2022. október 3., 10:04

Az orvosok felmondhatnak, a betegek nem

Napjaink két legizgalmasabb témája Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása és Igor Matovič pénzügyminiszter lemondatása. Ez utóbbi a kevésbé izgalmas, hiszen Matovičcsal az ilyen nem először fordulna elő.

orvos
Illusztrációs felvétel

Az emberek kezdik már megunni, hogy az egykori miniszterelnök és a kormány körüli botrányok, a parlamenti adok-kapok Szlovákiában állandó rivaldafényben vannak, miközben a jelenlegi kormányfő temeti a gazdaságot, az egészségügy az összeomlás szélén, az oktatásügy is romokban hever, az energiaválság kezelése a Holdon is hatékonyabb, mint nálunk, és csak az infláció fickándozik lendületesen. Biztos, hogy ilyenkor Matovič túlélése vagy menesztése a legfontosabb kérdés?

Az orvosok már megunták az egyhelyben topogást és léptek. Eddig már több, mint 2000 orvos adta be a felmondását, a számuk a hírek szerint tovább emelkedhet.

Eddig 27 kórházban mondtak fel orvosok, vannak köztük egyetemi és kerületi kórházak és meglepő módon magánkórházak is. Olyan kulcsfontosságú osztályok orvosai mondtak fel, mint a traumatológia, a belgyógyászat, a kardiológia, az aneszteziológia, az intenzív ellátás, a gyermekgyógyászat, a nőgyógyászat és az újszülöttosztály.

Sajnáljuk, hogy így sarokba szorítottak bennünket, de az orvosok sajnos nem látnak más megoldást"

– jelentette ki Peter Visolajský, az Orvos Szakszervezetek Szövetségének (LOZ) elnöke.  A LOZ még januárban ismertette nyolc feltételét, ezek között szerepel a béremelés, továbbá az egészségügyi ellátási rendszer javítására tett javaslatok is. Sokan teszik fel most magukban a kérdést, hogy vajon az orvosi társadalom-e a legveszélyeztetettebb, leghátrányosabb diplomás munkavállalói csoport az országban, és az egészségügyben vannak-e a leglázítóbb körülmények? Az orvosok béremeléséről jelenleg is tárgyal a parlament, Visolajský ennek ellenére felszólította az orvosokat, hogy nyújtsák be a felmondásukat. Majd miután ez megtörtént, hozzátette, hogy büszke a felmondott orvosokra, amiért kiálltak betegeikért.

No, itt kellene megállni egy szóra és megkérdezni, hogy ez fordítva is így van? Vajon az életmentő beavatkozásra váró súlyos betegek is ugyanolyan büszkék az orvosaikra a kiállásukért? Demagóg kijelentésnek tűnhet, de ebbe a bátor kiállásba a betegek akár bele is halhatnak, hiszen az 5000 szlovákiai orvos csaknem fele már nyúlcipőt kötött, és hol a vége?

Hippokratésznak, az „orvostudomány atyjának” hippokratészi eskü néven ismert, ókori eredetű szövegének etikai ígéretei a mai orvosi esküszövegekre, elsősorban az

orvosi hivatáshoz méltó magatartásra gyakorolnak hatást. Legfőbb törvénynek tekinti a betegek testi és lelki gyógyítását, valamint a betegségek megelőzését. Az emberi élet minden megkülönböztetés nélkül tiszteletére is felesküsznek az abszolvensek tanulmányaik befejezését követően!

Nem fogok végezni olyan tevékenységet, amely okul szolgálna olyan jellegű zsarolásoknak, melyek a betegek jogainak sérüléséhez vezethetnek”

– tartalmazza a hippokratészi eskü szlovák nyelvű szövege. Az orvosi eskü megszegése pedig az orvosi küldetés feladását is jelentheti. Fordítva ez nem érvényes, hogy az orvosi küldetés feladása az orvosi eskü megszegését jelenti?

Ennek némileg ellentmond, hogy azok a végzősök, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak részt venni az orvosi diploma ünnepélyes átadásán, és az orvosi esküt sem tudják letenni, azok állítólag a dékáni hivatalban átvehetik az orvosi diplomájukat mindenfajta ceremónia, tehát eskütététel nélkül is.

Az orvosi eskütétel komolytalansága lehet tehát az egyik oka a jelenlegi tömeges felmondásának, amely veszélyeztetheti az országban a kórházak zavarmentes működését és a betegek felépülését is. A Covid-járvány idején hosszú hónapokig elmaradtak a tervezett műtétek, most pedig az orvoshiánynak lehetnek ugyanilyen következményei.

A másik ok pedig a szlovák kormánynak az a sokat hangoztatott, szinte mindenre kiterjedő tehetetlensége lehet, ami a szlovák egészségügyet ugyanúgy veszélyezteti, mint például az oktatásügyet, csakhogy a tanároknak nincs hova menniük, és jaj nekik, ha a szülőknek gondot okoznak a gyerekek elhelyezésének megoldásával. A betegekkel viszont majd csak lesz valami…

Ebben a választási időszakban egyszer már fennállt a veszélye, hogy kórházak nélkül maradnak az orvosok, most pedig az orvosok nélküli kórházak rémképe fenyeget! Bízzunk benne, hogy tárgyalóasztalhoz tudnak ülni a felek, Lengvarský miniszter is, aki eddig azt hangoztatta, hogy megvárja az orvosok felmondását. Nos, megtörtént!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.