2021. január 9., 09:20

Az ellenzék mártírja

Milan Lučanský volt rendőrfőkapitány halála megrázta az egész szlovákiai társadalmat. A történtekre ezzel együtt a szlovák ellenzék reagált a leghangosabban. Adódhat a kérdés: Ficóék politikai terméket csináltak Lučanský halálából?

Fotó: TASR

A Matovič-kormány sok kritikát kapott a járványkezeléssel kapcsolatban. Mindennek ellenére hiba lenne nem észrevenni, hogy az OĽaNO tartja magát a választási ígéreteihez, igyekszik felszámolni az előző kormányok korrupciós ügyeit. Ennek a folyamatnak esett áldozatul a volt rendőrfőkapitány, Milan Lučanský is, noha halálának körülményei még homályosak. Nem tudjuk, mi lehetett az indítéka.

Maradnak tehát a találgatások, és egyelőre azt sem lehet megállapítani, a történtek miatt felelősségre vonható-e az igazságügyi miniszter, Mária Kolíková (Za ľudí). A kormánykoalíción belül sem egyértelmű a történet, ugyanis az SaS megint különutas politikát folytat, Pozsony SaS-es megyeelnökének, Juraj Drobának kétségei támadtak, az eset után azonnal magyarázatot követelt Kolíkovától.

A volt rendőrfőkapitány talán olyan titkokat vitt magával a sírba, ami miatt most már soha nem kapunk megnyugtató válaszokat folyamatban lévő büntetőügyekben. Legalábbis tőle nem.

Érthető, hogy a volt rendőrfőkapitánynak jár a végső búcsú és a megemlékezés.

Az már azonban nincs rendben, hogy Lučanský halálát politikai ügyként használják fel egyesek. Sarkosan fogalmazva, mártírt csinálnak belőle. Meredek, minden képzelőerőt felülmúló a Lučanský és Ján Kuciak halála között párhuzamot vonó narratíva is.

Ez a felvetés teljességgel elfogadhatatlan, ugyanis nem egy dologról beszélünk. Mégis azt láthatjuk, hogy a Smer, de Kotleba szimpatizánsai is az All for Lučanský (Lučanský mellett vagyunk) keretekkel tetszelegnek a közösségi oldalakon. Az eset valóban érzékeny lehet, és aki kevésbé látja át a szlovák politikai összefüggéseit, hajlamos erre a hullámra könnyen felülni.

Volt már rá példa, hogy a Smernek és az ĽSNS-nek is kiemelt jelentőséggel bírt egy-egy téma. A kormány (elhibázott) járványkezelési intézkedéseit egyformán bírálják, sőt ha visszaemlékezünk, november 17-én a két párt buzdította az embereket, mi több, jelen is voltak a tüntetéseken.

Jelen pillanatban Milan Lučanský halála köti őket össze, emögé bújva követelnének igazságot, remélve, hogy múltbéli kétes ügyeik feledésbe merülnek. Valamilyen szinten érthető is, hogy Robert Fico és Marián Kotleba mindent megtesznek, hogy ezt az ügyet felnagyítsák, nem igazán riadnak vissza a legmerészebb ötletektől sem. Nekik ugyanis nincs veszítenivalójuk, egymásra vannak utalva, ilyen szinten próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. Ebben a helyzetben pedig a csalódott és kiábrándult embereket könnyen maguk mellé tudják állítani.

Adódhat a kérdés, Peter Pellegriniék hová állnak ebben a helyzetben?

Az biztos, hogy ők is érintettek, a volt belügyminiszter, Denisa Saková (független) közel állt a volt rendőrfőkapitányhoz, illetve ő is tagja annak az újonnan felállított bizottságnak, amely a haláleset körülményeit vizsgálja.

Az újonnan alakult Hlas-SD utcahosszal vezet a közvélemény-kutatások szerint. Ők a legerősebb ellenzéki párt, ám badarság és tévedés lenne a radikálisok csoportjához sorolni őket. A Smeres múltjukat azonban nem tudják lemosni, így ha más nem, de Lučanský halála jelenleg összeköti őket a Smerrel és bizonyos szempontból az ĽSNS-el is.

Azonban csakis Pellegriniéken múlik, mennyire tudják majd magukat a jövőben elvonatkoztatni tőlük (ha persze ez lesz az érdekük), hiszen ne feledjük, ők már nem a régi Smer, szalonképesebb és korrupciómentes szociáldemokrata pártként próbálják magukat eladni a közvéleménynek. Legalábbis megalakulásuk óta folyamatosan ezt hirdetik. Ha más nem is, a választó erről majd mindenképpen ítéletet mond, mint ahogy a Lučanský-ügynek is különböző lehet az olvasata.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.