2021. november 9., 19:46

Az állampolgárbarát Kaliňák

Új arcát mutatta meg az egykori belügyminiszter, Robert Kaliňák, aki nemrégiben úgy nyilatkozott, nem bírta nézni, ahogy a rendőrök szlovák állampolgárokat vertek. Mindezt a pöstyéni eset kapcsán tette, ahol a rendőrség kényszerítő eszközöket is bevetett a tüntetők ellen.

Robert Klaiňák
Fotó: TASR

2008. november 1-jén a DAC-Slovan labdarúgómérkőzésen mondvacsinált, de bizonyítékokkal nem alátámasztott indokkal a rendőrök agyba-főbe vertek mindenkit, aki eléjük került. Voltak ott hazaiak, azaz szlovák állampolgárok és magyar állampolgárok is. Mindez 13 éve történt. Azóta sem látott napvilágot egyetlen bizonyíték sem, kárpótlást sem kapott senki, bocsánatot sem kértek a szurkolóktól és a DAC futballklubtól.

Kaliňák mostani nyilatkozata azért is furcsa, mert úgy tűnik, elfelejtette a 2008-as eseményeket,

pedig ő volt a belügyminiszter, és jogszerűnek nevezte a rendőri beavatkozást. Mostani nyilatkozatában elmondta azt is, hogy „nincs rendben azért ütni az embereket, mert nincs rajtuk maszk”. Nos, 2008-ban a rend őrein bizony volt maszk és csuklya és vipera a kezekben.

Pedig akkor még a szurkolók annyit sem tettek, mint a mostani tüntetők. Csupán szurkoltak a csapatuknak. A rendőrség pedig mondvacsinált indokkal elindult feléjük.

Az egykori belügyminiszternek a 2008-ban agyba-főbe vert állampolgárok nem számítanak. Pedig volt ott egy 18 éves fiú, Lengyel Krisztián, aki élete első mérkőzésén vett részt. Sajnos ő szenvedte a legsúlyosabb sérüléseket. A helyszínen kellett újraéleszteni, majd kórházi ápolás és marandandó egészségkárosodás várt rá.

Szelektív emlékezet, vagy kettős mérce? Egy biztos, az egykori belügyminiszter visszakívánkozik a nagypolitikába. Ahogy mások is. A klasszikust idézve azt is mondhatnánk: „már a spájzban vannak”.

Nem árt visszaemlékezni és emlékeztetni az előző kormány tetteire, még akkor is, ha most éppen megpróbálnak emberbarátnak tűnni. De a farkas is bele tud bújni a báránybőrbe, tudjuk a mesékből. Ez azonban nem mese. A jelenlegi kormánykoalíciónak pedig van mit tennie, hogy ezt elkerülje. Mert jelen állás szerint bizony eléggé döcög a szekér, és ezt mi állampolgárok érezzük meg a legjobban.

Megosztás
Címkék