2023. december 1., 09:55

Zelenszkijt bármikor elmozdíthatják - Nógrádi György előadása Köbölkúton

Tegnap este Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az ukrán és az izraeli konfliktus geopolitikai hatásai Európára címmel tartott előadást Köbölkúton. A beszélgetést Kolek Zsolt, a ma7.sk vezető szerkesztője vezette. Az ónos eső se szegte kedvét az érdeklődőknek, zsúfolásig megtelt a kultúrház nézőtere.

Nógrádi György Köbölkúton
Galéria
+4 kép a galériában
Nógrádi György és Kolek Zsolt
Fotó: Kaszner László

Az előadás kezdeményezője Gonda Gábor köbölkúti vállalkozó, aki érdeklődik a politika és a háborús konfliktusok témája iránt. Állandó nézője és résztvevője Nógrádi György és Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértők előadásainak. Tőle kérdezem, hogy jött az ötlet, hogy Nógrádi Györgyöt meghívják Köbölkútra?

Olvastam a Magyar7 hetilapban az alakuló köbölkúti ifjúsági futballcsapatról. Gondoltam, jó lenne összekapcsolni egy színvonalas, közérdeklődésre számot tartó előadást a diákcsapat támogatásával. Felkerestem Bolya Szabolcs polgármestert, akivel megbeszélve a részleteket meghívtuk községünkbe a Nógrádi urat, aki nyitott volt az ajánlatra, amit nagyra értékelünk. Az előadás teljes bevétele a köbölkúti sportegyesület számára lesz felajánlva” – mondta el Gonda Gábor, aki nagyvonalúan támogatta is a rendezvényt, közösen a községgel. 

A beszélgetés kezdetén Nógrádi megemlékezett Henry Kissinger tegnapi haláláról, a róla írt könyve is percek alatt elkelt.

Nógrádi György Köbölkúton
Fotó:  Kaszner László

Európáról a biztonságpolitikai szakértő kifejtette, sajnos, nem képes képviselni a saját érdekeit sem gazdasági sem politikai téren. Szinte egy pontban sem egységes a 27 tagország. Háború esetén nem tudná magát megvédeni. Manapság hiányoznak a karizmatikus a vezetők, ami a sikeresség egyik alapköve.

A műsorvezető kérdésére, fenyeget-e az ukrán konfliktus kiterjesztése Európára, a szakértő kifejtette, tűzfészkek mindenütt keletkezhetnek, főleg a Balkánon nyugtalan a helyzet. Az egész világ azon vitatkozik, hol lesz az orosz-ukrán határ, de feltehetnénk azt a kérdést is, hol lesznek Ukrajna nyugati határai? A feltételeket mindig a nagyhatalmak szabják.

Nógrádi György előadóestje
Nógrádi György előadóestje
Fotó:  Bokor Klára

A szakértő kitért arra, két éve tart az orosz-ukrán háború. A két fél álláspontja között áthallás sincs. Ma a világ tudomásul veszi, a Krím orosz.

Elképesztő a korrupció, az ukrán költségvetés a katonai kiadásokat se képes fedezni. A háború lezárásakor sok lesz a lelki sérült, az egyéni bosszú, hiszen rengeteg fegyver van magánkézben. Mikor Ukrajnában szinte már minden külföldi cégek birtokában van, mi lesz, ha felteszik a katonák a kérdést: Miért halt meg annyi ember? Milyen érdekekért harcoltam?”

– emelte ki Nógrádi.

Nógrádi György előadóestje
Fotó:  Bokor Klára

Kárpátaljáról elmondta, az ottani magyarok kétharmada elmenekült, rengeteg ott az ukrán betelepedő. A helyzet nagyon komoly a magyarság helyzetét illetően. Hogy a területet még nem érte támadás, az a magyar kormány és Oroszország jó viszonyával magyarázható.

Az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán a szakértő elmondta, bár az USA Izrael stratégiai partnere, nem áll ki az izraeli kormány döntései mellett, ezért sok mindenben meghátrálásra kényszeríti Izraelt.

A beszélgetés kitért még a tajvani krízisre, Indiára, amely nem akar globális játékos lenni, és arra, mi lenne a helyzet, ha az amerikai választásokat Trump nyerné meg. A nézők nagyon sok kérdést feltettek a szakértőnek.

nogradi-1.jpg
Fotó:  Bokor Klára
A helyi sportklub vezetői elmondták, 1118 euró támogatás gyűlt össze. Köszönet mindenkinek, aki ehhez az adományozáshoz hozzájárult.
kolek-zsolt-es-popely-gyula
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.