2022. november 12., 09:22

A hetven százalék hetven százaléka

Idén állítólag kétszer perdülhetnek táncra a nyugdíjasok! Volt egyszer egy előrehozott 13. nyugdíj júniusban, és lesz 14. is decemberben, hogy kirúghassanak a hámból még karácsony előtt, aztán szilveszterkor is. Megérdemlik, hiszen a januári 1,3 százalékos nyugdíjemelés csak loholt, de nyomába se érhetett a teljes sebességgel száguldó inflációnak. Mint halottnak a csók, szokták volt mondani nagyszüleink.

nyugdíjas
Fotó: unsplash.com

Aztán júniusban jött az igazi ihaj-csuhaj, lehetett készülődni, csomagolni a Bahamákra, mert ugye hozta a postás a 13. nyugdíjat! Amiről végül is kiderült, hogy csak 70%-a az öregségi járandóságnak. Egy régebbi családi házban egyedül éldegélő idős ember ebből még egyhavi rezsijét sem tudta kifizetni. Hogy miért nem megy lakni egy kis, városi garzonba, olvashattuk a „jótanácsot”? Mert akkor háztáji és veteményes hiányában éhen halna, a gyógyszerek pedig nem laktatnak, de kellenek. Meg aztán az a fránya röghöz kötöttség… 

Hiába volt a ledolgozott évek és iskolai végzettség alapján egyeseknek másoknál valamivel magasabb a nyugdíja, még ez a 70 százalék sem járt automatikusan, mert egy kulcs alapján differenciálták keményen. Az átlagnyugdíj esetében sem rúgott az egekbe az összeg, alig 140 eurót jelentett ez az egyszeri nyugdíj-kiegészítés, melyet még véletlenül se nevezzünk 13. nyugdíjnak.

Új fürdőruci a Bahamákra már nem igen fért volna bele ebbe az összegbe. Más se… No, de azt is tudjuk, hogy a szegény ember vízzel főz, ne álmodozzunk tehát! Bár már ez a fránya víz se olcsó, nem beszélve a főzésnél elhasznált energiáról. Annyi neked, Bahama! 

Még be se csengetett kétszer a postás a júniusi nyugdíjas jutalommal, máris elkezdtek a parlamenti képviselők azon vitázni, hogyan tovább. Mi lesz a szegény nyugdíjasok és mások megélhetésével a tovább rohanó inflációban, az elszabadult energiaárak közepette, hiszen nemsokára jön a tél, és a nyugdíjból élők nem vándormadarak, hogy elszálljanak a melegebb éghajlatra. Csak a másként is értelmezhető melegebb éghajlat jöhet szóba… És elkezdtek repkedni felelős politikusaink szájából a szebbnél szebb, ígéretesebbnél ígéretesebb nyugdíjemelésről szóló hírek, javaslatok. Eduard Heger kormányfő bejelentette, hogy jövő januártól 11,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami átlagban havi 69 eurós növekedést jelent majd. Történelmi mértékű nyugdíjemelés egy történelmi mértékű inflációs időszakban! Meglátjuk! További történelmi lépés a kormány részéről, hogy egy nyugdíjasnak, akinek átlagos keresetű gyermeke van, a nyugdíjemeléssel és a szülői bónusszal együtt januártól 80 euró plusz összeg jár. Amennyiben két gyermeke keres átlagosan, akkor már 100 euróval kaphat többet, ami már csaknem 20 százalékos többletbevételt jelentene az idei évhez képest. Viszont ez a segítség nem vonatkozik mindenkire, hiszen vannak sajnos gyermektelen nyugdíjasok, sokaknak külföldön dolgozik a gyermekük, esetleg munkanélküliek. 

Pellegrini egykori kormányfő – aki most sem lenne esélytelen az előrehozott parlamenti választáson – azt hangsúlyozta júniusban, hogy nem várhatunk 2023. január 1-ig a nyugdíjemeléssel, az időseknek ugyanis már akkor szükségük volt a legalább 8 százalék körüli emelésre. 

Közben 11 nappal az önkormányzati választások előtt a parlament rábólintott a 14. nyugdíjra is, ám ez is csak egyszeri nyugdíj-kiegészítés lesz, sőt kisebb összegű, mint a nyári, mert csak az akkori 70 százaléknak a hetven százaléka lesz, amit félkézzel elvisz a Mikulás és a Jézuska az unokáknak. Téli nyaralásra, síelésre, snowboardozásra (hódeszkázásra) már nem fogja futni az öregeknek a téli kormányadományból. A fűtetlen lakásban még a hidegtől való otthoni vacogás enyhítésére sem. A megjósolt 30 centes tojásból (darabja) karácsonykor sütni se lehet (még jó, hogy megvan a tavalyelőtti műkarácsonyfa a szaloncukrokkal együtt, majd vigyázunk, hogy a kisunoka ne egyen belőle). Sürgősen meg kell tanulunk sütni, főzni mindig az akciós termékekből. Felejtsük el, hogy mit szerettünk enni karácsonykor és máskor is! Egy ársapkás magyarországi farhátat is lehet jóízűre főzni paprikásnak, és ugyanabban a szép, ünnepi étkészletben felszolgálni, mint a sült pulykát, és nem minden lencselevesbe kell füstölt hús vagy kolbász, finom az anélkül is.   

Ha választani lehetne a kétszeri könyöradomány és az átgondolt, rendszeres havi nyugdíjemelés között, a nyugdíjasok 110 százaléka az utóbbi mellett döntene. Én is.

Megjelent a Magyar7 2022/45.számában.

Megosztás
Címkék