2022. június 9., 18:42

A csömör jelei

Számos jele van az országban a politikai csömörnek. Ezt elsősorban a belpolitikai témájú cikkek olvasottságán, az ilyen jellegű hírműsorok, vitaműsorok, beszélgetések nézettségén, hallgatottságán mérhető le. Kiábrándultság és politikai közöny lett úrrá az országon!

Matovič
Fotó: TASR

Ott tartunk, hogy szinte már egyetlen egy szlovákiai politikus sem vonzó egy kerekasztal-beszélgetéshez a médiában, az állandóan körbe-körbe járatott témákból konkrét megoldások hiányában mindenkinek nagyon elege van.

Úgy tűnik, megcsömörlöttek az emberek a rájuk zúduló politikai tehetetlenségtől, ami a magyarokra két irányból is hat: a szlovák kormánypolitika oldaláról, illetve a továbbra is bizalomhiányban tengődő saját érdekképviselet felől is.

Valamikor elég volt egy írás címében csak arra utalni, hogy valamivel kapcsolatban ezt vagy azt mondta a kormányfő vagy az államfő (nem csak pozitív értelemben), és az olvasási mutatók máris az égbe szöktek. Ma már csak legyintenek erre az emberek, és a fotókon golyóálló mellényekbe kell öltöztetni a közjogi méltóságokat, hogy felkeltsék valahogy az érdeklődést. A felvidéki magyar politikusok nincsenek rózsás helyzetben, terük is, lehetőségük is kevés a szlovák médiában magukat megmutatni. Egy, csak egy legény van talpon a vidéken, de azt is tudjuk, hogy miért, milyen célból.

Manapság kit érdekel például, hogy mi a véleménye Boris Kollár házelnöknek, Matovič pénzügyminiszternek vagy Sulík gazdasági miniszternek (mindhárom kormánypárti elnök is) a szlovákiai üzemanyagárakról, az egekbe szökő inflációról.

Tudjuk ugyanis, hogy szavahihetőségük, probléma- és válságkezelő képességük a bányabéka feneke alatt lakozik. Kollár esetleg a tizenkettedik gyerekével és egy új asszonnyal válhat olvasottá, Sulík csak egy következő kormánybuktatási szándékkal, Matovič pedig Sulík újabb lehülyézésével kerülhet a figyelem központjába. Čaputová eddig is elsősorban ruhakölteményei bemutatására alkalmas kifutóként használta a hazai politikai élet színtereit, de azt igencsak sűrűn. Többségük brüsszeli, valamint amerikai távvezérlésű kifutó modell, médiafigyelemre se érdemes. Nem csoda tehát, hogy hiteltelenségük miatt nem sokan kíváncsiak megnyilvánulásaikra ebben az országban!

Viszont a befutó modellek sem tűnnek túl perspektivikusnak. A korrupció rögös útján egykoron igencsak botladozó Fico és Pellegrini kéz a kézben, magabiztosan halad a hatalom felé, hacsak addig nem születik ellenük olyan bírósági ítélet, amely eltiltja őket a közügyek gyakorlásától.

Az előrehozott választások kormányt elsöprő szele újra megcsapta a kormányoldalt, elkezdődött a nagy helyezkedés ideje is.

Biztos, hogy Boris Kollár mindenre és mindenkivel hajlandó lesz a jövőben is. Már ki is jelentette, hogy a Hlasszal mennyire nagyon. Ez a szlovák politika valós képe: egy kormányzó párt elnöke kijelenti, hogy az önkormányzati választásokon sok helyen tud majd együttműködni a legerősebb ellenzéki párttal. Még a SaS sem kizárt ebből a körből.

A múlt és jelen tapasztalataiból kifolyólag viszont Matovičcsal senki se lesz hajlandó kokettálni az ellenzéki oldalról.

A jelenlegi kormánykoalíció már „bizonyított”, most már csak arra megy ki a játék, hogy a kormánypártok közül melyik tudja magát a legkevésbé sárosnak feltüntetni, ezzel mentesülni a kollektív szerencsétlenkedés alól.

Egyes kormánypárti politikusok pedig már külön utas politikát folytatnak, egyeztetés nélkül rukkolnak ki magamutogató, szenzációéhes témával, illetve az irányvonaltól eltérő parlamenti szavazással.

Például nemrégiben egy OĽaNO-s képviselő jelentette ki, hogy a lakhatási költségekkel küzdő időseknek egyszerűen lakhelyet kellene változtatniuk. A nyugdíjasokat lelövik, ugye?

A populista megnyilvánulások hajszája sok esetben felváltotta a parlamenti munkát, ami egyre gyakoribbá válhat a közeljövőben. Ez az önfuttatás sejteti leginkább, hogy a kormányoldalon sokan már beletörődtek a kormányváltásba, igyekeznek szabadulni a jelenlegi kötelékekből, és más pártok számára magukat eladhatóvá tenni a következő parlamenti választásokra. Ez lehet akár előrehozott is. A jelenlegi pártjuk már nem a szívügyük, az önkormányzati választásokra magasról tesznek. Csak a szlovák parlament, esetleg az európai! A kormánykoalíció szétfolyóban, mint a kánikulában napon felejtett jégkrém. De mi lesz a megcsömörlött választókkal? Valamivel fel kellene rázni őket, hiszen nyakunkon az önkormányzati választások! 

 

Megosztás
Címkék