2022. március 8., 14:13

Zselíz az Építészfórum Rejtett Kincsei között

2022. március 6-án vált elérhetővé az Építészfórum kisvideója, ami a zselízi Szent Jakab plébániatemplomot mutatja be.

zselizi-templom
Fotó: Görföl Jenő

Az Építészfórum – Trianon Múzeum Alapítvány által támogatott – Rejtett Kincsek című sorozatának következő állomása Zselíz volt. A videóban számos érdekességet tudhatunk meg a Garam parti település templomában rejlő freskókról.

A Szent Jakab plébániatemplom falain 1884-ben bukkantak középkori freskókra, aztán azóta újabb és újabb felfedezések jöttek, utoljára 2021-ben. (…) Összesen tizenegy freskó pusztult el örökre. Később rátaláltak Veronika kendőjének történetére: itt két angyal tartja a Krisztus-arcot ábrázoló Veronika-kendőt, és a Jézus temetését ábrázoló freskókra. Legutoljára a Köpönyeges Mária freskójának részlete került elő, ott, ahol 1622-ben a templomot akkor használó reformátusok egy oldalkápolnát építettek. A reformátusok a középkori díszítéseket is lemeszelték, viszont így maradhattak meg az utókornak”

– hangzik el, majd az is kiderül, hogy a zselízi feltárásokat és restaurálást a Teleki László Alapítvány lebonyolításában a Rómer Flóris Terv keretében végezték el.

Hála Istennek az utóbbi időben számos új felfedezést sikerült találnunk a templomban, így a közvélemény és a média is egyre többet figyel erre a kivételesen különleges helyre”

– fogalmazta meg közösségi oldalán az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Csonka Ákos helytörténész, aki a videóban is szót ejt a templom történetéről és a freskók sorsáról. Rajta kívül Peter Koreň restaurátor és az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Jékely Zsombor is megszólal.

Az Építészfórum online építészeti napilap beszámol a legfrissebb szakmai hírekről, pályázatokról, építészekről, tervekről, épületekről.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.