Kolek Zsolt

2018. április 14., 09:22

A politika főutcája

A Magyar Közösség Pártja az elmúlt nyolc évben leszorult a politika főutcájáról. Erős regionális pártként ez idő alatt megőrizte törzsválasztói bizalmát, de az országos politika alakításába érdemben nem tudott beleszólni.

A 2018-as „forró tavasz” következményeképp az MKP előtt komoly lehetőség kínálkozik arra, hogy újra a szlovákiai közélet tevőleges szereplőjévé váljon. A pénteki ellenzéki kerekasztal az MKP kezdeményezésére valósult meg, jelezve, hogy a párt nemcsak megkerülhetetlenné vált az ellenzéki oldalon, hanem ő maga az együttműködés kovácsa, hiszen képes valamennyi partnerét tárgyalóasztalhoz ültetni.

A találkozó, ahogy az várható volt, nem zárta le az ellenzéki pártok közötti versenyt - nem mondhatjuk, hogy péntektől egységes, minden ízében koherens alternatíva kínálkozik a kormánypártokkal szemben – de a Magyar Közösség Pártját, nem mellékesen, visszahelyezte a politika főutcájára.

Az MKP pénteken látványosan demonstrálta koalíciós potenciálját, amelyet az egységes érdekképviselet felbomlását követően a Híd vitt magával. 2018 tavaszán az a helyzet, hogy Bugár Béla pártja menthetetlenül beszorulni látszik a Smer és a nemzetiek által dominált populista térfélre. Bugárék a koalíció megmentésével a lehető legtávolabbra pozicionálták magukat a szlovák jobbközép pártjaitól, a polgári oldaltól. Pénteken már a szlovák pártvezetőktől hallhattuk, hogy a Híd nem polgári párt többé, identitását feláldozta a hatalom megtartásáért.

Az MKP az ellenzékkel tárgyalt
Vajon tovább folytatódik a közeledés?

A legkésőbb 2020-ban sorra kerülő törvényhozási választásokat követően gyökeresen új helyzet állhat elő a szlovákiai magyarok szavazatáért versengő pártok erősorrendjében. Bár a politikában közhelyszámba megy, hogy aki időt nyer, az életet nyer, Fico halálos ölelése a Híd számláján könnyen felülírhatja a megnyíló pénzcsapoktól remélt politikai hasznot.

A válságspirálba került, erkölcsileg ellehetetlenült Híddal szemben az MKP előtt számottevő potenciál mutatkozik, a következő hónapokban jelentősen növelheti választói bázisát riválisa rovására. Azáltal, hogy az MKP újra a politikai szcéna teljes értékű szereplőjévé válhatott, a következőkben a párt által felkarolt szakpolitikai témákra is nagyobb figyelem összpontosulhat a szlovák közvélemény részéről. Ez az előszobája annak, hogy a koalíciós potenciál kibővítése után a párt megerősítse a választók szemében már jócskán megkopott kormányzóképességét is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Kolek Zsolt 2019. január 12., szombat

A doni katasztrófa és a kollektív emlékezet

Hetvenhat évvel ezelőtt, ezekben a fagyos januári napokban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amely a Don-kanyarban néhány nap alatt áttörte a hősiesen küzdő, ámde hiányosan felszerelt 2. magyar hadsereg védelmét.

Száraz Dénes 2019. január 11., péntek

Betyárból pandúr

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik.

Aich Péter 2019. január 10., csütörtök

Vigyázat! Hírek!

A szakma becsülete, a szó becsülete, az igazságosság ki tudja, hova lett.

Száraz Dénes 2019. január 09., szerda

Hova tűnt a jellem?

Az óriásplakátok mostani üzenete szerint most tapasztalt államfőre lesz szüksége az országnak!

Vélemény
Száraz Dénes: Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel ...

Kövesdi Károly: Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes: Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, ...