Kolek Zsolt

2018. április 14., 09:22

A politika főutcája

A Magyar Közösség Pártja az elmúlt nyolc évben leszorult a politika főutcájáról. Erős regionális pártként ez idő alatt megőrizte törzsválasztói bizalmát, de az országos politika alakításába érdemben nem tudott beleszólni.

A 2018-as „forró tavasz” következményeképp az MKP előtt komoly lehetőség kínálkozik arra, hogy újra a szlovákiai közélet tevőleges szereplőjévé váljon. A pénteki ellenzéki kerekasztal az MKP kezdeményezésére valósult meg, jelezve, hogy a párt nemcsak megkerülhetetlenné vált az ellenzéki oldalon, hanem ő maga az együttműködés kovácsa, hiszen képes valamennyi partnerét tárgyalóasztalhoz ültetni.

A találkozó, ahogy az várható volt, nem zárta le az ellenzéki pártok közötti versenyt - nem mondhatjuk, hogy péntektől egységes, minden ízében koherens alternatíva kínálkozik a kormánypártokkal szemben – de a Magyar Közösség Pártját, nem mellékesen, visszahelyezte a politika főutcájára.

Az MKP pénteken látványosan demonstrálta koalíciós potenciálját, amelyet az egységes érdekképviselet felbomlását követően a Híd vitt magával. 2018 tavaszán az a helyzet, hogy Bugár Béla pártja menthetetlenül beszorulni látszik a Smer és a nemzetiek által dominált populista térfélre. Bugárék a koalíció megmentésével a lehető legtávolabbra pozicionálták magukat a szlovák jobbközép pártjaitól, a polgári oldaltól. Pénteken már a szlovák pártvezetőktől hallhattuk, hogy a Híd nem polgári párt többé, identitását feláldozta a hatalom megtartásáért.

Az MKP az ellenzékkel tárgyalt
Vajon tovább folytatódik a közeledés?

A legkésőbb 2020-ban sorra kerülő törvényhozási választásokat követően gyökeresen új helyzet állhat elő a szlovákiai magyarok szavazatáért versengő pártok erősorrendjében. Bár a politikában közhelyszámba megy, hogy aki időt nyer, az életet nyer, Fico halálos ölelése a Híd számláján könnyen felülírhatja a megnyíló pénzcsapoktól remélt politikai hasznot.

A válságspirálba került, erkölcsileg ellehetetlenült Híddal szemben az MKP előtt számottevő potenciál mutatkozik, a következő hónapokban jelentősen növelheti választói bázisát riválisa rovására. Azáltal, hogy az MKP újra a politikai szcéna teljes értékű szereplőjévé válhatott, a következőkben a párt által felkarolt szakpolitikai témákra is nagyobb figyelem összpontosulhat a szlovák közvélemény részéről. Ez az előszobája annak, hogy a koalíciós potenciál kibővítése után a párt megerősítse a választók szemében már jócskán megkopott kormányzóképességét is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

Száraz Dénes 2018. október 11., csütörtök

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Szép korban a szépkorúság?

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Molnár Judit 2018. október 10., szerda

Mélypont

A gyűlöletkampányt Kijevben fazonírozzák, a jelek szerint átgondolt stratégiával.

Száraz Dénes 2018. október 09., kedd

2019-től bevezetnék az arab számokat az EU-ban

Meg lehetne esetleg kérdezni bárhol az utca emberét, hogy a jobbról balra tartó arab írás uniós bevezetését támogatja-e, vagy maradjunk meg a hagyományos balról jobbra tartó európai, köztük magyar írásmódnál?

Fülöp Antal 2018. október 08., hétfő

Miben hisz a modern ember?

Ezt a kérdést teszi fel Robert Musil a Tulajdonságok nélküli ember című megaregényében, majd így folytatja: Istenben vagy egy Világcég főnökében hisz?

Száraz Dénes 2018. október 07., vasárnap

Tényleg vége a kettős időnek?

1980-tól éltünk vele együtt jóban, rosszban! Minden évben fejtörést okozott két alkalommal, hogy most akkor merre is tekerjük - előre vagy hátra az órát?

Vélemény
Száraz Dénes: Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd ...

Kövesdi Károly: Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar ...

Száraz Dénes: Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan ...