krisztián 2019. március 20., szerda

Miért nem szurkolok a szlovák válogatottnak?

Ha lebőgünk Nagyszombatban, félő, hogy egyre több itteni magyar gyerek húz majd magára Hamšík mezt Dzsudzsáké helyett. Akkor pedig megette a fene az egészet.

Száraz Dénes 2019. március 20., szerda

Előttünk álló meccseink…

Bugár most már jóval kisebb arccal fut a választók után.

Száraz Dénes 2019. március 17., vasárnap

Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Vélemény
N. Gyurkovits Róza: Örökmozgó

Szemétdomb lett a Földünk, közben soha nem látott természeti csapások tombolnak körülöttünk.

Králik Róbert: Kire szavazzak?

Még soha nem voltam ilyen helyzetben. Eddig – a rendszerváltás óta – minden szabad választáson ...

Molnár Judit: A karakter bukása – a józanság diadala

Nincs meglepetés, a befutók tekintetében bejött a papírforma.