HIRDETÉS

Kolek Zsolt

2018. április 14., 09:22

A politika főutcája

A Magyar Közösség Pártja az elmúlt nyolc évben leszorult a politika főutcájáról. Erős regionális pártként ez idő alatt megőrizte törzsválasztói bizalmát, de az országos politika alakításába érdemben nem tudott beleszólni.

A 2018-as „forró tavasz” következményeképp az MKP előtt komoly lehetőség kínálkozik arra, hogy újra a szlovákiai közélet tevőleges szereplőjévé váljon. A pénteki ellenzéki kerekasztal az MKP kezdeményezésére valósult meg, jelezve, hogy a párt nemcsak megkerülhetetlenné vált az ellenzéki oldalon, hanem ő maga az együttműködés kovácsa, hiszen képes valamennyi partnerét tárgyalóasztalhoz ültetni.

A találkozó, ahogy az várható volt, nem zárta le az ellenzéki pártok közötti versenyt - nem mondhatjuk, hogy péntektől egységes, minden ízében koherens alternatíva kínálkozik a kormánypártokkal szemben – de a Magyar Közösség Pártját, nem mellékesen, visszahelyezte a politika főutcájára.

Az MKP pénteken látványosan demonstrálta koalíciós potenciálját, amelyet az egységes érdekképviselet felbomlását követően a Híd vitt magával. 2018 tavaszán az a helyzet, hogy Bugár Béla pártja menthetetlenül beszorulni látszik a Smer és a nemzetiek által dominált populista térfélre. Bugárék a koalíció megmentésével a lehető legtávolabbra pozicionálták magukat a szlovák jobbközép pártjaitól, a polgári oldaltól. Pénteken már a szlovák pártvezetőktől hallhattuk, hogy a Híd nem polgári párt többé, identitását feláldozta a hatalom megtartásáért.

Az MKP az ellenzékkel tárgyalt
Vajon tovább folytatódik a közeledés?

A legkésőbb 2020-ban sorra kerülő törvényhozási választásokat követően gyökeresen új helyzet állhat elő a szlovákiai magyarok szavazatáért versengő pártok erősorrendjében. Bár a politikában közhelyszámba megy, hogy aki időt nyer, az életet nyer, Fico halálos ölelése a Híd számláján könnyen felülírhatja a megnyíló pénzcsapoktól remélt politikai hasznot.

A válságspirálba került, erkölcsileg ellehetetlenült Híddal szemben az MKP előtt számottevő potenciál mutatkozik, a következő hónapokban jelentősen növelheti választói bázisát riválisa rovására. Azáltal, hogy az MKP újra a politikai szcéna teljes értékű szereplőjévé válhatott, a következőkben a párt által felkarolt szakpolitikai témákra is nagyobb figyelem összpontosulhat a szlovák közvélemény részéről. Ez az előszobája annak, hogy a koalíciós potenciál kibővítése után a párt megerősítse a választók szemében már jócskán megkopott kormányzóképességét is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. augusztus 15., szerda

Hé, víz!

Bratyizva hemzsegnek az oroszok és ukránok együtt a vízben. Megbékélés a magyar vízben.

Kövesdi Károly 2018. augusztus 14., kedd

A nyitott társadalom esete a sánta kutyával

Nyitott társadalom? Soha a világtörténelemben nem fordult elő akkora svindli, olyan társadalomromboló ideológia, mint amit a nyitott társadalom elmeháborodott eszméje képvisel.

Aich Péter 2018. augusztus 14., kedd

Jogok ütközése

Nagyon odavagyunk a jogainkért. Pontosabban azért, amit annak nevezünk ki.

Száraz Dénes 2018. augusztus 13., hétfő

Ki mint gyűjt, úgy arat

Vajon elégedettek lehetünk a Felvidéken az általunk összegyűjtött aláírások számával vagy sem?

Haják Szabó Mária 2018. augusztus 12., vasárnap

A humánum (ál)arcai

Az Európai Unió nem vesz részt Szíria újjáépítésében, nem jött be ugyanis a számítása. Az Aszad‑rezsim maradt, a „demokratikus átalakulás” meg elmaradt.

Agárdy Gábor 2018. augusztus 11., szombat

A Nagy Bratyó

Pártunk és Kormányunk a közelmúltban kitalálta, hogy folyamatosan szeretne belekukucskálni a vállalkozók és jogi személyek, valamint a civil szervezetek bankszámláiba.

Száraz Dénes 2018. augusztus 10., péntek

Ezerarcú Bugár

A Most-Híd boszorkánykonyhájában összedugták fejüket a főszakácsok, hogy a mi hozna többet a pártkonyhára: a maradás vagy a távozás a jelenlegi kormánykoalícióból.

Száraz Dénes 2018. augusztus 09., csütörtök

Csuk biztos tudja

Micsoda blamázs! Az egész kormánykoalíció szégyene! De a Smer-SNS-Most-Híd koalíció még most is kitartana a legvégsőkig Kaliňák mellett, aki bizonyára sok értékes, esetleg másokra nézve terhelő információ birtokában van.

B. Vida Júlia 2018. augusztus 08., szerda

Mindennapi örömeink

Nem kell ahhoz messzire utazni, hogy jól érezzük magunkat. Van felfedezni való bőven szűkebb vagy kicsit tágabb pátriánkban is.

Matus Tibor 2018. augusztus 07., kedd

Szuverén országnak nevezhető még Szlovákia?

A kérdés persze költői, mert fennállása alatt sosem bírt az ország teljes szuverenitással.

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: Hé, víz!

Bratyizva hemzsegnek az oroszok és ukránok együtt a vízben. Megbékélés a magyar vízben.

Kövesdi Károly: A nyitott társadalom esete a sánta kutyával

Nyitott társadalom? Soha a világtörténelemben nem fordult elő akkora svindli, olyan társadalomromboló ideológia, ...

Aich Péter: Jogok ütközése

Nagyon odavagyunk a jogainkért. Pontosabban azért, amit annak nevezünk ki.