Agárdy Gábor

2019. március 22., 16:42

A harmadik lehetőség bája

Egy hölgy, aki alig két éve a semmiből került elő, bejutott az államfőválasztás második fordulójába. Igen, ilyen csak a mesében, meg Szlovákiában lehetséges...

Arról a Zuzana Čaputová-ról van szó, aki úgy került be a köztudatba, hogy a Via Iuris szervezeten keresztül megakadályozta Bazinban (Pezinok) a hulladéktároló felépítését és üzemeltetését. Ezért Kaliforniában kitüntette a Goldman Environmental Prize, idehaza pedig Kiska államfő is. Majd a nemrég megalapított Progresszív Szlovákia (PS) párt egyik vezető egyénisége lett, amely párt tudvalevőleg igencsak liberális húrokat penget.

A párt szponzorai sokszorosan kapcsolatban vannak a Google keresője szerint is az „OSF“, a Nyilt Társadalom Alapítvány Szlovákiában működő jó néhány „fióküzemével“.

Szakemberek szerint a választási kampánya talán eddig a legdrágább lehet, látva a mediális felületet, ahol megjelenik. Szinte amerikai álom – mondhatná az ember, ha nem bújt volna ki a liberális szög a zsákból. De kibújt. A választások első fordulójában utcahosszal előzte meg Maroš Šefčovič ismert karrierdiplomatát, ma az EB energetikai biztosát.

Šefčovič a régi pártállami korszak terméke, moszkvai kiképzésű, MGIMO-s volt kommunista,

aki mindig olyan álláspontot képvisel, amelyet az aktuális kenyéradója megkövetel tőle. Most éppen a választások második fordulójában a nemzeti és keresztény húrokat kezdte pengetni. Képzett, sok gyakorlattal rendelkező diplomata, aki kívülről-belülről ismeri a nagypolitika minden csínját-bínját. Belső lelkivilágát nem is titkolja, beállt a SMER-es csatasorba az elnöki palotáért zajló csatában. Mediális felülete jóval szerényebb, a liberális újságírás nem nagyon vesz róla tudomást, csak a szociáldemokraták között népszerű.

Kettejük közül hatásosan egyikük sem szólította meg a szlovákiai magyar kisebbséget – mintha nem is léteznénk.

Az első forduló hajrájában – szerkesztői unszolásokra – pottyantott felénk néhány közhelyet egyik is, másik is. Az átlagmagyart nem lepték meg semmivel. Ez látszott a Dél-Szlovákiában elért választási eredményekben is. Országosan itt választottak a legkevesebben.

Nos, kettejük között dől el majd március 30-án a választások második fordulójában, hogy ki veszi birtokba a pozsonyi Grassalkovich-palotát. Az igazat megvallva egyikük sem nyilvánult meg barátunkként, aki majd kiállna például a nemzetállami alkotmány módosítása (My, národ slovenský...), vagy kisiskoláink pozitív diszkriminációja mellett.

Sokan azon az állásponton vannak, hogy a második körben mindenképpen meg kell akadályozni a SMER további korrupt hőzöngését és ennek a kormánykoalíciónak 2020-ban véget kell vetni. Ezért kell olyan államelnök, aki nem sározta be magát más politikai és gazdasági botrányokkal. Akire nem ragadt rá semmilyen politikai szenny. Aki aktivistaként részt vett a Kuciak-gyilkosság körüli utcai tüntetéseken. Aki osztja a Nyugat feltétlen neoliberális filozófiáját

Mások azon a véleményen vannak, hogy Európában már elegük van a globalizmusból, bal- és neoliberalizmusból, a migrációból, a homoszexuális és LGBT-agendából, a család semmibevételéből, az abortuszkampányból, stb. Képzett diplomatára van szükség, akinek nem kell majd pár évig a palotai- és más protokollt a fejébe sulykolni. Az ezen véleményt hirdetők a Smer-es kötődésről és a világnézeti beágyazottságról pedig egy szót sem ejtenek – nem véletlenül.

Akkor már kell-e szavaznia a mi felföldi emberünknek és ha igen, akkor kire?

Kiindulva történelmi tapasztalatainkból elmondható, hogy most már nem kéne megelőlegezni a bizalmat, mint azt Kiskánál tettük, a kisebbik rosszat sem kell feltétlenül választani, mint azt már számtalanszor megtettük.

Egy azonban biztos: a választásokon részt kellene venni – ez állampolgári és erkölcsi kötelességünk is.

Ha egyik jelölt személye sem felel meg elvárásainknak, még mindig van egy harmadik lehetőség:

a választásokon való részvétellel és mindkét jelölt neve előtt álló számok bekarikázásával ugyan érvénytelen a szavazat, de a szavazó bekerül a választásokon részt vettek közé – szavazatát érvénytelenül is számba veszik. Ha pedig majd a Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozza az adatokat, a megválasztott és a vesztes jelölt is megnézheti, hol volt a legtöbb érvénytelen szavazat. Nem szép, de intelligens üzenet lehetne...

Ha pedig valaki azt mondaná, hogy mégis a kisebbik rosszat választja, arra csak egy jó felelet adható: döntsék el ezt a választást azok a polgárok, akiket a Szlovák Alkotmány az első sorában megszólít...

Ugyanis ezek a jelöltek nem a mi jelöltjeink.

Valahol mi is nagyon elszúrtuk...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. augusztus 21., szerda

Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes 2019. augusztus 21., szerda

Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak a parlamenti választásokon, vagy önállóan.

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 21., szerda

Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.

Mi
Kövesdi Károly 2019. augusztus 20., kedd

Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és meghallgatni a feltételeit? És közben senki sem borítja fel az asztalt?

Száraz Dénes 2019. augusztus 20., kedd

Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén gyakran felhangzik megzenésítve Vörösmarty Mihály hazafias ódája, a Szózat. 

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Vélemény
Pomichal Krisztián: Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes: Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak ...

N. Gyurkovits Róza: Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.