2020. augusztus 26., 08:59

A Smer Nyitra megyében még keménykedik

Amikor 2016-ban az Érsekújvári járásban a Most-Híd járási elnöke (Bóna Bertalan) a Smer járási elnökétől (Helena Bohátová) átvette a járási hivatal vezetését, senki se lepődött meg, mindenki tudta, hogy a kormánykoalíció belső megegyezése alapján történt a csere.

Bóna dicsérte is az elődje munkáját, és mindent nagyon rendben talált a hivatal átvételekor - jelentette ki annak idején. Sejtették az emberek azt is, hogy Bohátová nem kerülhet az utcára! Nem is került, hamarosan átköltözött a szomszédba, a munkahivatal élére állt a helyi elektrotechnikai szakközépiskola egykori mérnöktanára. Egyszerű cserebere történt a kormánykoalíción belül.

A hatvanadik életévét a napokban betöltő sokoldalú megyei képviselőnek (villamosmérnök, tanár, járási hivatal elöljárója, munkahivatal igazgatója) a februári kormányváltást követően viszont már akadt félnivalója, újabb kormányhoz köthető csereberében a Smer járási elnökeként már nem lehet része.

Körül kellett hát néznie ott, ahol még van szava, ahol még a Smernek is van súlya. Úgy tűnik, Nyitra megye önkormányzata még egy ilyen hely! Meg kellett tudnia, hogy az Érsekújvári járásban melyik megyei fennhatóság alá tartozó intézményben aktuális az igazgatóváltás, ahol ő aztán jó eséllyel elindulhat a pályázaton. Képesítés, kétnyelvűség, hozzáértés, szakmai tapasztalat nem számít, majd úgy kell alakítani Belicáéknak a pályázati kiírást, hogy ezekre igazán ne legyen szükség. Sajnos a megyékről szóló 302/2001 sz. törvény lehetővé teszi, hogy megyei képviselő megyei fenntartású intézmény vezetője legyen, a helyi önkormányzatok esetében ez kizáró ok.

Így került a képbe az érsekújvári Anton Bernolák könyvtár, amely nevében is kétnyelvű, szlovák-magyar intézmény: Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Anton Bernolák Könyvtár Érsekújvár. Bohátová képvelő pedig csak egynyelvű. Nem beszélve arról, hogy könyvtárosi képesítése sincs. Nem beszélve arról, hogy a pályázati kiírásokban jobb esetekben feltételként szabnak meg szakterületen elvégzett bizonyos számú éveket. Viszont tudomásunk szerint a mérnöknő könyvtárosként még nem dolgozott.

Az érsekújvári Jedlik Ányos Szakközépiskolában eltöltött tanári éveket követően a Smer uralmának évei alatt felváltva volt járási- illetve munkahivatal vezető. Most sem akarja alább adni, valamilyen intézmény igazgatójaként új kihívások elé állt: könyvtárigazgató szeretne lenni!

És már ott is van a cél előtt: megnyerte a könyvtárigazgatói tisztségre kiírt pályázatot, és a bíráló bizottság javaslatára a legutóbbi Nyitra megyei képviselő-testületi ülésen már napirendre tűzték Helena Bohátová kinevezését. Csupán azért nem került sor erre ezen az ülésen, mivel néhány képviselő nehezményezte, hogy erről nem kaptak előzetesen írásos anyagot. Ezért csak az októberi megyei önkormányzati ülésen véglegesíthetik kinevezését.

Értesülésünk szerint Bohátová kinevezésével kapcsolatban a politikai megállapodások miatt megosztott az MKP frakciója is, talán egy másik betöltendő tisztség is az alku tárgyát képezheti. A legalkalmasabb jelöltet, Kecskés Ildikót, a könyvtár jelenlegi szakemberét nem sikerült az MKP frakciójának átültetnie az első pályáztatás alkalmával, mivel a pártnak az érsekújvári választási körzetből nincs megyei képviselője, ezért formálisan bele se szólhatnak az újvári régió ilyen jellegű ügyeibe.

Csakhogy annak idején a szlovák koalíció kezdeményezésére éppen azért választották szét az egységes érsekújvári körzetet párkányira és újvárira, hogy a magyar pártok képviselőjelöltjei az újváriból ne tudjanak a Nyitra megyei önkormányzatban mandátumhoz jutni. A járás két választási körzetre osztásának kezdeményezői között ott volt akkor Helena Bohátová is.  

Az MKP szerint az érsekújvári könyvtár igazgatói "meccse" még korántsem lefutott, várjuk a fejleményeket az októberi testületi ülésen!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.