2022. augusztus 14., 16:48

Zarándokélmények Palást és Ipolyság között

A több száz felvidéki, erdélyi, ausztriai, szlovéniai és természetesen magyarországi települést érintő 1Úton Zarándoknap 2022. augusztus 13-án ezúttal is Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődően zajlott. A Nyékvárkony–Dercsika, Gelle–Dercsika és Udvard–Baromlak–Lót–pozbai kutacska szakasz mellett Palást és Ipolyság között is zarándokoltak mintegy 17 kilométeres szakaszon.

1Úton
Galéria
+4 kép a galériában
zarándoklat
Fotó: Velebny Gábor
Az 1Úton Zarándoknap sokezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Az együtt átélt megpróbáltatások által, a közös énekszó erejével és az élen járó kereszt árnyékában a különféle helyekről érkező emberek, csoportok kapcsolatot építhetnek egymással is. A zarándoklás olyan életforma, mely lépésről lépésre közelebb visz önmagunk, embertársaink és Isten felé, miközben kinyitja előttünk a világot”

– vallják az ezúttal a békéért szervezett zarándoknap megálmodói.

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap keretei között a régióban immár hetedik alkalommal kapcsolódtak be a kezdeményezésbe.

Az eddigiektől eltérően most korábban, már 6 órakor kezdtünk a palásti Szent György-templomban egy roráte szentmisével, amelyet Gyurász Pál atya végzett, aki lelki vezetőnk is volt. A Mária Út Palást és Ipolyság közti szakaszát harmincnyolcan jártuk végig, köztük gyermekek és nyugdíjasok is. 12:30-kor az ipolysági Nagyboldogasszony-templomban Péter Ottó diakónus várt minket. Az alkalom litániával és a helyi híveknek köszönhetően agapéval zárult. Mindannyian pozitív energiákkal feltöltődve érkeztünk haza”

– fogalmazta meg a zarándoklat koordinátora, Velebny Gábor, majd kiemelte, hogy a zarándokok tizennégy különböző településről érkeztek, főleg a Lévai és a Nagykürtösi járásból, de jelen voltak a Komáromi járásból is.

Fontosnak tartom, hogy az emberek átéljék és átérezzék a zarándoklat lényegét, a természet szeretetét, ezáltal az Istenhez való közelebb kerülést”

– tette hozzá a koordinátor.

Az Ipolyság–Palást vonal a Mária Út észak–déli fő ágának, tehát a lengyelországi Częstochowa és a Bosznia-Hercegovina területén található Medzsugorje közti szakasznak a részét képezi. A zarándokok erdei, mezei utakon, egy-egy tanyát és egy mezőgazdasági repülőteret érintve közel 17 kilométer hosszú távot tesznek meg.
1Úton
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.