2018. október 3., 17:30

Adóbónusz és egyebek

A Most-Híd három parlamenti képviselője törvénymódosító javaslatot nyújtott be, melynek lényege, hogy megdupláznák a 6 év alatti gyermekekre járó adóbónuszt. A párt azon a véleményen van, hogy ezzel az intézkedéssel mérsékelni lehetne a demográfiai hullámvölgyet, amelyben perpillanat Szlovákia található. Szerintük ezzel azokon a fiatal családokon segítenének, ahol a gyermek óvodás és iskolás korba lép, ami pluszköltségekkel jár, s nagyobb anyagi biztonságban éreznék magukat a családok.

család06

Nos, szép az elképzelés, de édeskevés. Mármint ahhoz, hogy a fiatalokat több gyermek vállalására ösztönözze. Értékvesztett világunkban ugyanis a húszas, de sokszor még a harmincas éveikben járó fiatalok zömének is kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy családalapításba kezdjen. Őket a karrier vonzza, meg a pénzhajhászat, hogy mindenük meglegyen. Mivel nálunk nincs otthonteremtő program, csak magukra, jó esetben szüleikre számíthatnak, ha családi fészekre vágynak.

Sántít ez az elképzelés abban is, hogy csak a kisgyermekes családokra gondolnak. Pedig tudjuk jól, minél idősebb a gyermek, annál több pénzbe kerül. Nem is beszélve arról, hogy idővel nagyon sok házasság zátonyra fut, és sokszor az apák vagy anyák egyedüli keresővé válnak, vagyis egy fizetésből kénytelenek eltartani csemetéiket. Mégis miből fizesse gyermeke középiskolai vagy egyetemi tanulmányait egy átlagosan kereső egyedülálló anya? Neki nem jönne jól a dupla adókedvezmény?

Talán többet érne, ha intézkedéscsomagban, rendszerben, családpolitikában gondolkoznának törvényhozóink. Az anyaság jobb anyagi és erkölcsi megbecsülése, a nagycsaládok kiemeltebb támogatása lehetne a járható út. Amihez az első lépés a szégyenletesen kevés családi pótlék alapos megemelése lehetne.

Ausztriában a családi pótlék a gyermek születésekor 114 euró, és ahogy növekszik, egyre emelkedik, 19 éves korban már több mint 165 euró. Ezzel együtt kerül kifizetésre a gyermekek után járó adókedvezmény is, ami gyermekenként 58 euró. S még itt sincs vége, hisz a gyermekek létszámától függően még további támogatást adnak a családoknak, s van iskolakezdési támogatás is, szeptemberben, 100 euró összegben.

Kis számolással kiderül, hogy akinek két gyermeke van, az nagyjából egy szlovákiai minimálbért megközelítő összeget kap az osztrák államtól. Akinek ettől több gyermeke van, az még ennél is sokkal többet… Nálunk az adókedvezmény összege 2019 januárjától gyermekenként havi 22,17 euró lesz, vagyis éves szinten 266,04 euró.

Persze, most sokan azt mondhatják, Ausztria gazdag állam, legalábbis hozzánk képest és megengedheti magának, hogy nagyobb összeggel támogassa a családokat. De állítólag Szlovákia gazdasági szekere is jól robog, több folyik be az államkasszába, igazán lehetne bőkezűbben osztogatni. Mert akit családot, gyermekvállalást támogat, az jövőt támogat. Több ország politikusai már tudják ezt, nálunk egyelőre csak próbálkozások vannak, rendszerszintű intézkedések helyett. Miközben vészesen fogyunk…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.