2022. február 17., 19:04

A módosított állampolgársági törvény felér egy kitelepítéssel

Legalábbis szándékában! Mivel aki a Felvidéken úgy érzi, hogy a magyar nemzethez való kötődését, tartozását magyar állampolgárság felvételével is ki szeretné fejezni, meg szeretné erősíteni, annak a szlovák parlament által módosított állampolgársági törvény értelmében el kell hagynia a szülőföldjét.

Kitelepítés
Fotó: Fortepan

Különben hontalanná válik a szülőföldjén, elveszíti a szlovák állampolgárságát ugyanúgy, mint 1945 után, a hontalanságunk éveiben.

A törvénymódosításról február 16-án szavaztak a képviselők a parlamentben: a jelenlévő 129 képviselőből 81-en szavaztak a módosítás mellett, köztük Gyimesi kivételével az OĽaNO képviselői is, Grendel Gáborral egyetemben. Negyvenen szavaztak ellene, heten tartózkodtak, egy képviselő nem szavazott.

A törvénymódosítás értelmében a szlovákon kívül más állampolgársággal is rendelkezőknek bizonyítaniuk kell legalább ötéves tartózkodást annak az országnak a területén, amelynek az állampolgárságát felvették a szlovák mellé. A külföldi állampolgárság felvétele időpontjának arra az időszakra kell esnie, amikor az illető az adott országban tartózkodott életvitelszerűen, és ezt igazolni is tudja. Vagyis, aki magyar állampolgár is kíván lenni, hagyja el a szülőföldjét!

Tehát az elfogadott törvénymódosítás továbbra sem kezeli azt a helyzetet, hogy a felvidéki magyarok Magyarországra költözés nélkül jussanak hozzá a magyar állampolgársághoz.

Továbbá azt sem, hogy akik a magyar állampolgárság felvételével elvesztették a szlovákot, visszakaphassák. Vagyis ugyanúgy, mint eddig a szlovák állampolgárságuk megfosztásával sújthatók azok, akik a szülőföldjükön maradva csupán érzelmi alapon vették fel vagy a jövőben kívánják felvenni a magyar állampolgárságot.

Szlovákiában tehát a törvény értelmében nem lehetünk magyar állampolgárok továbbra sem, amennyiben hivatalosan bejelentjük, közhírré tesszük a magyar állampolgárság felvételét! Minek is lennénk, kérdezik többen a magyar nemzetiségűek közül is, hiszen ebben és nem abban az országban élünk, minek ez a felhajtás, a többség felesleges provokálása, ez a jobb boldogulásunkat nem segíti?!

Persze, hogy nem, de a tartásunkat igen!

Az anyanemzethez való tartozásunknak magyar állampolgársággal való kifejezése erősíti az önbecsülésünket is!

Felvértezhet minket belső mundérral a többséggel vívott hétköznapi küzdelmeinkben is. „Čo si, maďar?” (Mi van, magyar vagy?). Igen az vagyok, sőt magyar állampolgár is! Nem mások ellen, hanem magamért! Érthetetlen tehát a szlovák törvényhozás részéről, hogy félti ezt a kis országot a területén élő magyar állampolgároktól. Annyian soha nem leszünk, hogy veszélyeztetnénk a szlovák államiságot! De miért is tennénk?

Az igazság az, hogy néhányan úgy gondoljuk, magyar állampolgárként is szeretnénk otthon érezni magunkat a szülőföldünkön!

A magyar kormány által lehetővé tett egyszerűsített honosítás csak a magyar állam és a külhoni magyarok jogi viszonyát jelenti, más ország ezt ellentörvénnyel ne szabályozza!

Különben is a szlovák alkotmány garantálja a szlovák állampolgárságot azoknak, akik erről önként nem akarnak lemondani. A szlovák parlament állampolgársági törvénye tehát 2010-től alkotmányellenes! Hátrányosan érinti az itt élő magyarokat, árt Szlovákiának és árt a békés szlovák-magyar együttélésnek, ezért jogosan fordul a Szövetség azzal a kéréssel Zuzana Čaputová köztársasági elnökhöz, hogy az elfogadott jogszabályt ne írja alá és forduljon az Alkotmánybírósághoz! Az államfő a népszámlálási eredmények értelmezésével kapcsolatban a minap jelentette ki, hogy

Az aggodalmak eloszlatása érdekében szükségesnek tartom azt is, hogy a lehető leghamarabb stabilizálódjon a vonatkozó jogi normák egységes értelmezése, és ezt kommunikáljuk a nemzeti kisebbségek képviselői felé.”

Amennyiben tehát az államfő fontosnak tartja a jogi normák egységes értelmezését, el tudja dönteni azt is, hogy mi alkotmányellenes!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.