Az MKP az ellenzékkel tárgyalt

ma7 2018. április 13., 15:59

A Magyar Közösség Pártja meghívására az ellenzéki pártok pénteken az MKP székházában találkoztak kerekasztal-megbeszélésen.

A megbeszélés résztvevői Fotó: ma7

A találkozó létrejötte nem meglepő, mert az elmúlt időszakban a szlovák ellenzéki pártok részéről közeledés volt megfigyelhető az MKP irányában. Ezen a téren eddig Igor Matovič volt a legaktívabb, de a kialakult politikai helyzetben a többi politikai alakulat számára is fontos lehet a magyar párt megerősödése.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke kiemelte, nagy öröm számukra, hogy éppen egy parlamenten kívüli párt tudta egy asztalhoz ültetni az ellenzék tagjait, akik alternatívát jelenthetnek a bábkormánnyal szemben.  Egyúttal emlékeztetett, hogy a felvidéki magyarok a döntő pillanatokban mindig a helyes oldalt választották, s így van ez ma is, amikor a legtöbben tisztességes Szlovákiát szeretnének.

A találkozón azt szerettük volna elérni, hogy az országban élő magyarokat ne Bugár Béla szégyenteljes viselkedése alapján ítéljék meg. A lényeg, hogy elkezdődött közöttünk egyfajta kommunikáció
  • fejtette ki véleményét Menyhárt.

A pártok képviselői a sajtó munkatársainak továbbá elmondták, ez még csak az első találkozó volt, szeretnék jobban megismerni partnereiket, s még korai a későbbi együttműködésről beszélni. Richard Sulík, az SaS elnöke azonban figyelmeztetett arra, hogy a kialakult politikai helyzetben nem valószínű a jelenlegi kormány 2020-ig tartó regnálása. Az ellenzék egybehangzó véleménye, hogy van alternatívája a Pellegrini-kormánynak.

Képgalériánk:
Fotó: ma7

Igor Matovič újságírói kérdésre válaszolva elmondta, továbbra is fenntartja azt az ajánlatát, hogy az MKP-vel koalícióra lépjen, vagy jelöltjeinek helyet adjon a választási listájukon, mivel a szlovákiai magyarok megérdemlik a parlamenti képviseletet. Egyúttal megjegyezte, a Most-Híd számára azonos DNS-t jelent a SMER-SD-vel és az SNS-szel. Alojz Hlina a felvidéki magyarok lojalitását továbbra is másként látja, mint a többiek, de talán ebben is változást hozhatnak a következő találkozók, mert legközelebb Igor Matovič látja majd vendégül a politikai pártok vezetőit. Hlina megjegyezte, azon témákat fogják keresni, amelyek összekötik őket.

A magyarok lojálisak és szeretnének jól élni Szlovákiában, jó kórházakat akarnak, és azt szeretnék, ne menjenek el e gyerekeik külföldre. A magyarok Szlovákiában korábban mindig jó oldalon álltak, segítettek megszabadulni Mečiartól, ezt nem feledtük el. A célunk az, hogy legyen bármilyen nemzetisége a lakosnak, azok az ország minden sarkában éljenek jól

- mondta el Igor Matovič. 

Az önkormányzati választások kapcsán a pártok egyébként a legtöbb helyen önálló indulásban gondolkodnak. 

0 HOZZÁSZÓLÁS