2020. október 11., 13:26

Zarándokélmények a határtérségben

Az Interreg V–A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Zarándokélmények a határtérségben elnevezésű projektje a Lévai járásban fekvő Palást és a Mária Út Közhasznú Egyesület közös szervezésében valósul meg.

 

A projekt a zarándokok és az aktív turisták számára kialakított útvonalajánlatokkal, turisztikai csomagok összeállításával, továbbá különböző rendezvények szervezésével és megvalósításával reagálna a térségben megjelenő igényekre. A közös környezeti adottságokkal, kulturális és vallási hagyományokkal, örökségekkel rendelkező együttműködő felek a zarándokutak fejlesztését is célul tűzték ki.

A Mária Út Egyesület és Palást Község igyekszik megfelelő feltételeket teremteni annak érdekében, hogy a kitűnő környezeti adottságokkal (Börzsöny és Ipoly-térség), kulturális és vallási örökségekkel (épített örökség, kegyhelyek, jeles események) rendelkező térségben növekedjen a látogatók száma, és tényleges attrakcióvá válhasson a térség zarándokturisztikai kínálata”

– olvasható a projekt leírásában. Ebből az is kiderül, hogy a térségbe érkező látogatók számát az összeállított csomagajánlatok promóciójával, valamint a megfelelő marketingeszközök használatával kívánják emelni, ezzel is növelve a régió turisztikai lehetőségeit.

Amint azt Palást polgármesterétől, Köpöncei Pétertől megtudtuk, a 2020. május 1-jén a megvalósítás szakaszába lépett projekt zavartalan lefolyását ugyan hátráltatja a koronavírus-járvány, a szakmai stáb azonban továbbra is azon dolgozik, hogy kiépüljön a Budapest és Márianosztra közötti szakasz, amely a Börzsöny mellett észak felé egészen Kemencéig, onnan pedig Ipolyvisk és Palást irányába húzódna.

Az említett útvonal szlovákiai szakaszán már eddig is léteztek hivatalosan kijelölt részek, ilyen például a Mária Út palócföldi szakasza Palást és Ipolyság között. A szakemberek természetesen olyan útszakaszokat is vizsgálnak, amelyek nem a már ismert turistaösvények nyomvonalán haladnak.

A településvezető elmondása szerint néhány évvel ezelőtt Palástot, Ipolyfödémest, Magasmajtényt, Méznevelőt és Korponát érintve már megvalósult a régió turistaútvonalaira vonatkozó feltérképezés, ezt követően azonban nem történtek további érdemi lépések.

– Több megyei képviselővel folytattunk tárgyalásokat a térségünk attraktívabbá tételéről, s arról, hogyan lehetne még vonzóbbá tenni a régiónkat. Kezdetben egy autós körút megszervezésében gondolkodtunk, végül a Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. munkatársaival együttműködve úgy döntöttünk, hogy Palást Budapesttel történő összekötésén fogunk dolgozni, már ami a zarándokútvonalaknak is betudható turistaösvényeket illeti – fogalmazta meg a polgármester, aki arról is szólt, hogy a fejlesztések révén a már meglévő szolgáltatások bázisán valós turisztikai kínálatot alakítanának ki. Abban bíznak, hogy a fejlesztések a helyi gazdaságra is jótékony hatással lesznek.

A palásti községvezetésnek – magyarországi partneréhez hasonlóan – 25 ezer euró áll a rendelkezésére a projekt keretében.

Az összeget elsősorban az ajánlott útvonalak felmérésére és rögzítésére, a szolgáltatói kataszter és adatbázis összeállítására, propagációs anyagokra és ezzel kapcsolatos rendezvényekre költenék. A tervezett programok egy részét ugyan a koronavírus-járvány miatt kellett halasztani, a Szakmai utak elnevezésű programsorozatot mégis megvalósították. A projektben érdekelt felek szeptember végén a magyarországi Kemencén jöttek össze, hogy tapasztalatot cseréljenek az útvonalfelmérés kapcsán.

Az útvonalfelmérés, valamint a GPS-koordináták meghatározása nem kevés munkával jár. Ebben tevékeny szerepet vállaltak a helyi cserkészek és a Permeo polgári társulás aktív tagjai is, mondta el Köpöncei Péter.

zarandok001.jpg

A projektismertető szerint mintegy 50 kilométeres szakaszon történt meg az útvonal felmérése és GPS-alapú rögzítése, miközben a szolgáltatói kataszter összeállítása is megvalósult.

– A projekt céljaként a zarándokutak fejlesztésének egyik fontos eleme maga az útvonal felmérése, melyet egy tapasztalt szakértői csoport mért fel és alakított ki, feltérképezve a bejárható útvonalak optimális nyomvonalát, hosszát, valamint az érintett természeti és kulturális örökségeket. A felmért útvonal mentén tevékenykedő, a látogatók számára szolgáltatást nyújtó vállalkozások és szervezetek adatainak, elérhetőségeinek összegyűjtése, azaz a szolgáltatói kataszter összeállítása az útvonal felmérésével párhuzamosan valósult meg, szintén a szakértői csoport közreműködésével.

A projekt keretében valósul meg a Pálos70 elnevezésű teljesítménytúra is. A Kemencéről Márianosztrára szervezett gyalogos zarándoklatra 2020. október 11-én kerülne sor, az erre az alkalomra kijelölt 21 kilométeres új szakaszon. Az eseményt elsősorban tapasztalt túrázók, illetve jó fizikai erőnléttel rendelkező zarándokok figyelmébe ajánlják.

A Zarándokélmények a határtérségben elnevezésű projektnek köszönhetően a vándor nemcsak a fizikai fáradtságból eredő kellemes érzést tapasztalhatja meg, hanem a helyi közösségek vendégszeretetével töltekezve, környezettudatosan, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva fedezheti fel és ismerheti meg a régió épített és természeti kincseit. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/41. számában.       

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.