Zene a karácsonyi ünnepekre

2020. december 8., 11:44
Szvorák Emese

A Füleki Városi Művelődési Központ Zenés évszakok című programsorozata idén második évadába lépett. A rendezvény célja, hogy kamarakoncertek formájában hozza közelebb a klasszikus zenét az érdeklődőkhöz.

Illusztrációs kép
Fotó: Városi Művelődési Központ

„Mivel az év eleji koncerten kívül a többi a járványhelyzet miatt elmaradt, ezért karácsonyi meglepetés gyanánt, a sorozat idei utolsó komolyzenei koncertjéről, a VMK bábtermében videófelvétel készült, melyet a LocAll televízió naponta fog sugározni az ünnepek alatt december 24. és 30. között, valamint ugyanebben az időben a VMK Facebook-oldalán is megtekinthető lesz. A kamarakoncert vendégei Fazekas Bence hegedűművész és Vladimír Plachetka zongorista lesznek” – tájékoztatott Illés Kósik Andrea, a VMK igazgatója.

Fazekas Bence losonci születésű, persi származású hegedűművész a Füleki Művészeti Alapiskolában kezdte zenei tanulmányait, majd a Kassai Konzervatóriumot látogatta, ahol hegedűt, zongorát, valamint kamarazenét tanult. Emellett neves előadók mesterkurzusain is részt vett, később felvételt nyert a Pozsonyi Zeneakadémiára, majd a Besztercebányai Művészeti Akadémia Zeneművészeti Karán diplomázott. Jelenleg a Kassai Állami Színház koncertmester-helyettese, valamint a Jozef Adamovič Konzervatórium zenekarának vezetője és az iskola korrepetitora. Szóló-, kamarazenei és zenekari játékosként egyaránt számos alkalommal öregbítette régiónk jó hírnevét.

Kísérője, Vladimír Plachetka zongoraművész, aki a Kassai Timonova Utcai Konzervatórium tanulója volt, majd a Besztercebányai Művészeti Akadémia Zeneművészeti Karán folytatta tanulmányait, és részt vett élvonalbeli előadók tanfolyamain is. Jelenleg a Jozef Adamovič Konzervatórium és a Kassai Bernolák Utcai Művészeti Alapiskola pedagógusa. Ezen kívül több zenei együttessel is közreműködik, és aktív tagja a Delicates Triónak.

A két művész komolyzenei koncertjén válogatás hangzik el egyebek mellett Ludwig van Beethoven, Pablo de Sarasate és Fritz Kreisler műveiből.

A Füleki Városi Művelődési Központ a koncertek sorát 2021-ben is folytatja. A Zenés évszakok című rendezvénysorozatot a Művészeti Alap támogatja.

Kövesse facebook oldalunkat is!