Agárdy Gábor

2019. október 17., 11:07

A javíthatóság és tartósság előmozdítása

Mindenkinek ismerős az a szituáció, amikor egy megvásárolt háztartási gép, számítógép vagy akár egy személyautó is pár hónappal a garanciális idő lejárta után elromlik. Megtörténhet ilyen eset a garanciális időn belül is, de ez nem jellemző. Ha mégis meghibásodik a készülék, általában az eladók ingyen és bérmentve cserével, esetleg javítással orvosolják a hibát.

Ma már sok készülék (még a legegyszerűbbek is) programozható mikrocsipet tartalmaz. Ezért nem gond egy olyan szoftvert a gyártásnál telepíteni, amely méri a lefutott időt, esetleg a bekapcsolások számát, stb., és egy bizonyos idő után kigenerál egy véletlenszerű számot, amelyet hozzáad a mért időhöz – nehogy minden készülék egyszerre, egyformán viselkedjen. Ha ez lejár, egy kisebb hibát generál a készülékben, amely még nem okoz teljes működésképtelenséget. Majd egy újabb „véletlen“ folytán elromlik a készülék. Nem egy példát lehetne felhozni...

A tapasztalat azt mutatja, hogy a megvásárolt készülékek zöme 2,5-4 év után romlik el. Az 5 év feletti meghibásodások száma már alacsonyabb, mert ha ennyit kibírt, talán tartósabbra  tervezték.

A vevő pedig ott áll a dilemma előtt: újat vegyen vagy próbálkozzon a javíttatással. A többség általában új készüléket vásárol, az öreg készülék megsemmisítését (újrahasznosítását) általában az új készülék eladójának kellene vállalnia.

Ma az ilyen termékek előállítási folyamatában benne van a „meghatározott  megbízhatóságú“ tervezés, amely sokféle módon biztosíthatja, hogy a készülék ne legyen úgymond „örökéletű“ – mondjuk 10-15 évig – ami után nem csak fizikailag, de morálisan is elöregedik egy gyártmány. Az ilyen gyatra „tervezést“ még az egyetemeken is tanítják. Nem éppen egy tisztességes hozzáállás, de jövedelmező.

Így keletkezik aztán az irdatlan mennyiségű készülékhulladék, amelynek likvidálása lehet, hogy sok esetben többe kerül mint az új gyártmány előállítása  (pl. műanyagok megsemmisítése, illetve újrahasznosítása).

A józan ész azt mondja: pl. egy háztartási készülék megbízhatóságának olyannak kellene lennie, hogy 8-10 évig működhessen (minimális hibaszám mellett) és a javíthatóság biztosítva legyen.

Az ezt ellenzők azzal érvelnek, hogy így százezrek esnek el a munkalehetőségtől, akik előállítják az új készülékeket és likvidálják a „hulladékot“. Ez első hallásra látszólag igaz is lehetne, de sajnos nem így van. A gond a felhasznált többletenergiával van, amelynek földi erőforrásai már ma erősen korlátozottak.

Ezen próbál most segíteni az Európai Unió, amely 2017. július 4-ei állásfoglalását a közelmúltban vitatta a Bizottság (lásd: 1. -40. pontok – érdemes megnézni). Nem is lenne ezzel semmi baj, hogy a fogyasztót előnytelenül érintő gyártási, karbantartási és javítási folyamatokon az EU – nyilván környezetvédelmi okok miatt is, ami most nagyon „trendi“ – változtatni akar.

Azonban a szakemberek szerint megint „nem jól görbül az EU-s uborka“. Mi is történhet?

A megbízhatóbb készülékekhez nagyjából 10 évig fog kelleni pótalkatrészt tárolni. Ennek költségei vannak. Magát a tervezést át kell alakítani a nagyobb megbízhatóságú készülékek felé – ez is kerül valamibe.

Több anyagra lesz szükség a masszivitás biztosítása érdekében. Ezeket a veszteségeket a gyártók majd beépítik a pótalkatrészek és a javítás árába és majd olyan készülékeket gyárthatnak, amelyek élettartama még rövidebb lesz mint eddig – ha már javítunk... akkor „javítsunk“! Vagy emelik az árat...

Ennek a folyamatnak két erős mozgatórugója van: a kíméletlen konkurrenciaharc és a remélt nyereség. Az utóbbiról pedig nem szívesen mond le egyetlenegy gyártó sem.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. november 18., hétfő

Bársonyban vagy bíborban született-e a szabadság?

Az is fura volt utólag, hogy a főelvtársak milyen gyorsan tudtak berendezkedni az új rendszerben, letűnt politikai hatalmukat privatizációs spekulációkkal váltották át gazdaságira.

Molnár Judit 2019. november 17., vasárnap

Eltékozolt éveink

Teremtő, nagy időket megélni akár a sors ajándékaként is felfogható.

Tóth Tünde 2019. november 17., vasárnap

Fiamnak november tizenhetedike margójára

Minden évben máshogy élem meg a Koraszülöttek Világnapját, amihez Neked köszönhetően van közünk.

Száraz Dénes 2019. november 17., vasárnap

Magyarságtudatból elégtelen!

Azt gondolná az ember, hogy magyarságtudat és -ismeret között nincs összefüggés, mivel Magyarországon sok olyan egyetemet végzett, műveltnek vélt politikus és újságíró befolyásolja a közvéleményt, akiknek a magyarságtudatuk erősen megkérdőjelezhető.

Száraz Dénes 2019. november 16., szombat

Amikor az iskolaközpont a megoldás, nem szabad hezitálni

A szlovákiai magyar oktatás fellendítése minden felvidéki magyarnak a szívügye.

Kolek Zsolt 2019. november 16., szombat

Esélylatolgatás a rajtvonalon

A Smer-SD nyerhet, de ki alakít kormányt?

Kövesdi Károly 2019. november 15., péntek

Falak és gesztusok

S most itt állunk, és újra mocorognak a téglák, tekeregni kezd a szögesdrót, csak éppen ellentétes indítékkal.

Kolek Zsolt 2019. november 15., péntek

Bársonyos félmúlt

1989 Kelet-Közép-Európa éve volt, azé a szanaszét rojtosodott régióé, amelyet az elmúlt évszázadokban folyamatosan a felzárkózás, az utolérés vágya fűtött, s ezenközben csak ritkán ismerhetett önmagára.

Száraz Dénes 2019. november 14., csütörtök

Gyurcsányék és a Momentum kirohanásai a külhoni magyarság ellen

Még le sem csillapodtak a kedélyek a magyarországi Momentum párt erdélyi és felvidéki magyarellenes megnyilvánulásai miatt, máris beindultak Gyurcsányék, nehogy lemaradjanak a fiatal liberális titánok mögött!

Száraz Dénes 2019. november 13., szerda

Köthetnénk mi is megnemtámadási szerződést

Nem kellene a magyar pártoknak – mind az ötnek – szintén egy ilyen megnemtámadási szerződést kötniük a felvidéki magyar választási kedv fokozása érdekében?

Vélemény
Száraz Dénes: Bársonyban vagy bíborban született-e a szabadság?

Az is fura volt utólag, hogy a főelvtársak milyen gyorsan tudtak berendezkedni az új rendszerben, letűnt politikai hatalmukat ...

Molnár Judit: Eltékozolt éveink

Teremtő, nagy időket megélni akár a sors ajándékaként is felfogható.

Tóth Tünde: Fiamnak november tizenhetedike margójára

Minden évben máshogy élem meg a Koraszülöttek Világnapját, amihez Neked köszönhetően van közünk.