Agárdy Gábor: „Túlméretezett” környezetvédelem

Agárdy Gábor 2016. november 03., 17:51
A túlméretezett, „formatervezett“ csomagolások alkalmazásának beszüntetésével körülbelül egyharmadával csökkenteni lehetne a hasonló, felesleges csomagolások után megmaradó hulladék mennyiségét, ami a termék árában is megmutatkozhatna.

Már éppen ideje volt világviszonylatban lépni a környezetvédelem területén is. A párizsi klímaegyezmény és annak aláírása lehetőséget ad mérsékelni a káros környezeti hatásokat és károkat, amelyeket az ember a jóléte megteremtése érdekében elkövet. Legyen az a globális felmelegedés vagy a káros gázok és más anyagok kibocsátása, amik közé a szelektív hulladékgazdálkodás hiánya is tartozik…

Szlovákiában 2020-ig olyan állapotot kell létrehozni, amelyben maximális mértékben osztályozni lehet a „kitermelt“ hulladékot. Szakmai becslések szerint ezzel a lerakásra (tárolásra) szánt hulladékmennyiség a mai mennyiség töredékére csökkenthető, a kiválogatott hulladék pedig feldolgozásra és újrahasznosításra kerülhet.

Ez az önkormányzatok feladata, hogy minden település megszervezze a saját lehetőségei szerint. Ehhez kellenek elsősorban az erre vonatkozó általános érvényű rendeletek, a polgárok tájékoztatása és még sok-sok más műszaki feltétel is.

Igen ám, de mi van akkor, ha intézményes „szemétgyárral“ állunk szemben? Ilyen például a csomagolóanyagok gyártása és forgalmazása. A termékek csomagolása nagymértékben hozzájárul a hulladékmennyiséghez, pláne, ha ezt a gyártók és a csomagolók teljesen gazdaságtalanul végzik.

Hogy ne a levegőbe beszéljek, itt van egy tipikus példa az egyik hazai multitól. A múltkor megvettünk egy makréla-halkrémet egy műanyag csomagolásban. A termék feltüntetett tömege 100 g. A csomagolás első ránézésre esztétikus, formás, kimondottan jó érzéssel veszi le az ember a polcról.

A turpisság azonban csak otthon derült ki: a halkrém egy túlméretezett, „formatervezett“ dobozba volt csomagolva. Az egy kicsit is műszaki érzékkel megáldott vásárló azonnal megállapítja, hogy a doboz feleslegesen, legalább egyharmadával nagyobb, mint amekkora elegendő lenne a termék színvonalas csomagolásához. A jobb eligazodásért a doboz alján kék filctollal jelöltem be az aránytalanul kis tégely szélét.

A fotó magáért beszél! Nem nehéz elképzelni egy kisebb csomagolást, ami ugyancsak esztétikus és formatervezett lehetne. Hacsak nem egy „árcsökkentéssel“ állunk szemben, amikor leviszik a termék árát, de tömegét aránytalanul kisebbre teszik, ami valójában egy rejtett áremelés.

Képzeljük el: ha nem volna ez a „túlméretezett környezetvédelem“ máshol sem, azonnal kb. egyharmadával csökkenteni lehetne a hasonló, felesleges csomagolások után megmaradó hulladék mennyiségét, ami a termék árában is megmutatkozhatna.

Az ilyen és hasonló dobozokat szelektáltan kell gyűjteni úgy, hogy azokat a tartalmuk elfogyasztása után rendesen kimossuk – amihez ugye víz és tisztítószer is kell. Az így előállított szennyvizet pedig valahol tisztítani is kell, ami mind járulékos költség a környezetvédelem érdekében.

Amúgy a halkrém standard és ehető volt.

Agárdy Gábor

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS