2022. október 22., 08:33

Békeharc EU-módra

Az Európai Unió külügyi tanácsa az Európai Békekeretből nyújtandó 500 millió euró támogatásról állapodott meg Ukrajna számára, hogy Kijev fegyvereket vásárolhasson...

zászló
Fotó: pixabay.com

Békekeretből... Fegyvereket... Micsoda képmutatás, hogy nem szakad rájuk az ég, írta egyik ismerősöm a FB-on! Ez valami olyasmi lehet, mint amikor a fuldoklót a csónakból kihajolva jól fejbe dobják egy mentőövvel. Hogy még véletlenül se jusson az eszébe önerőből kiúszni a partra.

Nem új tárgyalóasztalokat vesznek, kék-sárgákat és vöröseket, amelyekhez talán leülnének az oroszok és az ukránok is, ki-ki a sajátjához, az egyik fél szokás szerint öltönyben, a másik katonásan, terepruhában. Nem békegalambokat küldenek a békekeretből, hanem nehézfegyvereket. Nem hirdetnek pályázatot békedalokra, irodalmi alkotásokra se.

Harccal és faarccal a békéért!  Örkény István egyperces groteszk novelláinak gyöngyszeme lehetne ez a hír…

Írt Örkény egypercest a halál bekövetkezte előtti pillanatokról. A groteszk forrását az a lehetetlenség szolgáltatja, hogy a 10. emeletről lezuhanó ablakmosó egy hosszú monológot mond, közben beszól az egyik ablakon zuhanás közben: „Az egyik embernek így jó, a másiknak úgy - hát olyan nehéz tiszteletben tartani? Isten önnel, asszonyom.” Békekeretből fegyvereket vásárolni valami ilyesmi lehet - beszólás! Ezzel a döntésével az EU zuhanás közben benéz az egyik ablakon…

Külügyminiszteri tanácsülést tartottak Luxemburgban. Két ügyben tartottak szavazást. Az egyik döntés az volt, hogy az Európai Unió kiképző missziót indít, amelyben az ukrán hadsereg tagjait fogják kiképezni egyes uniós tagországok katonái. A tervek szerint két év alatt a parancsnoki állomány több mint 15 ezer különböző szintű tagját fogják kiképezni.

Erre a célra mintegy 107 millió eurót különítettek el. Magyarország egyedüliként élt a konstruktív tartózkodás lehetőségével és nem szavazta meg az EU kiképző missziójának indítását, ami akár háborús konfliktusba is sodorná a kiképző országokat Oroszországgal, de mindenképp növeli az Unió belesodródását a konfliktusba. Szlovákia bezzeg rábólintott, neki már mindegy, hiszen jóval korábban és végleg elkötelezte magát.

A külügyi tanács másik határozata arról szólt, hogy az Európai Békekeretből újabb 500 millió euró támogatást nyújtanak Ukrajna számára, hogy Kijev fegyvereket vásárolhasson védelmének biztosítására.

Tulajdonképpen ezzel az összeggel a fegyvergyárakat is megtámogatták, új üzleti lehetőséget biztosítva számukra. Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: az EU prioritása Ukrajna további támogatása a „brutális orosz agresszióval” szemben. A brutális európai energiaválság enyhítése persze mellékes.

Ezzel az 500 millió EUR összegű immáron hatodik részlettel az EU-nak az Európai Békekeretből Ukrajnának nyújtott hozzájárulása már 3,1 milliárd EUR-ra emelkedik. Magyarország is kénytelen volt hozzájárulni ehhez a döntéshez, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte: nem tudja garantálni, hogy a következő alkalommal is így lesz-e.

Az új támogatási csomag keretében biztosítandó felszerelések köre összhangban van az ukrán kormány által megfogalmazott mostani igényekkel. Ennek alapján a támogatási intézkedések egyrészt 490 millió EUR-t biztosítanak az ellenséges erő célba érését megakadályozó védelmi célú katonai felszerelésekre, másrészt 10 millió EUR-t olyan felszerelések és készletek biztosításával kapcsolatos költségek fedezésére, mint például az egyéni védőeszközök, az elsősegélycsomagok és az üzemanyag.

Lehet, rosszul gondolom, javítsanak ki, de szerintem azzal a puskával, amivel védekezni lehet, támadni se lehetetlen.   

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.