2020. december 31., 17:40

Az aperitif törzs jelenti

Fontos bejelentést és korlátozást adtak hírül az aperitif törzs legutóbbi sajtótájékoztatóján. Az elkészült szakelemzések alapján ugyanis bizonyítást nyert, hogy a kijárási tilalom ideje alatt fokozott mértékben emelkedik az otthoni alkoholfogyasztás. Az óévbúcsúztatás közeledtével ez egyre veszélyesebb mértéket ölthet.

Fotó: Archívum

A veszélyt elsősorban abban látják, hogy amennyiben a jelenlegi hadiállapotban megszokottá válik a házi fogyasztás, ez békeidőben is háttérbe szoríthatja a vendéglátóipart, aminek idegenforgalmi és nemzetgazdasági veszélye is van: elnéptelenednek a kocsmák, italkimérések, vendéglők, csárdák, éttermek, bárok stb. Az emberek ugyanis hamarosan rájöhetnek a házi ivászat komfortjára: nem kell a kocsmából hazafelé jövet egyensúlyozni a kerékpáron, a befejezéskor azonnal el lehet szunyálni a fotelben. Előnyt jelent, hogy nem kell a szomszédok szeme láttára bóklászni az utcán, házszámokat keresve, ismerős villanyoszlopokat, kerítéseket tapogatva. Nem szólva arról, hogy a hazai kimérés olcsóbb, mint a kocsmai. Otthon házi köntösben, fürdőköpenyben, melegítőben és papucsban is lehet fogyasztani a kedvenc nedűt, nem kell hozzá kocsmai kimenőruhát váltani.

A kijárási tilalommal sújtottak körében sorra alakulnak a veszélyeztetett térségekben a kocsmai társaságokat helyettesítő IHM klubok (Iváshoz Házhoz Megyünk), amelyekhez a közeli, távolabbi cimborákon kívül ebek is csatlakoznak 100 méteres körzetből. Ekkora távolság engedélyezett ugyanis a lakóhelyünk elhagyására kutyasétáltatáskor.

Ezzel kapcsolatos jó hír, hogy a kijárási tilalomban is engedélyezett házikedvenc-sétáltatás privilégiuma miatt kiürülhetnek a kutyamenhelyek.

Ha elfogynak a kutyák, jöhet a tengerimalac-, kecske- és tyúksétáltatás. Amelyik házban nagy a zaj, vonítás, ugatás, mekegés, kotkodálás, röfögés, ott élénk klubélet folyik! Az asszony ugyan nem örül a fellendülő hazai klubéletnek, de legalább otthon, szem előtt iszik az ura. 

A megnövekedett otthoni alkoholfogyasztás további okát a szakemberek abban látják, hogy a polgárok a kényszerű bezártság elviselése miatt nagyobb mennyiségű szeszes italt halmoztak fel. Mivel a kijárási tilalomban és karanténban nem mehetnek sehova, nem kell személygépkocsit vezetniük, ezért a nap bármelyik szakaszában lehet hörpinteni, nemcsak este, fáradtan, hanem reggel, üdén, frissen is. 

Az országban az italkimérések védelmében, a nagyobb baj elkerülése végett, intézkedéseket fontolgatnak. Az első körben betiltják a házi pálinkafőzést, utána a gyümölcsfák számát is korlátozni fogják, családonként egy gyümölcsfára. Miniszterelnökünk a gorbacsovi útra térve szeretné elérni, hogy az élelmiszerüzletekben legalább délig ne lehessen vásárolni szeszes italt, illetve a jövőben egyáltalán ne lehessen ezeken a helyeken alkoholt vásárolni. Csak az erre kijelölt üzletekben.

Az aperitif törzs kéri a lakosságot, hogy legyen józan és fegyelmezett.

A járvány második hullámában se fogyasszanak több alkoholt, mint az elsőben. Tartsák be a szigorú járványügyi intézkedéseket! Amennyiben három hét alatt nem csökken le radikálisan a házi alkoholfogyasztás, a karhatalom kénytelen lesz behatolni az otthonokba is állapotfelmérés céljából.

Az is előfordulhat, hogy az iszogatáshoz is szükség lesz tanúsítványra, amelyet egy másik, országos alkoholtesztelésen fognak kiállítani. A miniszterelnök már utasította is a gazdasági miniszterét a szükséges mennyiségű alkoholteszt beszerzésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.