Rajkovics Péter

2019. szeptember 10., 20:27

Amiért nekünk jobban fáj...

Tudjuk, hétfőn este a magyar válogatott ismét kikapott Szlovákiától, hiába buzdította a fiúkat 20 ezer magyar, köztük több száz felvidéki. Utóbbiaknak, nekünk, valahogy ez a vereség még fájóbb, mert Mátyás király harcosai valamiért alul maradtak.

A mérkőzés elemzésével kapcsolatban már született néhány remek írás, jómagam csupán röviden annyit jegyeznék meg, hogy az első harminc perc döntött mindenről, amikor a nemzeti tizenegyünk nem volt képes a mezőnyfölényét, lehetőségeit kihasználni.

Az ekkor még törékeny szlovák válogatottat könnyen el lehetett volna bizonytalanítani, ahogy sikerült az három nappal korábban a horvátoknak, akik azután mesteri játékot mutattak be Nagyszombatban.

Ehelyett jött egy lesgól, amelyet megadtak, s a szlovákok Szoboszlai találatát követően is felálltak. Pedig kevés pályán lévő szlovák fiú volt igazán jó formában, de így is elég volt, sajnos. A magyar csapatban megvolt a szív, de a nyomás és a tét túl nagynak bizonyult, ami az EB-re való kijutást is jócskán megnehezíti.

Képgalériánk:

A találkozónak ugyanakkor volt egy teljesen másik oldala is. A szurkolói, ami már hetekkel korábban kezdődött, hiszen az óriási érdeklődés mellett a hazai szektorba néhány óra alatt elfogytak a jegyek, tehát már az is örülhetett, akinek sikerült jegyet szereznie. Akinek nem, annak maradt felvidékiként a vendégszektor, ahol így aztán a szlovák rajongók mellett ott voltak a „határon túli magyarok” is, persze rendőri kezek által elválasztva.

Azok, akikről ma olyan sokat írtak a szlovák portálokon. A kedvenc mondatom ezek közül az, amelyet a pluska.sk sportrovatában olvashatunk. „Nie je žiadnym tajomstvom, že títo ľudia sa netaja tým, že sa cítia viac Maďari, ako Slováci.”

Vagyis: nem titok, hogy ezek az emberek (azaz mi, felvidéki magyarok) nem titkolják, sokkal inkább magyarnak érzik magukat, mint szlováknak.

Ezt írja egy jól menő bulvárlap 2019-ben, amely szerint nyitottnak kell lenni mindenre és elfogadónak, de még az országban élő nemzetiségi kisebbségekkel, azok identitásával sincs tisztában, s számára meglepő, hogy a magyar magyarnak érzi magát.

Mindez nyilvánvaló provokációként is felfogható, hiszen egy kis magyarellenesség mindig jót tesz az olvasottságnak, vallják sokan a médiában 30 évvel a rendszerváltozás után is.

Nem vagyok a legvérmesebb rajongó, aki az ellentétek szítását támogatja, ezért nekem egyáltalán nem tetszett, hogy a szlovák himnuszt a magyar közönség kifütyülte Budapesten. Annál inkább nem volt ez jó válasz, mert ott voltam tavasszal Nagyszombatban, amikor a Himnuszunk alatt ugyanezt csinálták a szlovák ultrák. Jó lett volna, ha nem ugyanolyan fegyverekkel élünk, s megmutatjuk, mi jobbak vagyunk. Természetesen értem azt is, hogy az indulatok ilyenkor nem észszerű döntéseket eredményeznek. Így a szlovák nacionalistáknak van mibe kapaszkodniuk.

Azt viszont teljesen értelmezhetetlennek tartom, hogy a szlovák média már másnap óriási botrányról ír, miközben olyan magyarellenes hangulatot kelt, mintha a Mečiar-korszak kellős közepén lennénk.

Elég csak megnézni a Fico-ellenes közösségi oldal tegnapi bejegyzését, ami egy másik oldalra vezet, s egyértelműen jelzi, szerintük a felvidéki szurkolók, akik a vendégszektorban voltak, azok dunaszerdahelyi huligánok, akik provokálnak. Kollektív bűnösség? Ugye ismerős. Mindez 2019-ben. Mondja ezt egy liberális portál, aki szerint amúgy Fico egy főgonosz. Kérdem én, mindenkit megbélyegezni nem gonoszság?

