Száraz Dénes

2019. január 11., 10:39

Betyárból pandúr

Szlovákiánál fejlettebb politikai kultúrával rendelkező országokban (sok ilyen van) kizárt dolog lenne, hogy egy, a napi politikához ezerrel kötődő embert jelöljenek alkotmánybírónak, és ebben még elvtelen módon más pártok támogatást is élvezze. Egy alkotmánybírónak legalább látszatra függetlennek kell lennie a politikai pártoktól, hogy semlegesen tudja felügyelni a jogállamiság és az alkotmányosság elveit az országban. És persze az sem ártana, ha kiváló alkotmányjogászként már bizonyította volna szakértelmét, rátermettségét, hogy alkalmas ennek a fontos tisztségnek a betöltésére. Ellenkező esetben az állampolgárok elveszítik bizalmukat az alkotmánybíróság intézményében, és könnyen sérülékennyé válhat a demokrácia.

Robert Fico nagyon hosszú ideje politizál baloldali politikusként, a Smer alapítója és három alkalommal volt a választásokon győztes párt kormányfője. Miniszterelnöksége alatt soha nem volt képes az ellenzékkel emberi hangot megütve tárgyalni, esetleg kompromisszumokat kötni. Politikai ellenségként és nem ellenfélként tekintett az ellenzékére. Ugyanez vonatkozik a médiával való viszonyára is.

Miként tudna egy ilyen alkotmánybíró pártatlan szakmai döntéseket hozni a törvények alkotmányosságáról? Az általa megszabott politikai Irányt (Smert) képviselné az alkotmánybíróságban is! Nem beszélve arról, hogy kormányzása alatt születtek alkotmányellenes törvények is. Ilyen volt például az állampolgársági törvény, amely egy másik állampolgárság felvétele esetén megfosztja a szlováktól az illetőt annak ellenére, hogy az alkotmány kimondja, hogy önakaratán kívül senkit se lehet megfosztani állampolgárságától.

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik azt a Ficót, aki a közelmúltban gyanúba keveredett a szervezett bűnözéssel is, és egy vietnami üzletember elrablásában is érdekelt lehetett a kormánya. Hacsak nem azért tesznek vele ilyet, hogy a maffiaállam-gépezet után maffia-alkotmánybíróságot is kiépítsen!  

Mindezek tudatában felmerül a kérdés, hogy a kisebbik kormánypárt, a Most-Híd miért támogatja Fico alkotmánybírói jelölését. Vajon ez is a koalíciós szerződés részét képezi, vagy pedig spontán lelkesedést jelenthet a kisebbik kormánypárt részéről a volt kormányfő személyét illetően.

Bugár Béla, a vegyespárt elnöke Fico jelölésével kapcsolatban most taktikusan csöndben maradt, mert nem kíván lemondani köztársaságielnök-jelöltként a Fico-ellenes választópolgárokról, de miniszterei átvették az ő szerepét. Nem véletlenül és a pártelnöktől függetlenül fogalmazták meg „saját” véleményüket. Sólymos László környezetvédelmi miniszter szerint Fico rendelkezik azzal a kellő tapasztalattal és szakképzettséggel ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen. Érsek Árpád közlekedési miniszter is úgy véli, ha Fico megfelel minden törvény által előírt feltételnek, pályázhat erre a pozícióra.

A tavalyi kormányválságok ellentmondásos Most-Hidas kezelését követően Fico jelölésének a támogatása a vegyespárt részéről egy újabb bizonyítéka a párt kétszínűségének és erkölcsi mélypontjának, amely teljesen méltatlanná teszi a szlovákiai magyarok képviseletére. Mint ahogy ennek tükrében a Most-Híd elnöke is teljesen méltatlan a köztársaságielnök-jelölésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Matus Tibor 2019. január 22., kedd

Béla, a Profi

Egy kérdés, két nyelven  - valódi kettős beszéd?

Agárdy Gábor 2019. január 21., hétfő

A csúsztatás csimborasszója - felsőfokon

Eddig sem voltak nagy elvárásaim a szlovák televízió irányában, már megszoktam a csúsztatásokat. Az utóbbi időben azonban mintha gyakrabban kerülne sor egynéhány „füllentésre“.

Száraz Dénes 2019. január 20., vasárnap

Reményteljes hírek a múltból, jelenből és a jövőből is

Az összefogás reménye?

Molnár Judit 2019. január 19., szombat

Ki a bűnös?

Bugár Béla eddig a békejobbot nyújtó szerepében tetszelgett – miközben a háttérben mindent megtett az MKP ellehetetlenítéséért.

Zachar Pál 2019. január 18., péntek

Előbb lesz ember a Marson, minthogy elkészüljön az ipolysági elkerülő út

Építési munkálatok tervezett kezdete: 2024. június. Ebben az évben Elon Musk szerint már emberek érkezhetnek a Marsra.

Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Vélemény
Matus Tibor: Béla, a Profi

Egy kérdés, két nyelven  - valódi kettős beszéd?

Agárdy Gábor: A csúsztatás csimborasszója - felsőfokon

Eddig sem voltak nagy elvárásaim a szlovák televízió irányában, már megszoktam a csúsztatásokat. ...