HIRDETÉS

Kolek Zsolt

2018. április 14., 09:22

A politika főutcája

A Magyar Közösség Pártja az elmúlt nyolc évben leszorult a politika főutcájáról. Erős regionális pártként ez idő alatt megőrizte törzsválasztói bizalmát, de az országos politika alakításába érdemben nem tudott beleszólni.

A 2018-as „forró tavasz” következményeképp az MKP előtt komoly lehetőség kínálkozik arra, hogy újra a szlovákiai közélet tevőleges szereplőjévé váljon. A pénteki ellenzéki kerekasztal az MKP kezdeményezésére valósult meg, jelezve, hogy a párt nemcsak megkerülhetetlenné vált az ellenzéki oldalon, hanem ő maga az együttműködés kovácsa, hiszen képes valamennyi partnerét tárgyalóasztalhoz ültetni.

A találkozó, ahogy az várható volt, nem zárta le az ellenzéki pártok közötti versenyt - nem mondhatjuk, hogy péntektől egységes, minden ízében koherens alternatíva kínálkozik a kormánypártokkal szemben – de a Magyar Közösség Pártját, nem mellékesen, visszahelyezte a politika főutcájára.

Az MKP pénteken látványosan demonstrálta koalíciós potenciálját, amelyet az egységes érdekképviselet felbomlását követően a Híd vitt magával. 2018 tavaszán az a helyzet, hogy Bugár Béla pártja menthetetlenül beszorulni látszik a Smer és a nemzetiek által dominált populista térfélre. Bugárék a koalíció megmentésével a lehető legtávolabbra pozicionálták magukat a szlovák jobbközép pártjaitól, a polgári oldaltól. Pénteken már a szlovák pártvezetőktől hallhattuk, hogy a Híd nem polgári párt többé, identitását feláldozta a hatalom megtartásáért.

Az MKP az ellenzékkel tárgyalt
Vajon tovább folytatódik a közeledés?

A legkésőbb 2020-ban sorra kerülő törvényhozási választásokat követően gyökeresen új helyzet állhat elő a szlovákiai magyarok szavazatáért versengő pártok erősorrendjében. Bár a politikában közhelyszámba megy, hogy aki időt nyer, az életet nyer, Fico halálos ölelése a Híd számláján könnyen felülírhatja a megnyíló pénzcsapoktól remélt politikai hasznot.

A válságspirálba került, erkölcsileg ellehetetlenült Híddal szemben az MKP előtt számottevő potenciál mutatkozik, a következő hónapokban jelentősen növelheti választói bázisát riválisa rovására. Azáltal, hogy az MKP újra a politikai szcéna teljes értékű szereplőjévé válhatott, a következőkben a párt által felkarolt szakpolitikai témákra is nagyobb figyelem összpontosulhat a szlovák közvélemény részéről. Ez az előszobája annak, hogy a koalíciós potenciál kibővítése után a párt megerősítse a választók szemében már jócskán megkopott kormányzóképességét is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2018. május 25., péntek

Nyugdíj vagy nyögdíj?

A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy tovább élünk, mint szüleink és nagyszüleink, ráadásul életünk utolsó éveit sokszor már csak mások segítségére szorulva tudjuk végig evickélni….

Aich Péter 2018. május 24., csütörtök

Jövőépítés

Ábránd csupán az Európai Unió bővítése, vagy ugrás az ismeretlenbe.

N. Gyurkovits Róza 2018. május 23., szerda

Macskajaj

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai tüntetés, kocsma-politikává, ugye, kedves Zsé?!

DAC
Rajkovics Péter 2018. május 22., kedd

A sárga-kék szurkolók ereje

A klubvezetés és a szurkolók együtt alakították ki a remek dunaszerdahelyi fociszigetet a Csallóközben, köszönet érte mindkettőnek.

Agárdy Gábor 2018. május 19., szombat

Nyögdíjgyári dilemma

A hazai politikai dagonyában – amelynek pár napja egyik fő híre Andrej Kiska visszavonulása volt - alig kapott publicitást az SNS – Fico-csörte a tervezett új nyugdíjkorhatárról…

B. Vida Júlia 2018. május 19., szombat

Felvételik és érettségik ideje

Május igencsak mozgalmas hónap az oktatásban. Egyrészt ilyenkor vannak a középiskolai felvételik, s lassan kezdődik a szóbeli érettségik időszaka is.

Aich Péter 2018. május 18., péntek

Mindenki mást csinál

Egész Európa megbolondult: jövőépítés helyett öngyilkossággal foglalkozik.

Kolek Zsolt 2018. május 16., szerda

Kiska: a jobboldal integrátora?

Mennyire lesz képes Kiska egyesíteni a jövőben a jobboldalt?

B. Vida Júlia 2018. május 14., hétfő

Hová lettek a szép ígéretek?

Még a legidősebb emberek sem emlékeznek arra, hogy ezeken a tájakon valaha is különösebb gond lettek volna az ivóvíz minőségével.

Kolek Zsolt 2018. május 13., vasárnap

Lavina: a Kuciak-gyilkosság politikai következményei

Noha a bűncselekmény felderítése még várat magára, a következmények máris tetten érhetők.

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Nyugdíj vagy nyögdíj?

A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy ...

Aich Péter: Jövőépítés

Ábránd csupán az Európai Unió bővítése, vagy ugrás az ismeretlenbe.

N. Gyurkovits Róza: Macskajaj

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai ...

HIRDETÉS