2024. április 20., 08:25

Bekerítik Oroszországot?

Térképet nézegetek. Be kell pótolnom, ami iskolás éveimben kimaradt. Meg aztán: hét évtized alatt sokat változott a világ, és folyamatosan változik. Háborús időket élünk. Nem tudni, mi lesz a vége a globális-véres cirkusznak.

 

Jeges tenger - térkép
Fotó: wikimedia

Közben persze védjük a Földet, a szárazföldet elsősorban, a fákat, virágokat, méhlegelőket, mikro- és makroszkopikus állatokat, mert az élet az élet. Az emberi életet kivéve. Merthogy a túlnépesedés – az emberi – tönkreteszi a bolygónkat. A halálbüntetést még nem sorolták be az alapvető jogok közé, bár lehet, hogy csak késik. Meg ugye eddig a gyilkosok emberi jogait védte minden civilizált ország, főleg Európa, amely azonban egyre kevésbé érzékeny életvédelmi kérdésekben. Franciaországban már alkotmányos alapjog a magzatgyilkosság, egyre több országban törvény adta jog az eutanázia is. Valamiben élen kell járni, igaz-e! És Párizs – mióta a Notre Dame-székesegyház lángok martaléka lett – élre akar törni. Most éppen a harmadik – talán utolsó – világháború kirobbantásával kacérkodik; már a NATO vezetőit is bűvkörébe vonta.

Európai lakosként elgondolkodtat néha, mi a céljuk vele, mit akarnak elérni, mert erről mélységesen hallgatnak. Még a „weimari formátum” tanácskozásai közben sem árulnak el túl sokat. Legfeljebb az eltérő véleményeiket szellőztetik meg. Rendezésről, békéről senki nem beszél.

Térképet nézegetek üres óráimban. Meg olvasok ezt-azt. A Három Tenger Kezdeményezésről, a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária – egyeztetéseiről, az ezen térségben szaporodó NATO-, mégis inkább amerikai (USA) támaszpontokról. Időnként az északi sarkkör biztonságát őrizni akaró – brit kezdeményezésű – közös expedíciós erőkről (JEF) olvasok, amelyben tíz észak-európai ország kötött politikai-hadászati szövetséget – Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Svédország és Nagy–Britannia –, de idő kérdése csupán, hogy az USA és Kanada is csatlakozzon hozzájuk, hiszen olvad a jégvilág, hamarosan hajózhatóvá válik a Jeges-tenger és elérhetővé válnak a tengerfenék igencsak értékes ásványkincsei.

Nem furcsállom már, hogy Svédország és Finnország a semlegesség helyett az észak-atlanti szövetséget választotta. Mást nemigen tehetett, a Balti-tenger uralásához Svédország kulcsfontosságú. Az ukrajnai háború sok mindenre jó ürügy. Az európai uniós népek lélektani nyomás alá helyezésére, orosz veszéllyel való riogatására. És annak álcázására főként, hogy folyik a készülődés Oroszország bekerítésére. No meg arra, hogy Ukrajnán keresztül az északi szövetség egyesülni tudjon a déli, a „három tenger” néven futó erőtérrel. Túl sok gazdasági és politikai érdek motiválja, hogy Oroszország meggyengüljön; a háborúk hátterében, mióta világ a világ, kemény érdekek álltak. Most sincs másként. Csak Ukrajna fizeti meg ennek az árát és Európa issza meg a keserű levét.

Az Egyesült Államok a Csendes-óceán felől építi a kelepcét az oroszoknak. Az egyetlen akadály Kína, de napnál világosabb a nyugati törekvés, hogy Tajvanból is Ukrajnát – harcteret – csináljanak. Közben a SEATO romjain felépül lassan az ázsiai NATO, Dél-Korea, Japán, Ausztrália, a Fülöp-szigetek, új amerikai támaszpontok sora… Hogy összeérnek-e Alaszkával és bezárul-e a kör? Milyen áron?

Az írás megjelent a Magyar7 2024/16.-számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.