2022. november 19., 11:48

Zöldülő Zselíz

Uniós pályázatnak köszönhetően a zselízi önkormányzat 270 ezer eurót költhet a zöld infrastruktúra fejlesztésére. A munkálatok idén októberben el is kezdődtek.

zselíz
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Csonka Ákos

A zöld infrastruktúra az Európai Unió szakértői szerint azon az elven alapul, hogy „a természet és a természetes folyamatok védelmét és javítását tudatosan beépítik a területrendezésbe és a területfejlesztésbe”.

A projekt szakmai leírásából kiderül, hogy a város a Környezetminőség operatív program keretében nyújtotta be, amely a védett területeken kívüli biológiai sokféleség és ökoszisztémák (növények, állatok és az élőhely együttese) megőrzésére és helyreállítására, továbbá a zöld infrastruktúrára összpontosít.

Fő célja az eltűnő és gondozatlan zöldfelületek okozta probléma megoldása. 130 ezer négyzetméteren biológiai folyosókat és bioközpontokat telepítenek. Ezáltal alakul ki tehát az új zöld infrastruktúra, amely hozzájárul a táj természetes jellegének helyreállításához.

Amint azt a város egyik újraválasztott önkormányzati képviselője, Csonka Ákos megfogalmazta, a bürokrácia háromszor is megismételte a közbeszerzési folyamatot, végül mégis elindulhatott a megvalósítás.

A Kohéziós Alap támogatásából megvalósuló pályázat révén összesen 443 fát és 2688 bokrot ültetünk ki városunk több pontján, például a több száz-éves gesztenyefasornál, a Schubert utca térségében, a Garam partján, a szódói duzzasztónál és a szódói temetőnél. Ezenkívül több régi, beteg fa szakszerű kezelésben részesül.

A képviselőtől azt is megtudtuk, hogy a biodiverzitás megőrzése elnevezésű projekt 95%-os támogatásban részesült. A város önrésze 5%-nak felel meg, ami ebben az esetben 13 500 eurót tesz ki. A projekt megvalósítása 75 napot vesz igénybe, s két szakaszból áll: az első, hogy a károsodott fákat kezelik, a második a projekttervnek megfelelő ültetési fázis. A munkálatokkal a Green Project vállalatot bízták meg.

Csonka Ákos köszönetet mondott a projekt kidolgozójának, a zselízi fák és a természet sorsát ugyancsak szívén viselő Gabriela Bielikovának, a városi hivatal környezetvédelmi szakemberének, valamint a megvalósításért Gubík Emese osztályvezetőnek és Denisa Nagyová Majtánovának.         

Megjelent a Magyar7 2022/46. számában. 

zoldulozseliz_kaszmanzoltan001
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.