Fotó: Instagram

 

Vagy itt van a DAC-szurkolók közt nagy indulatokat gerjesztő DAC-játékos, Lukáš Čmelík bejegyzése a közösségi oldalon, amelyet nehéz lenne nem gúnyolódónak minősíteni, hiszen a földön fekvő magyar játékosok képe mellé jó éjszakát kíván.

Egy olyan játékos, akit problémás magánélete ellenére, a sárga-kékek visszafogadtak, s a szurkolók torkából hetente hallja a Nélküledet és a Himnuszt.

Nem egykori zsolnai barátait posztolta, akik most a válogatott sztárjai, vagy korábbi DAC-os csapattársát, hanem magyar játékosokat. 

Elgondolkodtató és szomorú, mert tudjuk, nekünk felvidéki magyaroknak azért is fáj annyira egy magyar vereség a szlovákok ellen, mert az sohasem csak a fociról szól, hanem sokkal többről. Arról, hogy a mindennapi nemzetiségi harcaink során kissé nagyobb bátorsággal tudjunk szembenézni a többségi nemzet értetlenségével, akik nem akarják megérteni, hogy

minket Csallóközbe, Gömörbe, Nógrádba nem telepítettek, hanem mi itt otthon vagyunk, magyarként, felvidékiként, Szlovákiában élve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. november 14., csütörtök

Gyurcsányék és a Momentum kirohanásai a külhoni magyarság ellen

Még le sem csillapodtak a kedélyek a magyarországi Momentum párt erdélyi és felvidéki magyarellenes megnyilvánulásai miatt, máris beindultak Gyurcsányék, nehogy lemaradjanak a fiatal liberális titánok mögött!

Száraz Dénes 2019. november 13., szerda

Köthetnénk mi is megnemtámadási szerződést

Nem kellene a magyar pártoknak – mind az ötnek – szintén egy ilyen megnemtámadási szerződést kötniük a felvidéki magyar választási kedv fokozása érdekében?

Pomichal Krisztián 2019. november 10., vasárnap

Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac gyökeres átalakuláson megy keresztül.

B. Vida Júlia 2019. november 10., vasárnap

Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor 2019. november 09., szombat

Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is végérvényesek lesznek. 

Száraz Dénes 2019. november 08., péntek

Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek.

Molnár Judit 2019. november 07., csütörtök

Újragombolt összefogás

Beljebb vagyunk. Már legalább neve van a gyereknek: Magyar Közösségi Összefogás. Az elmúlt hetekben sokan kevés esélyt adtak annak, hogy a pártok eljutnak idáig.

Száraz Dénes 2019. november 06., szerda

Meztelen a király, de ezt sejti ő is

Egy elvtelen, feltétel nélküli összeborulás a Híddal sokkal nagyobb kárt okozott volna a felvidéki magyarságnak, mint akár egy négyéves parlamenti szünet.

Száraz Dénes 2019. november 04., hétfő

Csalóka pártnevek

Megint lesz egy MKDH? Magyar Kereszténydemokrata Híd? Vagy nem is lesz választási párt a túloldalon, és egyszerűen eltűnik a kis csatlós a Híd árnyékában?

Haják Szabó Mária 2019. november 03., vasárnap

Győzött a francia önzés az uniós érdek felett

Franciaország vétózta meg a nyugat-balkániak ígéretes menetelését Európa felé, de miért is?

Vélemény
Száraz Dénes: Gyurcsányék és a Momentum kirohanásai a külhoni magyarság ellen

Még le sem csillapodtak a kedélyek a magyarországi Momentum párt erdélyi és felvidéki magyarellenes ...

Száraz Dénes: Köthetnénk mi is megnemtámadási szerződést

Nem kellene a magyar pártoknak – mind az ötnek – szintén egy ilyen megnemtámadási szerződést kötniük ...

Pomichal Krisztián: Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac ...